Четвърти месец

от 13

През този период бебето бръщолеви уверено и използва ръцете и устата си, за да опознава околните обекти. То може да обръща главата си във всички посоки, когато е легнало по корем или седи; все още не може да достига целта си правилно.

През този период бебето бръщолеви уверено и използва ръцете и устата си, за да опознава околните обекти.

Бебето на четири месеца може да обръща главата си във всички посоки, когато е легнало по корем или седи; все още не може да достига целта си правилно; може да противопостави палеца си на останалите пръсти; сграбчва малки предмети и ги държи в ръката; слага предмети в устата си.

Бебето на четири месеца може да се ориентира по звуковете; вторачва се към мястото, където предмета е изчезнал; помни визуално между 5 и 7 сек. Бебчето ти  има избирателно внимание към лицата; дълго гледа привлекателните и не обръща внимание на грозните лица; гледа към посоката, където е излязъл човека; смее се, когато види друго бебе; радва се и се смее, когато някой си играе с него.

Ще те изненада със звуците, които може да издава -  появяват се подобни на съгласни звукове; има разнообразни тонове; имитира тонове; усмихва се на човека, който му говори.


На този етап от развитието на детето трябва да проверяваш за следното:

Глава: Детето може да задържа главата си изправена много дълго време, както и да я изправя на 90 градуса.

Очи: Подобрява се координацията ръце-очи.

Уста: Детето опознава обектите, като ги слага в устата си. Освен това променя формата й, за да издава различни звуци. През този период на много бебета вече пониква и първото зъбче.

Уши: Малкото се обръща в посоката на говорещия.

Гръб: Той/ тя може да се търкаля от гръб по корем.

Ръце и длани: Детето може да се протяга и взима различни предмети, както и с вдигнати нагоре ръчички да „каже”: „Вземи ме”.

Къпане

Този ритуал все по-силно се възприема от детето като възможност за игра, а също и като важна част от дневния режим – отпускане преди сън.

На тази възраст косата на детето се мие по следния начин – поддържайки гръбчето с едната ръка, измий и изплакни косата с другата. Приготви си суха кърпа, за да можеш да попиеш струйките сапун, потекли към очите.

Детето ще оцени и елемента на игра, вплетен в къпането. Покажи му как да излива вода от пластмасово тасче, как патето остава над водата или как гъбата задържа вода.

Колко наддават бебетата на тази възраст?

В първите месеци детето качва между 700 и 900 грама на месец. През шестия наддаването леко спада (450-600 г на месец). Този ритъм на растеж се запазва до първия рожден ден, когато се забавя още повече.

Важно е да се следи цялостното наддаване на бебето за по-дълъг период, а не само месец по месец. Не е тревожно, ако този месец твоето мъниче е качило само 600 грама примерно, а следващия компенсира наддаването с 900 грама. Ако бебето е все още изцяло на кърма е възможно да наддава по-малко от връстниците си на смесено хранене.

През 3-4 месец детето расте и на ръст (с около 6 см).

Няма строго правило колко точно трябва да тежи бебето през периода, но към 8 месец е нормално то да е 2.5 пъти по-тежко отколкото при раждането (напр. едно 3-килограмово новородено е вероятно да достигне до 7.5–8 кг до края на периода.)

Растежът на детето зависи от редица фактори:

  • унаследените родителски гени
  • количеството и качеството на приеманата от детето храна
  • общото му здравословно състояние
  • функционирането на хормоните, отговорни за растежа

Дебело ли е бебето?

Ако те измъчва този въпрос, консултирай се с педиатъра, но никога не лишавай детето си от храна в стремежа си да му помогнеш да отслабне. За да наддават правилно, бебетата се нуждаят от пълноценна храна, в т. ч. и мазнини.

Ето защо, вместо да намаляваш дажбите на детето, по-добре провери дали не го тъпчеш с бедни на калории храни.

Например доста бебета пият ябълков сок в големи количества, който е висококалоричен, но има ниска хранителна стойност. Сокът не се препоръчва за бебета под 6 месеца.

Едва след шестия месец в бебешкото меню могат да се включват 100% натурални плодови сокове (при това не повече от 118 мл на ден).

Давай на бебето пюрирани зеленчуци и плодове без добавена захар и избягвай десертите, богати на захари, но с ниска хранителна стойност. Освен това наблюдавай внимателно знаците, които бебето ти дава, когато е заситено и не го храни, просто за да го успокоиш или занимаваш с нещо. Понякога бебето плаче само защото има нужда от малко внимание.

И още – насърчавай детето да бъде активно. Нека се движи наоколо, вместо само да седи изолирано в кошара, количка или столче, които ограничават движението. Предлагай му игри, които включват търсене на играчки, лазене, търкаляне.

Как комуникира малкото?

Твоето мъниче ше започне да експериментира с различните звуци, които издава с уста, като използва слюнката си. Малкото ще прекарва голяма част от времето, като се опитва да имитира нещата около себе си. Често ще гука. Ще започнат и първите опити с говоренето. Ако се заслушаш, ще видиш как бебчето сякаш повишава интонацията си, все едно ти задава въпрос или я понижава, като че ли иска да ти съобщи нещо. Твоето бебе започва да разбира основните принципи на комуникацията чрез езика.

Докато е било по-малко, то те е разбирало само по тона на гласа ти. Сега вече започва да схваща отделни думички и да осъзнава, че те са част от изречения. Малкото разбира, че гласът му ти влияе и с удоволствие се забавлява, когато ти на шега ту се скриеш, ту се показваш.

Бебчето започва да разбира и че когато плаче, привлича вниманието ти. Разбира се, това е хубаво, но малкото скоро ще осъзнае, че може да прибегне до сълзите всеки път, щом е отегчено или недоволно от нещо. Така постепенно то ще открие начини да привлича вниманието ти. Не го наказвай за това, а му отдели повече време.

На този етап от развитието си детето разбира, че може да повлияе на емоционалното ти състояние, а това означава, че започва инстинско общуване между вас.

Как да предпазиш детето от неприятни инциденти?

Винаги слагай малкото да спи на гърба си. Дори да видиш, че по време на сън се е изтъркулило по корем, не се притеснявай, пак го сложи по гръб. Тъй като малкото в този периос става по-активно има опасност често да пада. Затова не го изпускай от очи. Прибери на недостъпно място опасните предмети, защото слага всичко в устата си.

Обяснявай му защо някои неща са опасни. Макар да не те разбира съвсем, не се отказвай всеки ден да му преподаваш първите уроци по безопасност. Бъди търпелива, не му се карай и не го удряй през ръцете, ако отново посегне към опасен предмет.

Дръж малкото далеч от места, където се пуши.

calendar

Календар