
Честваме един от празниците на нудълсите
И италианците, и китайците претендират за изобретяването на юфката. Има много истории, които подкрепят и двете тези, но независимо от фактите или митовете, тази проста храна е безспорно една от най- обичаните в световен мащаб.
Но знаете ли, че думата "noodles" идва от немски? Дори и в днешно време, обаче, немците всъщност наричат нудълсите "паста", което е доста объркващо. С оглед на днешния празник на китайския вариант, платформата за поръчки на храна foodpanda, сравнява фактите за двете популярни храни.
- Паста идва от латинската дума „паста”, която означава тесто за сладкиши;
- Нудълс идва от немската дума „нудъл”, на латински „nodus”, което означава възел.
Съставките на пастата са твърда пшеница, вода, яйца, грис;
Съставките на нудълс са пшеница, ориз, папуда, желъди, нишесте.
Пастата произхожда от Арабския свят, а нудълсът от Таримския басейн. Пастата бива изсушена и прясна, а нудълсът бива охладен и пържен.
Начин на консумиране: Пастата се консумира Ал денте, а нудълсите меки.
Енергийна стойност на 100 грама: В пастата има 131 калории, нудълсът съдържа 138 калории.
Китайците са гласували нудълсите като най-доброто произведение на 20 век. Италианците държат да се узакони, правенето на паста само от твърда пшеница. 95 билиона порции нудълси се изяждат по света, за една година. Нудълсите и пастата дават много енергия, ето защо маратонците ги консумират преди състезание. Обикновено, дължината на нудълсите в един пакет е 51 метра. /БГНЕС
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.