Циклите на будуване на вашето бебе - трябва да ги познавате!

от

Познаването на циклите на будуване на вашето бебе е също толкова важно, колкото и познаването на циклите на сън. Само така ще бъдете напълно ефективни.

Циклите на будуване на вашето бебе

Циклите на будуване на вашето бебе

Докато бебето има два цикъла на сън – дълбок сън и лек сън, будното му състояние може да се раздели на четири: сънливо, тихо будно, активно будно и плач.

Краткото ни описание ще ви бъде от помощ, за да разгадаете знаците на всяко от тях.

Сънливото бебе е с натежали клепачи, дишането е неравномерно и от време на време бебето трепва. Съществуват две възможности в този случай – ако искате бебето да продължи да спи, пазете тишина, не го докосвайте излишно и не правете резки движения, но пък ако искате да го събудите, защото наближава часът за хранене или е време да смените пелената, може да го по-разбудите, като го вдигнете, поговорите му или разтриете лекичко гърба или коремчето му, с което ще го събудите поне за кратко.

Когато бебето ви е в тихо будно състояние, то ще лежи спокойно с широко отворени очи. Ако не е родено преждевременно или не е имало тежко раждане, то ще бъде за първи път в тихо будно състояние извън утробата още през първия час на своето раждане. Тогава тялото му ще е спокойно, дишането – ритмично и е възможно да срещне погледа ви или да спре своя на някой от предметите в стаята. Тихото будно състояние ви предоставя чудесната възможност да му поговорите, да го по-държите, да му направите снимка или просто да го оставите да се оглежда спокойно, за да се запознае с новия свят. (Преждевременно родените деца е много вероятно да не са достатъчно зрели, за да се задържат в тихото будно състояние или да спират погледа си върху предмети.)

Началото на активно будното състояние е онова, което родителите бързо се научават да разпознават, защото няма нищо общо със спокойното симпатично оглеждане на вашето бебе. То започва с по-активни движения, тих хленч и скимтене, вниманието на детето трудно се задържа на едно място. Това е сигурен знак, че едно от необходимите условия за спокойно бебе е нарушено. Гладно е, време е за смяна на пелената или има нужда от утеха. Ако това продължава, опитайте първо да го залюлеете, да го преповиете или да смените обстановката около него. Ако бебето стане неспокойно в помещение, което е много шумно или с твърде много хора, е време да се намесите, защото бебето не може да бъде успокоено или нахранено по време на активното будно състояние.

Много скоро ще навлезе в четвъртото състояние в списъка: плач. Плачещото бебе казва, че е на границите на възможностите си: гладно е, изморено е, не се чувства добре или околният свят му е дошъл в повече.