Чесън – универсалното лекарство

• от 2

Чесънът присъства на народната трапеза от векове. Но не просто заради апетитния му аромат и специфичния остър вкус.

Чесънът присъства на народната трапеза от векове. Но не просто заради апетитния му аромат и специфичния остър вкус. Казват, че скилидка чесън гарантира здраве и дълголетие. Чесънът се смята за безценен илач в народната медицина, чесънът помага в лечението на множество здравословни проблеми, чесънът подсилва имунната система. Всички тези качества са прославили чесъна като универсално лекарство и незаменима кулинарна съставка.

Откриването на чесъна като универсално лекарство и приложението му като дар от природата дължим на древните цивилизации. Египтяните са използвали чесъна като средство, даващо сили на работниците, строящи пирамидите. В последния си труд „Naturalis Historia”, римският автор и натуралист Плиний споменава чесъна като лекарство за 61 болести. Според бащата на медицината Хипократ чесънът действа като разхлабително средство и лек за тумори в матката. В Китай и Япония чесънът от векове се използва при проблеми с високото кръвно налягане. През I в. в Индия са смятали, че той предпазва от сърдечни заболявания и ревматизъм. А в Шекспирова Англия чесънът е имал репутацията на мощен афродизиак.

Чесън – универсалното лекарство


Според българските фолклорни вярвания чесънът е лекарство, борещо както обикновена настинка и грип, така и епидемиологични заболявания като чумата. Чесънът е широко приложим в билковата медицина, както и за лечение на проблемна кожа, високо кръвно и дори като средство против ухапвания от насекоми. Съвременната медицина е доказала, че чесънът е мощен природен антибиотик, срещу който организмът не става резистентен. А най-хубавото е, че можете да го приемате както в естествения му вид, така и под формата на добавки (за да избегнете неприятния дъх).

Медицински съставки на чесъна

Чесън – универсалното лекарствоУниверсалното приложение на чесъна като лекарство се дължи на двете му важни медицински съставки – алицин (осигуряващ аромата му) и диалилни сулфиди (деактивиращи канцерогените в черния дроб), а етеричното чесново масло убива упоритите бактерии, попаднали в организма. Ето защо е най-добре чесънът да се приема суров (а не сварен). Свежият му сок, смесен с топло мляко, например, е особено ефективен срещу нервни спазми и конвулсии.

Но имай предвид едно -  подобно на витаминните добавки, чесънът не е алтернатива за здравословен начин на живот. Той трябва да се приема като допълнение към разумния хранителен режим и редовните тренировки.

Свойства на чесъна като универсално лекарство

Чесънът като антиоксидант – Чесънът действа като защита срещу вредните свободни радикали в организма.

Чесънът като имуностимулант – Без значение под каква форма се приема (суров, сварен или на пара), чесънът съдържа вещества, които осигуряват устойчивост на организма спрямо определени заболявания. Ежедневната консумация на чесън подсилва имунната система, без да се влияе от заобикалящия го стрес.

- Чесънът като антибактериално и антигъбично средство – Много ефективно се прилага при лечение на бактериални и вирусни инфекции. Налага се върху изгорени участъци по кожата, за да предотврати възпалението. Облекчава обривите. Помага при всички видове гъбички Кандида.

Чесън – универсалното лекарствоЧесънът срещу сърдечни заболявания – най-популярното приложение на чесъна е в сърдечните заболявания. За високо кръвно налягане трябва да се взима по една скилидка чесън всяка сутрин. Той намалява нивото на холестерола, подобрява циркулацията на кръвта и така предпазва организма от сърдечни заболявания и инфаркт.

Другите свойства на чесъна

• Подсилва организма, когато е изложен на замърсена околна среда, стрес, грип и вирусни заболявания.

• Успокоява възпаленията и храносмилателния тракт.

• Намалява натрупванията в артериите (причиняващи запушване)

• Намалява / регулира кръвната захар

• Предотвратява образуването на съсиреци, което пък предотвратява ударите и тромбозата.

• Подсилва усещането ти за благосъстояние – кара те да се чувстваш добре дори само докато го консумираш.