
Цветът на приборите влияе на апетита
Цветът и формата на приборите влияят на начина, по който възприемаме храната, установиха британски учени.
Те съветват да се избягва червеният цвят, за да се стимулира апетитът.
"В начина, по който възприемаме храната участват много сетива, не само вкусът и текстурата на храната са от значение, а също ароматът и видът", обобщават авторите на изследването.
"Още преди храната да влезе в устата ни, нашият мозък вече си е създал преценка за нея, а това се отразява като цяло на хранителното ни преживяване", допълват учените от Оксфордския университет. Червеният цвят е особено отблъскващ.
"Червеното може да се използва за поднасянето на храна на хора, които трябва да ограничат храненето си, но не и за хора с много ниско тегло", съветват учените.
Те направили няколко изследвания с помощта на прибори с различни цветове, форма, материал и тегло, за да преценят влиянието им върху вкуса на десетки доброволци.
Учените стигнали до заключението, че храната върху нож има по-солен вкус, отколкото, ако се консумира с лъжица, вилица или клечка за зъби и че изглежда по-скъпа, ако се яде с лека пластмасова лъжица.
В началото на годината друго изследване установи, че топлият шоколад е по-вкусен, когато се сервира в оранжева или кремава чаша, отколкото в бяла или червена. Специалистите обаче смятат, че не съществува магическа формула и всичко зависи от вида консумирана храна.
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.