Цистит или хроничен цистит?

• от 4

Заболяването „цистит” е добре известно на жените, особено в сезона на настинките и вирусите.

Заболяването „цистит” е добре известно на жените, особено в сезона на настинките и вирусите.

Много от тях са „щастливки”, защото развиват остър цистит, който след правилно лечение изчезва. При други обаче, обикновеният цистит преминава в хроничен цистит, който може да ги „преследва” години наред. Виж кои са причинителите, симптомите и здравните грижи при цистит и хроничен цистит, както и мерките, които трябва да вземеш, за да се предпазиш от тях.

Цистит

Цистит или хроничен цистит?Тъй като уретрата им е по-къса и по-близо разположена до ануса, жените по-често страдат от цистит. А най-често циститът възниква в резултат на бактерия, попаднала във влагалищната среда. През уретрата (пикочния канал) бактерията стига до пикочния мехур и причинява инфекция. Ако не се спре навреме, тя може да обхване и бъбреците, което от своя страна да доведе до други усложнения. При мъжете циститът се появява в следствие на бактериална инфекция в простатата (жлезата обграждащата уретрата им) или на нейното уголемяване (след 40-годишна възраст).

Освен една от най-честите бактерии–причинители - Escherichia coli (Ешерихия коли), която обитава дебелото черво, цистит можеш да получиш  и при бременност, менопауза, катетаризация или след полов акт (известен още като „цистит  на медения месец”). В случай, че имаш друго заболяване (диабет, рак, сърповидна анемия, гинекологични болести, полови инфекции), вероятността от развиване на вторичен цистит е голяма. Цистит може да се появи дори при обикновена настинка, когато имунната система е отслабена или в студено време при неподходящо облекло.

Циститът е характерен и за периода на бременност. С нарастване на плода матката започва да притиска мехура и той не може да събира обичайното количество урина. Това предизвиква често уриниране, което може да доведе до задържане на капки в уриналния тракт, които да причинят инфекция. В допълнение, по време на бременност настъпват хормонални промени, промени във влагалищната среда и отслабване на имунната система. И ако веднъж жената е страдала от цистит, то вероятността да развие хронична форма на заболяването, се увеличава. Но не се тревожи. Има медикаменти, които ще подобрят състоянието ти, без да навредят на твоето бебе, стига да не ги приемаш през първите 3 месеца от бременността (когато се оформя плодът).

Най-често сигнал за цистит е нуждата от често уриниране (много често, без да има събрала се урина), съпроводена с парене, неприятна миризма и болка в уретрата. Възможно е да се появи и болка в долната част на корема, точно над пубисната кост, или в долната част на гърба. При някои, циститът се проявява с температура, слабост, замаяност и раздразнителност. 

Лечението на острия цистит е на медикаментозна основа. Видът на лекарствата и продължителността на лечението зависят от причинителя. Обикновено организмът започва да реагира на антибиотиците на втория ден след началния прием. Междувременно трябва да се повиши качеството на личната хигиена (която също може да доведе до цистит), да се спазва специална диета, включваща повече течности и да се правят горещи бани на долната част на тялото. От народната медицина се препоръчват билколечението (чай от бял равнец, мента, мечо грозде), чай от чесън, сок от червена боровинка и ябълков оцет.

Хроничен цистит

Когато острият цистит не бъде напълно излекуван се развива хроничен цистит. А като хроничен се определя цистит, който се появява най-малко 2 пъти в рамките на половин година. Той е много по-упорит за лечение от острия цистит и в повечето случаи не реагира на медикаменти.

При хроничния цистит се наблюдава възпаление на пикочния мехур, но е възможно да липсват бактерии, което затруднява поставянето на диагноза. Най-често се променя обемът на пикочния мехур, а от там и количеството урина, което може да се събере в него. 

Цистит или хроничен цистит?Повечето симптоми на хроничен цистит съвпадат с тези на острия цистит. Тук обаче нуждата от уриниране е денонощна (между 16 и 60 пъти), усеща се почти постоянна болка и тежест в долната част на корема, около таза и в перинеума (зоната между ануса и половите органи), както и болка по време на секс. При жените тези симптоми се засилват непосредствено преди месечния им цикъл, по време на бременност и под влияние на стрес.

До хроничен цистит може да доведе не само неизлекуван цистит или друг вид заболяване, но и запек, прекалена умора, първи сексуален контакт (дефлорация), наследствени фактори и дори алергия. Кофеиновите напитки, алкохолът, цитрусите и богатите на въглехидрати и подправки храни също са провокатор на заболяването, тъй като дразнят лигавицата на пикочния мехур.

Лечението на хроничен цистит може да продължи с години. Обикновено се препоръчва комбинация от лечебни процедури и медикаменти. Пациентът трябва да следи състоянието си, тъй като хроничният цистит може да предизвика сериозна бъбречна инфекция, сепсис, животозастрашаващо заболяване и дори смърт. Диагнозата се поставя чрез биохимичен анализ на урината.

Превантивни мерки срещу цистит и хроничен цистит

- Срещу "цистит на медения месец" (възпаление на пикочния мехур след полов контакт), вземете 2 таблетки Cystostop Rapid непосредствено преди полов контакт

Прием на голямо количество течности (най-вече вода) – между 6 – 8 чаши

Избърсване на гениталиите в посока отпред - назад с тоалетна хартия

Душ вместо вана

Имизване на гениталиите преди и след полов акт, и уриниране след него

Носене на памучно бельо и избягване на впити джинси и найлонови изделия

calendar

Календар