Цветът на храната говори

• от

Добре подбраните храни могат да помогнат да се преборим с жегите.

Цветът на храната говориДобре подбраните храни могат да помогнат да се преборим с жегите. Учени от Милано съветват да избирате храните според цвета им.

Различното оцветяване на плодовете и зеленчуците се дължи на техните съставки. Освен че всяка от тях съдържа полезни за организма вещества, някои имат и свойства, които помагат да се справите с неудобствата от горещините като потенето и подуването например. 

Ето какво благотворно влияние се крие зад цветовете на продуктите.

Червен

Червените храни (домати, ягоди, диня, червен лук) съдържат много ликопен (растителен пигмент, който намалява риска от рак) и са сред най-богатите на антиоксиданти. Това им качество ги прави идеални защитници от щетите, които слънцето може да нанесе на кожата. 

Топлинната обработка на доматите - варене, задушаване, печене, повишава количеството ликопен в тях.

Оранжев и жълт

Оранжевият цвят в продуктите говори за наличието на бетакаротини, които стимулират имунната система на организма. Те осигуряват хидролипидния слой на кожата и така намаляват потенето. В жегите вместо да залагате на дезодоранти срещу изпотяване, хапвайте по-често кайсии, праскови, моркови, пъпеши. Портокалите и лимоните, които също попадат в тази група, са като бомба с витамин С.

Зелен

Зелените храни са добри за силна имунна система, здрави очи и кожа. Спанакът, зеленият фасул, грахът, царевицата (независимо че ядем зърната и, които са жълти на цвят) и кивито, са богат източник на лутеин - пигмент в очите, който образува филтър срещу вредните УВ лъчи.

Продуктите от тази гама са пълни и с витамин С. Според китайската традиционна медицина храносмилането на зелени храни изразходва повече енергия, отколкото на червените например, и това охлажда организма.

Лилав

Оцветяването в синьо-лилаво на храните говори за наличието на антоцианини - субстанции, които предпазват кръвоносните съдове и подобряват кръвообращението. Повече черно грозде, черници, боровинки и патладжани ще ви помогнат срещу подуване на краката.

Бял

Белите храни (чесън, лук, гъби, банани) са отлично средство за изхвърляне на токсините. Тайната им е в серните съединения, които те съдържат.