Децата, които ядат много чипс, бисквити и пица до 3-годишна възраст, имат понижена мозъчна активност, показа изследване на учените от университета в Бристол. Това от своя страна заплашва от понижаване на интелектуалното ниво в следващите пет години.
Това е първата научна работа, която проследява пряката зависимост между храненето при малките деца и нивото на умствените им способности. Плашещото е, че дори промяната в храненето не може да поправи нанесената вече вреда върху мозъка. При проучването са взето предвид фактори като социално положение, кърмене, образование и възраст на майката, домашна обстановка, наличие на играчки и книги в дома на детето. Оказва се, че именно правилното хранене през първите три години от живота, когато мозъкът се развива бързо, оказва съществено влияние.
Изследванията са направени сред 14 хил. деца, родени в началото на 90-те години на миналия век. Родителите попълнили въпросник за особеностите в менюто на своите деца на 3, 4, 7 и 8 години. Така били отделени три стратегии в храненето: меню, наситено с мазнини и захар, традиционно меню с месо и зеленчуци и здравословно хранене, в което изобилстват салати, плодове и зеленчуци.
Когато децата, участващи в изследването навършили осем години, учените оценили тяхното ниво на интелигентност. По този начин било установено, че продуктите, с които се хранят децата между 4 и 7 години, не оказали значително влияние върху умствените им способности. Но 20% от тригодишните деца, които се хранели неправилно, показали понижаване на IQ нивото с пет пункта.
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.