Д-р Митев, дерматолог, ДКЦ „Вита“: Атопичният дерматит трябва да бъде лекуван

от

Близо 15% от населението страда от атопичен дерматит. Най-често се предава в поколение, при което родителите носят фамилна обремененост за определени заболявания като бронхиална астма, алергичен ринит, конюнктивит, уртикария, ангиоедем или атопичен дерматит. По-често страдат жените - 1.3: 1.0 спрямо силния пол.

Д-р Митев, кой може да очаква детето му да страда от атопичен дерматит?

Всъщност състоянието е доста разпространено. Близо 15% от населението страда от атопичен дерматит. Най-често се предава в поколение, при което родителите носят фамилна обремененост за определени заболявания като бронхиална астма, алергичен ринит, конюнктивит, уртикария, ангиоедем или атопичен дерматит. По-често страдат жените - 1.3: 1.0 спрямо силния пол.

Чували сме, че атопичният дерматит има различни стадии. Бихте ли разяснил?

Да. Можем да отделим три възрастово-обусловени стадия. В първия стадий – така наречения бебешки - имаме повърхностно възпаление, което може да засегне бузи, врат, гърди, лакът, коляно. Характерен е за 75% от децата на възраст между 3 и 6 месеца. Вторият стадий – детски - е характерен за възрастта между 3 и 10 години. Като тук имаме по-сериозни еритеми, локализирани в гънките. Рядко засяга лицето. Третият стадий е през пубертета или по-късно. При него се наблюдава тенденция към ограничаване на обрива - гънки, шия, длани и лице.

Всъщност атопичният дерматит може ли да се излекува или може само да се поддържа без външна проява?

Състоянието трябва да се лекува, защото могат да настъпят усложнения. Основата в лечението е осигуряване на нормалното функциониране на кожата чрез възстановяване и поддържане на влажността, овладяване на възпалението и евентуално – на инфекцията.

Състоянието има ли сезонност?

Като цяло проблемният сезон за пациентите с атопичен дерматит е зимата. Студените месеци имат сух и студен климат. През пролетта и лятото влияят полените, които могат да обострят състоянието, най-вече при откритите части на тялото.

Кои са факторите, които обострят състоянието?

Употребата на електрическо одеало, емоционалният стрес, контакт с агресивна козметика (дезодоранти, кремове), хранителните алергии, прекалено често миене на кожата, излагане на прекомерна топлина или студ, стегнати дрехи по тялото.

Какви усложнения могат да се наблюдават?

Усложненията са сравнително чести. Например очни проблеми, при които препоръчвам консултация с офталмолог. Наблюдава се и склонност към инфекции - вирусни, бактериални и микотични.

Какво включва локалното лечение?

Състоянието може да бъде контролирано с активно хидратиране на кожата с емолиенти, емулсии, масла за баня, кремове. Те обаче трябва да бъдат комбинирани с кортикостероиди, антибиотици, антимикотици, изписани от дерматолог.

Много майки питат какво друго можем да направим, за да подобрим състоянието ?

Има ежедневни ритуали, които могат да облекчат състоянието. Например къпането трябва да бъде до 15 минути, с меки измивни средства (напр. душ олио) и да се използва хладка вода. След къпане кожата трябва се подсуши внимателно и да се нанесе хидратиращо средство в рамките на 2-3 минути. Хидратиращата козметика не трябва да съдържа парфюми, консерванти и други химични вещества, които дразнят кожата. И относно храненето е добре да се спазват някои препоръки, като например: да се избягват ядки, морски дарове, яйца, риба, мляко, соя, шоколад. Съществено е тялото да се чувства комфортно. Дрехите и бельото да са памучни и удобни. Новите дрехи винаги да се изпират преди носене, с непарфюмиран перилен препарат с неутрално pH. Съветвам майките да опитат високопланинското климатолечение – т.е. почивки на места с надморска височина над 1500 м. и морелечение. Там не само кожата на детето, но и цялостното му състояние ще се подобри от почивката.

Д-р Митев, дерматолог, ДКЦ „Вита

Д-р Ангел Митев дм е дерматовенеролог в ДКЦ „Вита“ www.vita.bg.

Тел. за записване на часове:

02 960 49 50,  02 960 49 51,

02 960 49 52.