Да обезопасим дома си! Кои са най-опасните места в дома за деца?

от

Най-често децата се нараняват в дома си. Затова много внимателно трябва да надникнем във всяко кътче, лазейки да обходим дома и да предположим какво би могло да се случи. Разберете кои са най-опасните места в дома за децата, които трябва внимателно да обезопаситу.

© iStock.com

Най-често децата се нараняват в дома си. Затова много внимателно трябва да надникнем във всяко кътче, лазейки да обходим дома и да предположим какво би могло да се случи. За да изпреварим нежелани събития трябва винаги да сме една крачка напред. Децата са изключително любопитни и не осъзнават как могат да се наранят.

Ето някои от най-опасните места, които трябва внимателно да обезопасите в дома си:

Леглото

При избора на легло обърни внимание за разстоянието между летвите – то трябва да е по-малко от диаметъра на главата на бебето. В противен случай съществува опасност детето да провре главата си през решетките и да се задуши.

Матракът трябва да се премести на по-ниска позиция, когато бебето се научи да седи. Когато детето започне да се изправя, решетката трябва да надвишава ръста му.
Матракът на легълцето трябва да е плътно долепен до стените на легълцето, за да не може детето да се заклещи.

Не поставяй възглавници или големи плюшени играчки, защото детето може да се задуши в тях.
Легълцето трябва да се намира далече (или поне на недостижимо за детето разстояние) от пердета и щори с въжета, балдахини с връзки.

Стълбите

Заключвай вратите, които водят до стълби, или монтирайте специални решетки (или вратички), които да възпрепятстват достъпа на нестабилното дете.

Високите места

Обикновено столчетата за деца са специално укрепени, за да предотвратят изхлузване или падане от него. Все пак, когато купуваш такова столче се убеди, че то е снабдено с удобна седалка, колан, минаващ между краката на детето и предпазна летва отпред.

Внимавай, когато го оставяш само на диван, на спалнята или върху повивалника - винаги следи детето с поглед, не го изпускай от очи. При падането детето може лошо да удари главата си или друга част от тялото.

Не поставяй малко дете на стол за възрастни.

© iStock.com

Подовите настилки

Когато детето започва да пълзи или се учи да ходи, няма да си в състояние да го спреш да обикаля навсякъде. Затова се убеди, че подовите покрития не представляват опасност за него – да не се пързаля на гладкия паркет, да не се спъне или подхлъзне около ръбовете на килима, да не се подхлъзне заедно с него, покрий мрамора или теракота с нещо, което да изолира студенината. Използвай непързалящи се покрития (например гумени постелки/рогозки, балатум, подплатен мокет или килим).

Кухнята

Едно от най-интересните места за малките любопитковци. Трябва много да внимаваш при навлизане на детето в тази територия, защото може да се стигне до попарване с врели течности, изгаряне от котлон, печка, допир до горещ съд, порязване.

Обърни внимание на копчетата на фурната – може ли детето да включи печката без твое знание? Внимавай също при отваряне на работеща фурна – детето трябва да е максимално далече – горещата пара също може да причини изгаряния. Когато готвиш винаги завъртай дръжките на тиганите/тенджерите към вътрешната страна, за да избегнеш евентуално достигане и обръщане на съда. Ако е възможно винаги използвай вътрешния котлон, който е по-далече от евентуално достигане.
Постави всички остри и режещи прибори, както и стъклени съдове на високо място, където детето няма начин да ги достигне.

В банята

Банята е едно много интересно място за игра. Всеизвестна е любовта на децата към водата, затова когато сте там заедно с малко дете го наблюдавай постоянно и никога не го оставяй само! Съществува опасност от удавяне във ваната, в леген или друг съд, пълни дори с минимално количество вода.

Внимавай за подхлъзване – постави непързалящи се постелки от гума (това важи и за възрастните) - във ваната и в цялата баня.

Заключвай банята, за да не може детето незабелязано да се промъкне само там. Внимавай също така за ситуация, в която то може да се окаже заключено отвътре.

Отровни препарати, лекарства и алкохол

Във всеки дом има наредени опасни и привличащи с шарените си опаковки изключително опасни течности. Постави ги на високо място или ги заключи в шкаф или отделно помещение така, че детето да не може да ги достигне. Лекарствата също трябва да са заключени или поставени на недостъпно място.

Слабо подозирана опасност са стайните растения - много от тях са отровни – информирай се кои от тях са подходящи за отглеждане в съчетание с малко дете.

Съхранявай алкохола на високо и под ключ. Любопитните детски ръчички могат да успеят да отворят бутилката. Способността на детският организъм да разгражда алкохола е съвсем различна от тази на възрастния човек, затова той е много опасен за малки деца, дори в минимални количества.

Винаги трябва да имаш в дома си активен въглен, който предизвиква повръщане след приемане на отровна субстанция. Но това трябва да се прави винаги след консултация с лекар.

Електрически уреди и контакти

Контактите обикновено са поставени на ниво, което пълзящите деца лесно могат да достигнат. В магазините се продават специални протектори, които се залепват в самия контакт и правят бъркането в интересните „дупки“ невъзможно за малките деца.

Внимавай изключително много при използване на ютия – този уред не издава плашещи шумове и детските ръчички лесно могат да се залепят на горещата повърхност или да се спънат в разтегнатия кабел. Най-добре глади в отделна стая или когато детето спи.

Отоплителните печки също представляват голям интерес за любопитковците. Постави ги на място, където детето не може да ги докосва, както и се погрижи захранващият кабел да не виси или да не пречи на преминаването.

Когато използваш бързовар за затопляне на вода дръж детето далече – това е една потенциална опасност от токов удар и изгаряне.

Не оставяй работещи електрически уреди без надзор и ги изключвай, когато не се използват.

© iStock.com

Остри ръбове

Слез на ръста на детето. Обходи цялата къща. Провери къде може да се удари, ако падне – острите ръбове на масите, столовете и секциите са много опасни. Ограничи достъпа до тях или постави специални протектори за ръбове, които се продават в магазините. Обезопаси вратите при затваряне и отваряне, за да се избегне прищипване на малките пръстчета.

На двора/навън

Не позволявай на децата да играят в близост до басейни, както и да си играят с играчки във вода, която надвишава нивото на кръста им. При всички случаи не изпускай поглед от детето дори за миг!
Огледай хубаво растителността в двора – информирай се кои от растенията и плодовете им са отровни. Ограничавай достъпа до растения с бодли, както и до врати и различни видове стълби. Внимавай за забравени инструменти в градината, с които детето може да се нарани.

Запалителни материали

Запалки, кибрити, бензин, спирт, запалени цигари, работеща камина – трябва да са далеч от децата. Често по новините съобщават за опустошителни пожари с фатални последици за обитателите именно поради небрежност или невнимание. Децата не осъзнават опасността – затова ние, възрастните трябва да се погрижим за тяхната (а и наша) безопасност.

Опасност от задушаване

Както беше споменато по-горе, трябва да се въздържаш от декорации на детското легло с възглавници и плюшени играчки, както и да поставяш леглото в близост до висящи връзки или въжета. Юргани, одеяла, кърпи могат да ограничат достъпа на въздух до устата и носа и да причинят задушаване. Други потенциални опасности представляват кабели, въжета, найлонови торбички.