Да приспим детето - 6 игри за лека нощ

от

Кой казва, че приспиването трябва да е мъчение и за детето, и за родителите му?! Ето няколко хитри идеи как да превърнеш „марш в леглото” в забавление.

Да приспим детето - 6 игри за лека нощ

Да приспим детето - 6 игри за лека нощ

Кой казва, че приспиването трябва да е мъчение и за детето, и за родителите му?! Ето няколко хитри идеи как да превърнеш „марш в леглото” в забавление.

1. Разходка преди сън.

Свежият въздух може да действа ободряващо за възрастните, но е с изморителен ефект за детето. Казано иначе вечерната разходка е перфектният начин за разтоварване преди лягане. Научи малкото си още от бебе на разходка преди сън. От полюшването в бебешката количка, през игрите на открито за проходилия малчуган - до разходка с велосипеди за порасналото дете. Страхотна възможност да поговориш с половинката си, а хлапето да поспортува и прилично да се измори.

2. Виж кой те гледа!

Разглеждането на албум със семейни снимки вечер е релаксиращо занимание, но не винаги успява да задържи интереса на съненото дете. Превърни го в игра на шпиони и малкото ще остане очаровано. По-малките деца могат да посочват хората и предметите на всяка страница. Малчуганите на възраст над 3 години ще се забавляват, проследявайки задачи като „открий тате с костюма на лъв” или „на коя снимка мама гушка кученце”. Децата в предучилищна възраст ще се радват да намерят „на коя снимка леля Поли се усмихва” или „коя е най-грозната прическа, която мама някога си е правила”.

3. Детективите на Сънчо.

Тази игра е подходяща за деца на възраст над 2 години. Скрийте из цялата къща (но в близост до детската стая) всички дрешки, завивки и играчки за сън на детето и го помолете да ги открие. Например закачи пижамата на закачалката за дрехи (след като я намери, нека я облече), скрий четката и пастата за зъби в хладилника (след като ги открие, да си измие зъбките в банята), сложи любимата играчка за гушкане под масата, а книжката с приказки - близо до прозореца. Щом малкото открие всички скрити предмети, то ще се е приготвило за сън без дори да е усетило. Я да видим сега кой ще заспи първи!

4. Приключенци по пантофи.

Децата със сигурност ще се зарадват на всяка промяна в сценария за лягане. Изкъпи малчуганите, облечи ги с пижами, измийте зъбките, а после сложете връхни дрехи, гушнете се в одеялата и... излезте на балкона. Гледайте как залязва слънцето и как се палят една по една светилните на града, гушкайте се, разглеждайте съзвездията и пожелайте на останалата част от света „лека нощ”. Ако решите, можете да вземете със себе си и няколко книги с увлекателни приказки (и фенерче, ако вече се е стъмнило).

5. На лов за играчки.

В края на деня прибирането на играчките (пръснати из всички стаи) е огромно изпитание за малки и големи. Въоръжи децата си с кошове или торби и дай начало на Големия лов на играчки. Подсказвай на играчите (които трябва да са достатъчно големи, за да ходят стабилно) какви предмети да търсят, един по един. В края на лова малките ловци трябва да сложат предметите на правилните им места (по-малките деца, разбира се ще имат нужда от твоята помощ). Победител е онзи, който е събрал най-много играчки. Можеш да измислиш някаква специална награда като например допълнителна приказка (по избор на победителя).

6. Време за спомени.

Превърни семейното събиране вечер в нещо като ритуал за „лека нощ”. Направете го по време на вечеря или малко преди лягане. Нека малкото разкаже приятните и неприятните неща, които са му се случили през деня (но преди приказката за лека нощ). Какви поуки могат да се направят от преживяванията? Разбери кое го е забавлявало и кое – притеснявало, през изминалите дни.