Д-р Гайдурков за детско здраве и хранене

от 5

Д-р Гайдурков се занимава от години с лечение на хора чрез здравословно хранене и лечебен глад. Неговото име вече е легенда в областта. Сред пациентите му за съжаление се срещат и много деца.

Д-р Гайдурков се занимава от години с лечение на хора чрез здравословно хранене и лечебен глад. Неговото име вече е легенда в областта. Сред пациентите му за съжаление се срещат и много деца. Той е сред малкото лекари, които сами са изминали пътя на лечение, който предлагат на болните.

Неговата работа и многобройните му пациенти илюстрират колко много е зависимо здравето ни от начина на хранене и колко вредни стереотипи следваме в ежедневието.

Защо решихте да се насочите към нутрициологията?

Имах личен мотив. Бях се сдобил с редица заболявания, а не можех да намеря решение за проблемите си. Започнах да търся алтернативи, търсех повече информация за Новата медицина. Така попаднах при Лидия Ковачева, която ми помогна да разреша здравословните си проблеми.

undefinedБил сте близък с Лидия Ковачева. Тя ли ви повлия в избор на професия? Какво научихте от нея?

Бях избрал лекарската професия много преди да се запозная с Лидия Ковачева. Парадоксът беше, че като като лекар бях едновременно и много болен човек – непрекъснато вземах хапчета. А това влияеше и върху психиката ми, карайки ме да се чувствам нещастен. От Лидия Ковачева научих, че всичко това може много лесно и бързо да се промени – само чрез промяна в стила на хранене, който обаче изисква и промяна в начина на мислене! Благодарение на нея се насочих към Натуралната хигиена, която практикувам и в момента.

Какви болести се лекуват чрез подхода ви?

Лекува се интегрално целия организъм, а в процеса и различните проявления на болестта отшумяват. Чрез пречистване на организма и лечебно хранене се постига общо укрепване на имунната система – забравяме за алергиите, честите простуди и инфекции. Но ако трябва да говорим в стила на традиционната медицина: най-лесно се лекуват сърдечно съдовите заболявания. Високото кръвно налягане се преодолява само за две седмици. Изключително добри резултати се постигат и при втори тип диабет. Благоприятно се повлияват хронични сърдечно-съдови заболявания, мозъчно-съдова болест (вкл. след инсулт), обменни болести, заболявания на ендокринната система, заболявания на храносмилателната система, чернодрбони заболявания, заболявания на отделителната система, гинекологични и мамологични заболявания, андрологични заболявания, кожни заболявания, заболявания на дихателната система, УНГ-заболявания, заболявания на опорно-двигателния апарат, неврологични заболявания, подобрява се състоянието след ревматоиден артрит...

Затлъстяването и много болести, типични за възрастните, се срещат все по-често при децата. На какво се дължи това, според вас, освен на некачествената и вредна храна?

Трите основни фактора за болестите при децата са:
Храна;
Обездвижване;
Замърсена екологична среда.

Какви са най-често срещаните проблеми при малки ви пациенти?

Основно проблеми със стомашно-чревния тракт, остри и хронични инфекции на дихателните пътища, алергии, обменни заболявания – наднормено тегло и диабет.

Разкажете ни специфичен случай на успешно излекувано дете!

Сещам се за случай на излекуван автоимунен васкулит (Шонлайн-Хенох), който от десет години вече няма рецидив. Постигнахме го след двуседмично разтоварване (плодове, зеленчуци и сокове), последвано от лечебно хранене.

Може ли децата да гладуват лечебно и от каква възраст е възможно?

Не е препоръчително децата да гладуват с лечебна цел. За тях изготвяме обикновено програма за лечебно хранене, в която 2/3 от храната е в суров вид – плодове, зеленчуци, сокове и пресноизцедени сокове.

Завършил сте психология. Помага ли ви в лечението на децата, които имат толкова чувствителна психика?

Да, защото обикновено провеждаме лечението под формата на игра и не се включва нищо, което те не биха искали да се включи в менюто им. Програмата се изготвя с тяхно съдействие и на родителите, разбира се.

Къде най-често бъркат родителите в храненето на малките?

Грешки се допускат още при храненето на бременната жена. Много важен въпрос е с какво тя се храни, защото с това се храни и дететео. А много често то се превръща в “кошче за боклук”. Защото бременността е процес на прочистване на жената и токсините отиват към плода. Именно затова се раждат и деца с малформации, с тежки увреждания още от най-ранна детска възраст.
След това много важно е кърменето. Задължително всяка жена има възможност да кърми и е мит това, че всяка втора жена нямала кърма. В животинското царство не е позната агалактията. На практика всяка мишка, всяка лъвица, всеки бозайник има мляко, а само при човека всяка втора жена няма мляко! Много е важно да се дадат правилни съвети за кърмене. Това е най-важното за детето, което му гарантира здравето и за 70 години напред.
Следващата грешка е, че се включват от най-ранна възраст индустриално преработени храни, в това число голям процент животински храни, което никога не е било в българския бит. Преди децата са постели заедно с възрастните около 200 дни в годината, защото за тях никой не е готвел отделна храна.

Какво трябва да съдържа задължително едно балансирано детско меню?

Основното е поне половината да е сурова растителна храна, а животинските продукти да са не повече от 10% (вкл. млечните продукти). За да е балансирано менюто трябва освен половината от него да е съставена от плодове, зеленчуи, фрешове и сурови ядки, да се включат също така и зърнени и бобови варива. От животинските продукти единствено изключително полезен е суровият яйчен жълтък. Той следва да се консумира при изключително добра хигиена на ползване на яйцата – черупката предварително се измива щателно със сапун и абразивна undefinedгъбичка, за да се предотвратят възможности от заболявания. Това е най-полезният за децата животински продукт, защото е единица мярка за пълноценна храна. В него се съдържа всичко възможно, от което се нуждае детския организъм – включително макро и микронутриенти. И не дава тази токсичност, както млечните подукти, които образуват слуз и са в основата на простудни и вирусни заболявания, на алергии; и месото, което дава също изключително много токсичен материал в организма.

Кои храни са вредни?

Много груба грешка е ранното включване на краве мляко. Това трябва да стане задължително след 1-1,5 г., защото то има пряка връзка с алергиите и детския диабет. През првите шест месеца задължително трябва да има кърмене, детето да не яде нищо друго освен кърма. Всякакви други храни дават тежки поражения, особено животински храни, приети преди шестия месец. Това важи с особена сила за кравето мляко.
Особено вредни са технологично обработените храни – на първо място животинските продукти – меса, колбаси и млечни продукти, яйца; бисквити, вафли, чипс, тестени изделия от бяло брашно.

Как да готвим на децата си здравословно, когато почти всичко на пазара е третирано с химикали?

Когато има голям дял сурова растителна храна, токсините много по-бързо се обезвреждат и не са толкова страшни. Друга възможност са органичните (био) храни, за които е сигурно, че не са третирани с химикали, както при отглеждането, така и при последвалата им обработка. Важно е да следим за знака на сертифициращия орган, за да сме сигурни в твърдението за био произход. Добре е да се включат органични мляко, зърнене и бобови варива.