Да лежиш за задържане - кога и защо?

• от

Няма жена, която да е желала да стане майка и да не чака със свито сърце да минат заветните първи три месеца, през които се счита, че е най-висок рискът от спонтанен аборт. Със сигурност нито една бременна не мисли, че ще точно на нея ще се наложи да изпита онзи безумен страх за живота на детето си, още преди то да се е родило. Но е факт, че понякога се случва.
Да лежиш за задържане

Да лежиш за задържане

Няма жена, която да е желала да стане майка и да не чака със свито сърце да минат заветните първи три месеца, през които се счита, че е най-висок рискът от спонтанен аборт. Със сигурност нито една бременна не мисли, че ще точно на нея ще се наложи да изпита онзи безумен страх за живота на детето си, още преди то да се е родило. Но е факт, че понякога се случва.

Задължително е при каквито и да е обезпокоителни признаци да потърсиш лекарска помощ. А ако кървенето наподобява менструация – бистра, ясна кръв, която е около и над чаена лъжичка като количество, без да се замисляш се запътвай към гинеколога.

Преди да е отчетена ясна сърдечна дейност, т. е. преди 6-7 гестационна седмица, в плодното сакче трябва да има жив ембрион, за да знаят за чий живот се борят лекарите. Ако си в този ранен срок от бременността, непременно се консултирай с поне още един специалист, като би било добре да избереш човек, който работи в отделение „патологична бременност“.

Добре е да знаеш, че...

  • Най-често срещаната причина за прокървяване в ранен стадий на бременността е именно т.нар. имплантационно прокървяване. То се среща при около 1/3 от бременните.
  • Частично отлепяне на плодното сакче ще е диагнозата, заради която може да се наложи да лежиш в болница. При такъв проблем кървенето може да е съпътствано с болки ниско долу в коремната област.
  • Прегледът, който ще ти направят би следвало да е само с ехограф (специалистите често използват вагиналната ехография като по-прецизно изследване в периода на ранна бременност). Стандартен гинекологичен преглед би могъл да усложни ситуацията.
  • Лекарствата, които се изписват, отпускат мускулатурата на матката, като може да бъдат комбинирани с различни хормонални препарати (най-често съдържащи хормона прогестерон).
  • Ако терапията изисква само приемане на препарати през устата, можеш да говориш с личния ти гинеколог да лежиш у дома. А с него може да държите връзка по телефона, ако възникнат някакви усложнения.
  • Налага ли се да лежиш за задържане в болница, по възможност избери това да е мястото, където работи лекуващият те лекар (все пак му имаш доверие).

Ако се налага да постъпиш в болница

  •  Опитай се да не приемаш случващото се със стандартната доза негативизъм. Добрите новини са няколко: със сигурност за здравето ти ще бъдат положени добри грижи; компанията в стаята най-вероятно ще е приятна - момичета в твоето състояние, за които критичните дни са малко или повече в миналото; присъстващите ще ти дават кураж; доброто настроение и позитивните планове за бъдещето ще са идеалното съпътстващо лечение.
  • И тук не забравяй книгите (въоръжи се дори с любимите ти детски романи :).
  •  И най-важното: със сигурност ти самата нямаш никаква вина за положението, в което се намираш. Има жени, които спортуват активно, не се щадят по време на бременността, имат физически натоварваща работа и нямат никакви проблеми и оплаквания през 9-те месеца. Някои неща просто се случват - извън нашите планове и добри намерения.
  •  Остави околните да те поглезят и се отпусни. И не забравяй – и това ще мине!

Това ДА

Почивай, но активно

Специалистите са единодушни, че пълният покой не е полезен за никого. Какво можеш да си позволиш: четене на книги, занимания с компютъра (стига позата да ти е удобна), кратки набези към хладилника, разходки до близкия супермаркет (и малко след него – до приятна градинка с пейки :)

Мисли позитивно!

Звучи клиширано, но пък действа положително – опитай наум, а дори и на глас, да разговаряш с малката пулсираща точица в утробата ти. Обясни й, че мястото й е там, че има цели 8 месеца, през които ще сте заедно и чак тогава ще се срещнете.

Яж храни, богати на магнезий

Той отпуска гладката мускулатура и намалява маточните контракции. Наблегни на бананите, суровите бадеми, рибата, броколите, овесени ядки, пълнозърнест хляб.

Това НЕ

Внимавай с прекалено топлите душове

Топлата вода разширява кръвоносните съдове и може да предизвика кръвоизлив.

Не посягай безразборно към билковите чайове

Знаем колко полезни билки има, но някои биха могли да засилят маточните контракции и да усложнят положението ти. Бъди особено внимателна с мащерката, листата от малина, салвията (градински чай), риганът (ако е в големи дози), копривата, шапичето, овчарската торбичка, белият имел, женското биле (също повишава кръвното налягане), пасифлора. Към тази категория спадат и много подправки (магданоз, босилек, девесил, розмарин, копър, анасон, канела, карамфил, шафран), които не бива да употребяваш в големи количества.

Не вдигай нищо тежко

Това е правило към което повечето бременни стриктно се придържат, но към него ще трябва да добавиш и други забрани: да се навеждаш и изправяш рязко, да се возиш в градския транспорт (поне за известно време), както и да посещаваш каквито и да е тренировки - дори и тези, категоризирани като „за бъдещи майки“. За съжаление сексът също попада в графа „строго забранено“.


Консултант: д-р Анатолий Дуковски, гл. ас., СБАЛАГ „Майчин дом“, София