Четвърти месец (13–16 гестационна седмица)

от

Ако поради суеверие или друга причина до третия месец си крила новината, че си бременна, то сега спокойно можеш да я съобщиш на целия свят :).

На снимката: Човешки ембрион на 14 седмици

Ако поради суеверие или друга причина до третия месец си крила новината, че си бременна, то сега спокойно можеш да я съобщиш на целия свят :).

През четвъртия месец, или това вече е вторият триместър на бременността, ще отшумят някои неприятни усещания, като гаденето и умората например. И тъй като обикновено през този месец си по-податлива към депресивни състояния, може би поради все повечето въпроси, които си задаваш, свързани с предстоящото бъдеще, помисли как да се заредиш с положителни емоции – срещай се с приятни за теб хора, устройвай си разходки, помисли за концерти, кино... И вярвай, че всичко ще бъде наред.

Ти през четвъртия месец

Към теглото си прибавила още 2,5 кг. Талията изчезва, коремът се закръгля и става видим за околните. Гордей се с него, не се притеснявай да го показваш. Започни да подготвяш кожата си за предстоящото разтягане като ежедневно я масажираш със специален крем против стрии. Бенките и луничките по лицето и тялото ти започват да потъмняват, увеличава се и пигментацията на кожата. Потъмнява средната линия на корема, а също и зърната на гърдите и кожата около тях. Спокойно, всичко това ще се нормализира след раждането.

Най- хубавото на четвъртия месец е, че вече се чувстваш много по- добре. Апетитът ти нараства, а гаденето е само лош спомен (изключение правят жените, очакващи близнаци, при които то продължава до раждането). Запекът, киселините, храносмилателните проблеми и главоболието обаче могат да останат. Появява се кървене на венците. А също и разширени вени на краката.

Старай се да се зареждаш колкото може по- често със свеж въздух и да се движиш повече. Продължавай да спортуваш, така ще улесниш работата на кръвообращението си през следващите няколко месеца.

Възможно е през този месец гърдите ти да започнат да отделят секрет. Не се тревожи, често млечните жлези започват да функционират активно още през бременността и да се подготвят за периода след раждането.

Имай предвид, че през бременността имунната система на бъдещата майка отслабва значително, за да не може организмът й да отхвърли плода. Усетиш ли, че започваш да се разболяваш, почивай повече и приемай много течностти. Винаги се съветвай с наблюдаващия гинеколог преди да посегнеш към домашната аптечка.

Хранене през четвъртия месец

Продължавай да се храниш рационално и да следиш теглото си. Ако все още не си, сега е моментът да започнеш да приемаш допълнително витамини. През този месец ще имаш нужда и от по- голямо количество желязо. Недей да страниш от млечните продукти, съдържащи лакто- и бифидокултури. Храни се често и по малко, за да избегнеш стомашния дискомфорт.

За да пребориш запека, пий поне 8 чаши вода дневно и похапвай 5-9 порции пресни плодове и зеленчуци дневно. Включвай в менюто си пълнозърнести храни при всяко хранене. Бъди активна всеки ден.

Солта не бива да се ограничава през периода на бременността. За да избегнеш приема на по- голямо количество от необходимото, избягвай консумирането на силно преработени храни като полуготови супи, оризови миксове, солени закуски и туршии.

Нероденото бебе през четвъртия месец

Плацентата е вече напълно развита и ще отговаря за храненето и предпазването на бебето. Мъничето в теб продължава да расте. Ембрионът вече се е превърнал във фетус. През този месец плодът расте бързо. Дължината му е 16 см, а теглото – 135 г. Макар все още да не го усещаш, той е все по- динамичен и започва да подритва, да движи главата, ръцете и дланите си. Малкото започва да смуче палеца си, а също така и да преглъща. Гръдния му кош е едва осем сантиметра, но през 15-16 г.с. той прави активни дихателни упражнения (макар кислородът да достига до белите му дробове посредством плацентата). Работата на белите дробове, черния дроб и бъбреците, а също и ролята на незрялата имунна система се поема от плацентата. Сърцето на нероденото бебе бие два пъти по- бързо от твоето.

Нероденото бебе през четвъртия месец

На снимката: Бебето през четвъртия месец

Тялото и лицето са покрити с мъх. Появяват се вежди и мигли. Кожата на бебето е толкова тънка, че през нея прозира мрежата от кръвоносни съдове. Оформени са ставите на ръцете и краката, започнало е втвърдяването на костите. Пръстите на ръцете имат индивидуален отпечатък.
Дори може да се определи и пола на бебето, макар, че някои лекари предпочитат да направят прогнозата на по-късен етап, за да бъде минимална вероятността за грешка.

На снимката: Човешки ембрион на 15 седмици

Женска консултация през четвъртия месец

През този месец наблюдаващият гинеколог отново ще измери килограмите ти и кръвното налягане. Сега е подходящият момент да се поинтересуваш за медицинското минало на твоето семейство и това на половинката ти: имало ли е случаи на тежки хронични и нехронични заболявания, роднини с дефекти при раждането или генетични заболявания. Всичко това е полезна и важна информация.

Незабавно се обади на гинеколога си при...

... вагиналното течение с жълт цвят или подобно на кръв.
... оттоци на ръцете, лицето и клепачите (придружени от главоболие или проблеми със зрението).
... болки в долната част на корема, съпроводени от кръвотечение, гадене или повръщане.
... болки и парене при уриниране, втрисане, болки в гърба и температура над 39 градуса.

Съвет към бъдещите татковци: периодът не е най-подходящ, за да проверявате чувството за хумор на своята половинка. Макар преди да се е заливала от смях от най- малката дреболия, сега тя може обидено да ви обърне гръб и да се разплаче, ако случайно й подметнете, че има пъпка на челото й например. Обмисляйте добре всяка своя дума и се заредете с много търпение. Вероятно ще ви помогне мисълта, че всички бременни жени и техните половинки минават през това състояние.

В началото на втория триместър жените стават по- склонни към депресии. В главата им се въртят стотици въпроси за бъдещето и свързаните с него промени. За да се спасиш от това тягостно състояние, от време на време взимай със себе си някоя приятелка и се отдавайте на дълъг и напоителен шопинг или идете на разходка сред природата и се наприказвай на воля (за всичко, което душата ти копнее да сподели). Така ще преодолееш внезапните промени в настроението ти и ще прогониш мрачните мисли.

Човешки ембрион на 13 седмици

На снимката: Човешки ембрион на 13 седмици

На снимката: Човешки ембрион на 14 седмици

На снимката: Човешки ембрион на 14 седмици

На снимката: Човешки ембрион на 16 седмици

На снимката: Човешки ембрион на 16 седмици