Чудото на масажа

от 1

Вероятно всяка жена си е мечтала поне веднъж да изостави ангажиментите си и да релаксира, докато опитен масажист снема напрежението в раменете и гърба й и тя се чувства като чисто нова. И ако е отлагала това за „по-добри времена“, бременността е моментът, в който може да си позволи този лукс.

Вероятно всяка жена си е мечтала поне веднъж да изостави ангажиментите си и да релаксира, докато опитен масажист снема напрежението в раменете и гърба й и тя се чувства като чисто нова. И ако е отлагала това за „по-добри времена“, бременността е моментът, в който може да си позволи този лукс. Просто защото понякога това е единственото спасение от неприятните болки и схващания.

Чудото на масажа


Бременността ти напредва, краката ти отичат, а кръстът все повече те боли... Време е за масаж! Добре е обаче да се насочиш към специалист в областта, който има опит с бъдещи майки. Важно е също така да се посъветваш с наблюдаващия те акушер-гинеколог, за да получиш неговата професионална преценка дали състоянието ти позволява такива процедури. Ако всичко е наред, спокойно можеш да посетиш масажното студио и да се отдадеш на това приятно занимание.

Ползите за бременната

Освен удоволствие, масажът носи и много ползи за организма, особено през бременността, когато женското тяло се променя: центърът на тежестта се измества, а натоварването на гръбначния стълб нараства многократно. Това води до напрежение в мускулите на гръбнака, тежест в кръста и болки в краката. Настъпват изменения в ставните връзки. Бурни промени търпи и хормоналната система.

Всичко това изисква по-специален подход към тялото на бременната и добри познания за анатомията и физиологията й. Масажът при нея е по-бавен и плавен, без силни, груби и много дълбоки притискания. Той може да се прави както в първите месеци, така и при напреднала бременност (не е нужно да лежиш по корем). Позите за масаж са в лицев лег, страничен лег както и в седнало положение. Това гарантира не само удобство на бъдещата майка, но и безопасността на бебето.

Голяма полза и облекчение масажът носи и след раждането – с помощта му много по-бързо се прибират коремът и матката, укрепват се мускулите, възвръща се много по-бързо и безпроблемно физическата форма, особено ако се комбинира с определени целенасочени физически упражнения.

Нежно въздействие върху проблемните зони

Продължителността на масажа за бременни е един час. Частичен, а понякога и пълен ефект може да се постигне и след една процедура, но най-добре е по възможност да посещаваш масажното студио веднъж на 7-10 дни. Така не само ще поддържаш доброто си физическо състояние, но и ще намалиш стреса, поради производството на ендорфини и въздействието върху вегетативната и централната нервна система. И тъй като масажите укрепват имунната система, може да се каже, че те ще бъдат твоя гарант за здраве през 9-те месеца. Антицелулитните масажи пък ще ти помогнат да се справиш с целулита.

Лимфният оточен масаж при тежест и отоци на краката, освен че подобрява обменните процеси на клетките, премахва натиска върху ставните нервни влакна и по този начин ти осигурява по-голяма и безболезнена подвижност. При повишаване на артериалното налягане се прави масаж в областта на раменете и главата, подобрява се кръвообращението и кръвотока, главоболието намалява или напълно изчезва.

На бременните не се прави масаж на млечните жлези, но се масажират големият и малкият гръден мускул, което оказва благотворно влияние върху състоянието на бюста по време на бременността и след това. Процедурите могат да продължат и след раждането - веднага след спиране на кърменето.

Не на последно място е положителното влияние на масажите върху кожата на бременната. Тя става по-гладка и еластична, много по-бързо се възстановява, а добре подготвените предварително мускули помагат за по-леко раждане.

Приятна атмосфера и аромотерапия

Добрият професионален масаж предизвиква усещания за лекота, бодрост, енергия и повишава самочувствието. Сънливостта и раздразнимостта също изчезват и отстъпват място на широката усмивка – като цяло жената се чувства жизнерадостна и тонизирана, готова да посрещне предизвикателствата на майчинството.

Масажът може да бъде съчетан с аромотерапия и цитрусови масла с различни аромати. При всички положения обаче масажните средства се подбират внимателно, за да не се предизвика обрив или друга нежелана кожна реакция. Неподходящи са етеричните масла и ароматните свещи, тъй като те са доста силни за чувствителната бременна.

Процедурите могат да обхващат както цялото тяло, така и отделни проблемни зони. Добре е обаче масажите да се прилагат като средство за профилактика преди, по време и след бременността, а не чак когато е възникнала вече остра необходимост (при появата на силната болка е много по-трудно да се постигне желаният ефект).

Нежният масаж влияе не само на майката, но и на бебето в утробата й. Така че, ако няма противопоказания, коремът също е обект на лечебното въздействие :).

За по-голямо удобство могат да се използват допълнително и възглавници (съществуват специални за целта).

От значение за отпускането и релаксацията по време на процедурите е и обстановката: обикновено масажите се правят на приглушено осветление, в топло помещение, в „компанията“ на различни аромати (но ако те дразнят „бременния“ ти нос, помоли масажиста да ги премахне) и приятна, тиха музика.

Изобщо - за всичко е помислено. Остава само да намериш време и да откриеш подходящото място за себе си (например в близост до работата или дома ти), за да се потопиш в магията на масажа.

Нужно е да знаеш...

Кога масажът не е препоръчителен?

Макар и да са чудесно съчетание на приятно и полезни, в някои случаи масажите е по-добре да се избягват:

* при рискова бременност;

* предишни спонтанни аборти;

* екземи, дерматити;

* инфекциозни заболявания;

* проблеми със сърцето;

* висока температура.

Преди масаж се консултирай с твоя акушер-гинеколог!