Да плащаш или не... на детето

• от 2

Вярно е, че живеем в комерсиален свят и рано или късно почти всичко опира до пари.
Да плащаш или не... на детето

Да плащаш или не... на детето

Вярно е, че живеем в комерсиален свят и рано или късно почти всичко опира до пари.

Наскоро една позната майка ми сподели, че е определила задачите на седем годишното си хлапе за седмицата и за всяка свършена се падат определени точки. През уикенда събира отбелязаните точки на специална дъска и според количеството им дава пари на детето, което си ги събира в касичка. Като се посъберат си купува някаква играчка или лакомство. Замислих се дали тази система е удачна, нещо в нея определено ме притесняваше. Не си представям, че ще трябва да плащам за всяка добра постъпка на сина ми, не че съм против подаръците, но това ми намирисва направо на подкуп. Така или иначе всеки го разбира по своему си. След като разпитах познати родители се оказа, че има аргументи против, но има и за.

За

Според някои родители, дребните суми им спестяват много приказки, изхабени нерви, време и усилия да убедят детето да учи старателно и да постига определени успехи. Плащаш и получаваш резултат, без да дърпаш дълги поучителни речи. Освен това детето свиква с идеята за парите, разбира как се харчат и че не се печелят лесно и според родителите, така по-лесно се адаптира в света на възрастните и деловите отношения.

Против

Според противниците, постепенно с подобен подход, мама и татко ще се превърнат основно в движещи се портфейли, които трябва да ръсят поощрения под формата на левчета. Възможно е постепенно детето да се опитва да ви манипулира, за да остави добро впечатление и да си спечели нов бонус. А и може да реши, че ще трябва да му заплащате за всяка добра постъпка и ежедневието ви да се превърне в нещо като борса. В крайна сметка детето наистина трябва да се поощрява, но не бива да остава с впечатление, че това трябва да е винаги под материална форма. В крайна сметка къде остава силата на добрата дума, на усмивката и на духовното, изобщо все неща от миналите столетия?

По средата

Има и среден път, както винаги. Някои смятат, че паричните възнаграждения изобщо не са за изхвърляне, но трябва да се използват много умерено и рядко. Всъщност, наистина няма нищо лошо в това по време на празници да подарявате на детето определена сума и да му обясните, че това е защото се справя добре с нещо определено в училище или у дома. Така то ще бъде доволно, а ти няма да го разглезиш с излишна щедрост. По случай рождения му ден или по Рождество, а може и по случай някаква годишнина или края на учебната година. Опитай се да спечелиш максимално от наградата, като му разкажеш нещо за парите и го научиш как да ги харчи разумни. В крайна сметка след като поотрасне ще трябва да знае как да се справя с определена сума за определено време.

Къде не бива да има финансово поощрение:

Не бива да плащаш за всяка шестица. В крайна сметка училището не е фирма, в която детето ти отива да си заработи заплатата. Това е негово задължение.

Домашните питомци също не са поле за печелене на пари. А и в крайна сметка най-вероятно са се озовали в дома ти по настояване на детето. Чудесно е да се научи да обича животните истински и да се грижи за тях, защото те имат нужда от това, а не защото ще получи пари. В крайна сметка някой ден нищо чудно да очаква пари и ако се наложи да се грижи за майка си или за баща си.

Помощта в домакинството или грижата за по-малкото братче и сестриче също не бива да се измерват в левчета. Парите и грижата за близките са неща, които не бива да се смесват. Почистване на стаята, прибиране на масата и други подобни са част от задълженията. Нещо, с което детето се чувства приобщено към семейството, дори и да не му харесва да ги прави.

Вместо пари

В крайна сметка те не са единственото поощрение, което детето може да получи. Има хиляди варианти да зарадваш едно хлапе искрено. Важно е то да чувства, че е допринесло с нещо за семейството си, за дома си или за себе си.

Понякога твоето специално внимание към него, думите с които му обясняваш колко е важно то за теб и колко си горда, че се е справило с нещо, могат да постигнат чудеса.

Ако го похвалиш и пред баща му и пред други хора направо ще му поникнат крила. Награди под формата на билет за кино, нова игра, разходка до зоопарка, любима играчка са чудесен начин да поощриш детето без да създаваш у него вредни навици.

Съвсем спокойно можеш да увлечеш детето в разпределението на семейния бюджет и да го запознаеш с ролята на парите, а с годините естествено може да му отпускаш и определена сума за конкретно време.