Чудното пътуване на твоето бебе

от

Искаш ли да знаеш какво се случва с теб и с бебето ти седмица по седмица? Предлагаме ти един уникален пътеводител, който ще проследи вашето невероятно пътешествие.

Чудното пътуване на твоето бебе

Чудното пътуване на твоето бебе

Искаш ли да знаеш какво се случва с теб и с бебето ти седмица по седмица? Предлагаме ти един уникален пътеводител, който ще проследи вашето невероятно пътешествие.

13 СЕДМИЦА

За бебето: Вече има ясно изразена брадичка, мъничко носле и голямо чело. Има развит сукателен рефлекс и дори смуче ръчичката си. До края на тази седмица мъничето вече е почти оформено и е с дължина 9 см и тегло около 25 грама. Извършва разнообразни движения в утробата.

За теб: Поздравления - вече си във втория триместър и се чувстваш подобре, нали?
Продължавай да се поддържаш в добра форма:

✔ Редовните упражнения или занимания с йога ще въздействат благотворно на теб и бебето;
✔ Идеален период за почивка или екскурзия, преди да се е появил новият член на семейството.

14 СЕДМИЦА

За бебето: Мъничето е дълго 11 сантиметра и е много активно, заема различни пози, разтяга се, маха с ръчички. Вече е възможно да се види полът му. Все още изглежда полупрозрачно, тъй като не се е образувал подкожният слой мазнина.

За теб: В този период е обичайно да се появи тъмната линия от средата на корема до пубиса. Може да започнеш да се оплакваш и от киселини в стомаха:

✔ Ще ти помогне ментовият чай (полезен в умерени количества срещу киселините);
✔ Остава и полезното правило - яж често, но в малки количества.

15 СЕДМИЦА

За бебето: Бебето е вече около 12-13 сантиметра, прозява се, мига, търка очички и смуче пръстче. Започва да наддава на тегло, костите му постепенно се втвърдяват. Оформят се чертите на лицето и започват да се изграждат ноктите.

За теб: Бременното ти коремче нараства все по-видимо:

✔ Време е да обновиш гардероба си. Има прекрасни модели за бременни, които ще те държат в крак с модата въпреки новите ти по-женствени форми.

16 СЕДМИЦА

За бебето: Малкото ти вече мърда пръстите на краката и ръцете си. Цялото е покрито с фини косъмчета, наречени лануго, които ще растат до 26-ата седмица. Функцията им е да топлят, тъй като подкожната мазнина още липсва. Плодът вече чува някои звуци, а дължината му е около 14 см. Нервната система започва да работи и мускулите му реагират на мозъчните импулси.

За теб: В този период някои жени вече усещат за първи път движенията на бебето, нещо подобно на лек гъдел или пърхане като с крило на пеперуда:

✔ Не се притеснявай, ако все още не усещаш нищо, особено ако това е първата ти бременност.

17 СЕДМИЦА

За бебето: Бебето вече прави различни гримаси, то може да събира ръчичките си и да ги поставя на корема. Дължината му е към 16-17 см. Започва да гълта амниотична течност и бъбреците му произвеждат урина, така че мъничето пишка по няколко пъти на ден. Тази течност се извежда през плацентата и мама я изхвърля чрез урината.

За теб: Някои бременни страдат от констипация и дехидратация. За да се чувстваш по-добре:

✔ Не забравяй да хапваш свежи плодове и зеленчуци;
✔ Можеш да започнеш с упражненията за тазовото дъно.

18 СЕДМИЦА

За бебето: Наблюдават се нови движения и активност – мъничето ти те изненадва с ритници и обръщания. Започва оформянето на белите му дробове и на уникалните папиларни линии по кожата на ръцете. Очите се отварят и то реагира на светлина. Дължината му е 18 см.

За теб: Сърцето ти започва да работи на по-високи обороти и изтласква повече кръв. Това се отразява прекрасно на външния ти вид:

✔ Не забравяй да посетиш зъболекаря, тъй като в този период венците ти са по-податливи на възпаления.

19 СЕДМИЦА

За бебето: Движенията на бебето вече са съвсем свободни и разнообразни. Дължината му е около 20 см. При преглед могат ясно да се различат гениталиите на момченцето (ако е застанало в подходяща позиция). При момичетата вече са налице вагината, матката и фалопиевите тръби.

За теб: В средата на бременността си, коремът ти нараства, но раждането все още ти изглежда съвсем далечно. И все пак:

✔ Започни да обмисляш план за раждането си и говори със своя акушер-гинеколог или с акушерка;

✔ Не пропускай курсовете за бременност и раждане.

