Чудните умения на твоето бебе

• от

Макар и да ти изглежда толкова мъничка и беззащитна, твоята рожба всъщност притежава всички необходими умения, за да се адаптира към света извън коремчето на мама.
Чудните умения на твоето бебе

Чудните умения на твоето бебе

Макар и да ти изглежда толкова мъничка и беззащитна, твоята рожба всъщност притежава всички необходими умения, за да се адаптира към света извън коремчето на мама.

Зрение

При новороденото очният нерв не е завършил своето развитие. Това не означава, че то не вижда. Има добре изразена светлинна чувствителност и вродена фотофобия (изострена чувствителност на окото към светлината). Затова през повечето време е със затворени очи. Зрението му е ограничено – не може добре да фокусира, но ако приближиш лицето си на разстояние около 20 см, ще забележиш, че движи очите си и си променя изражението. Може да различи светло и тъмно.

  • Най-рано започва да разпознава жълт и червен цвят – затова избирай играчки в ярки цветове.

Слух

В началото слухът е съвсем слаб, но към 7-8-ия ден от раждането се увеличава значително и мъничето чува почти като възрастния. Ако звукът е силен, може да последват потреперване, промяна на дишането, реакция на мимическите мускули на лицето. Майчиният глас и нежната музика действат успокояващо.

  • Не спирай да му говориш и пееш – не се съмнявай, че малкото те чува и обожава гласа ти.

Осезание

Развито е добре, но нервните окончания са разпределени неравномерно. Бебчо реагира по-активно, когато го докоснеш по лицето и крайниците, отколкото по гръбчето например.

  • Новороденото реагира с плач при допир със студено или твърдо и се успокоява от мекото и топлото.

Обоняние

То е много добре развито още със самото раждане. Кърмачето усеща миризмите по-добре и от възрастния човек. Установено е, че бебетата реагират на силни неприятни миризми (прокиснало например) – като правило се наблюдават безпокойство и изменение на честотата на дишане.

  • Именно благодарение на обонянието един час след раждането новороденото може само да се насочи към зърното на майчината гръд, а по мириса на млякото може да различи майчината гръд от тази на друга кърмачка.

Вкус

Сладкото действа успокояващо на новороденото, а също предизвиква и сукателни движения. Соленото и горчивото не са му по вкуса. Вкусовите рецептори в устата на новороденото имат по-висок праг на чувствителност, отколкото при възрастните.

  • Според проучванията детето формира своя вкус още докато е в утробата. Ако си обожавала да хапваш ябълки като бременна, не се учудвай по-късно ако се окаже, че това е любимият плод на малкото ти.

Дихателна система

Новороденото вдишва около 40-60 пъти в минута. Тесните и късни носни ходове, както и нежната лигавица на горните дихателни пътища често създават проблеми, като запушено носле. Бебето може да кихне, но не може да се издуха нослето му.

  • За да диша мъничето лесно, създавай му необходимите условия – проветрявай стаята, овлажнявай въздуха.

Сърдечно-съдова система

Честотата на сърдечните съкращения се колебае между 110–140 удара в минута.

  • Сърцето на новороденото е един от най-здравите органи – то е устойчиво и на натоварване, и на недостиг на кислород.

Храносмилателна система

Бебето се ражда с добре развити дъвкателни мускули и сравнително голям език. Това прави възможно дългото и активно сучене. Лигавицата на устната кухина е чувствителна. Нужно е спазване на необходимата хигиена, за да не се появят гъ-
бички. Органите на храносмилателната система растат много бързо.

  • В първия ден след раждането стомахчето на новороденото побира около 20 мл мляко, само след седмица – вече 50 мл, а към края на първия месец – около 100 мл.

Отделителна система

В първите три дни отделянето на урина е относително рядко – 4-5 пъти на денонощие. Това е напълно нормално. Но нещата бързо се променят.

  • На втората седмица бебчо пишка вече между 15-25 пъти на денонощие, а изхождането по голяма нужда обикновено е от 1 до 7 пъти в денонощие.

Нервна система

Бебчо умее да реагира на промените около него. Ако го докоснеш по дланта, мъничето ще хване пръста ти. Когато се стресне от силен шум примерно, протяга ръчички с разперени пръсти, а после ги прибира към гърдите си.

  • Това са нормални примитивни рефлекси при новороденото, които постепенно изчезват с времето.

Консултант: д-р Мария Недялкова,
педиатър, 25 ДКЦ, София