Чудото на коластрата - защо е незаменима за бебето?

от

Коластрата е уникална жива течност наподобяваща по своя състав кръвта. Тя съдържа повече от 60 компонента, 30 от които са специфични за човешкото мляко.
Чудото на коластрата

Чудото на коластрата

Още през втората половина  на бременността твоето тяло започва  да се подготвя и за храненето на бебето.

Под действието на множество хормони в млечните жлези настъпват промени – гърдите се уголемяват, подкожните вени стават видими, пигментацията на ареолата става по-интензивна, зърното се оформя по-ясно, гърдата започва да синтезира първото мляко, което бебето ще изсуче веднага след раждането – коластрата.

Коластрата е уникална  жива течност  наподобяваща по своя състав кръвта.

Коластрата съдържа повече от 60 компонента, 30 от които са специфични за човешкото мляко. Това жълтеникаво-оранжево гъсто мляко, отделящо се в малко количество, точно колкото, колкото твоето бебе се нуждае в първите часове и дни след появата на бял свят. Това е храна, но и нещо много повече –  защита, подготовка и подкрепа на малкото човече при навлизането му в този толкова нов, странен и богат на въздействия свят.

„Първата имунизация“

Когато бременността протича нормално, плодът се развива защитен чрез плацентата от вредните въздействия на околната среда. Майчините антитела (имуноглобулини от група G) срещу различни антигени, с които майката се е срещала през живота си, преминават  през плацентата през втората половина на бременността и изграждат  пасивен имунитет у плода.

Бебето се ражда стерилно, но веднага след раждането започва заселването на кожата и лигавиците му с бактерии, намиращи се в околната среда. Новороденото, получаващо коластра, има огромно преимущество пред хранените с адаптирано мляко деца, защото то получава готова защита срещу тези агенти. Коластрата е богата на друга група имуноглобулини (имуноглобулин A), които защитават новороденото от вируси и бактерии.  Не напразно се говори, че чрез коластрата бебето получава “първата си имунизация”.

Коластрата е богата и на левкоцити, които също участват активно в защитата на новороденото от инфекции. Тя е богата и на вещества, които подпомагат съзряването на храносмилателната система и я подготвят за бъдещите и функции, както и увеличават защитата й срещу различни алергени.

Защо коластрата е незаменима?

Съставът на коластрата се различава значително от състава на млякото в  следващите дни и месеци. Тя съдържа около три пъти повече белтъчини, отколкото зрялото мляко. Така се осигурява оптималното хранене и развитие на новороденото.

Коластрата съдържа и по-големи количества натрий, калий, хлор и холестерол в сравнение със зрялото мляко. Тази уникална комбинация въздейства благоприятно върху развитието на  всички органи и системи на бебето и особено върху развитието на мозъка.

Коластрата е богата на мастно разтворими витамини и минерали. Особено богата е на витамин А, бета каротин и витамин Е. Тези антиоксиданти действат  като защитници на клетките в тялото на бебето и подпомагат развитието на имунната му система.

Всичко това и още много други ценни неща са събрани в този толкова малък обем от няколко милилитра. Това е така, защото стомахчето на бебето в първите дни след раждането не може да поеме повече от 1-2 чаени лъжички мляко на хранене. Не забравяй, че малките количества коластра са всичко от което твоето бебето се нуждае.

Отделянето на коластрата продължава много малко - три, четири дни, но тези дни са много важни в развитието на бебето при навлизането му  новия свят. Не ги пропускай. Дай му възможност да засуче и да поеме тези първи капки безценна течност, които са много повече от храна...