20 СЕДМИЦА

За бебето: Малкото расте бавно и постепенно. Развиват се храносмилателната система и дробовете, а отвън се покрива с верникс – мазна субстанция, която го предпазва от амниотичната течност и му помага да се адаптира към външната среда след раждане. (Разбира се, ако болничният персонал не го избърше веднага :). Дължината му е 25 сантиметра.
Развива се тази част от мозъка, която контролира чувствата, и бебето изпитва удоволствие да чува гласа на мама и нейния сърдечен ритъм.

За теб: Не се притеснявай, ако изпитваш нарушения в интимния живот (някои майки се оплакват от липса на желание за интимни ласки). При други обаче е точно обратното – повишава се желанието за секс. При някои бременни в този период се появява кожна пигментация, която след раждането изчезва:

✔ Ако не си в настроение за ласки, може да намерите нови начини за интимност, като например масажи или вана с любимия.

21 СЕДМИЦА

За бебето: Формират се нервната система, мускулите и зъбите. Слухът вече е изострен и бебето реагира с резки движения на силни шумове. Дължината му е 26 сантиметра.

За теб: Коремът ти расте бързо, по-смущаващо обаче e оплакването ти, че си разсеяна и не успяваш да се концентрираш:

✔ Направи си списък на работните ангажименти, за да се чувстваш спокойна, че няма да пропуснеш нещо;
✔ Опитай се да не се дразниш на коментарите около растящия корем, интересът към него е съвсем нормален.

22 СЕДМИЦА

За бебето: То е активно - движи се, преобръща се и вече лесно го усещаш. Крайниците му изглеждат съвсем пропорционални спрямо тялото, а дължината му е 27 см. Кожата вече не е толкова прозрачна, но е все още набръчкана.

За теб: Хормоналното ти ниво е стабилно, затова вероятно вече се чувстваш комфортно и не страдаш от внезапни промени в емоциите. В същото време в тялото ти започва да се синтезира по-голямо количество от хормона релаксин, който спомага за разхлабване ставите, мускулите и особено на седалищните кости (така тялото ти се подготвя за раждането):

✔ Усещаш ясно ритничета в корема;
✔ Не пропускай часовете по йога за бременни. Или упражненията за тазово дъно и дишането в курсовете за бъдещи майки (помагат много по време на раждането).

23 СЕДМИЦА

За бебето: Плодът е малък, но е едно прекрасно и съвсем оформено бебе. То има големи периоди на сън и будуване. Дълго е 28 сантиметра и разпознава гласовете на мама и тате.

За теб: Сънят ти става по-труден, големият корем и притискането на пикочния мехур предизвикват дискомфорт:

✔ Спи предимно на страни, а не по-гръб;
✔ Вземи си удобна възглавница за кръста и друга за между коленете.

24 СЕДМИЦА

За бебето: Теоретично, ако бебето се роди в този период, има шансове да оцелее благодарение на съвременната техника и специализираните грижи на медицинския персонал. Все пак това е перспектива, която не пожелаваме на никого. Дължината на плода е 29 см.

За теб: Още малко остава до щастливия миг на първата ти среща с бебето. Не пропускай да поспиш, поддържай здравословен начин на живот. Здравословното наддаване е около 400 грама на седмица, така че в никакъв случай не следвай съвета да ядеш за двама:

✔ Избери си подходяща литература по въпросите, свързани с първите години на бебето;
✔ Сподели новите си знания с таткото, за да бъде съпричастен и готов да помага :);
✔ Не забравяй и бабите!

25 СЕДМИЦА

За бебето: Все още се оформя кръвоснабдяването в белите дробове, изключително важен орган за оцеляването на бебето. Дължината му е около 30 см. Костта на вътрешното му ухо се втвърдява и това подобрява слуха му чувствително.

За теб: Увеличената матка притиска все повече органи, което води до усилване на стомашните киселини, отоци на краката и чести посещения до тоалетната:

✔ Внимавай с преяждането и изключи от менюто си пърженото и мазните меса;
✔ Намери най-удобната поза за почивка и работа, за да се чувстваш по-комфортно.

26 СЕДМИЦА

За бебето: Плодът вече има мастен слой, който регулира температурата му. Някои майки споделят, че в този период могат да усетят хълцането на бебето.

За теб: Центърът на тежестта ти е изменен заради нарасналия корем. Погрижи се за кръста и гръбнака си, повече почивай, използвай възг-лавници, за да се подпираш. Не оставай задълго в една и съща поза:

✔ Приклякай, когато трябва да вдигнеш нещо, а не се прегъвай през кръста.

Консултант: д-р Елица Иванова, акушер-гинеколог, медикостоматологичен център „Медстом“, София