Първи симптоми на настинка и грип при бебето - бързи мерки

от

Спомняш ли си последния път, когато остана в леглото, повалена от грипа? А можеш ли да си представиш какво изпитва бебчо при първата неприятна среща с вирусите... Помогни му да се справи!

Първи симптоми на настинка и грип при бебето - бързи мерки

Първи симптоми на настинка и грип при бебето - бързи мерки

Спомняш ли си последния път, когато остана в леглото, повалена от грипа? А можеш ли да си представиш какво изпитва бебчо при първата неприятна среща с вирусите...

Помогни му да се справи!

Как да разбереш, че се разболява?

Когато малкото е настинало, могат да се появят много различни признаци за това.

 • Най-вероятно ще усетиш какво става по честото кихане и течащото носле. Да, независимо, че е ей-тооолкова мъничко, то вече може да има хрема.
 • Болното бебе често сменя настроенията си: то е по-неспокойно, нервно и раздразнително, плаче повече от обичайното.
 • Зачервеното и болезнено гърло може да му пречи да преглъща спокойно, а лимфните възли вероятно ще се подуят.
 • Отказът да се храни също трябва да наведе на мисълта за здравословен проблем. Провери дали температурата е повишена и я измервай периодично, за да следиш състоянието му.

Кога е нужен лекар?

Ако бебето ти все още няма 3 навършени месеца и проявява симптоми на настинка, задължително се обади на педиатъра. А в случай че е по-голямо, трябва да потърсиш помощта на специалиста, ако забележиш признаци на шумно дишане и ноздрите му се разширяват при всяко вдишване.

Наблюдавай дали устните и ноктите на детето са посинели, бъди нащрек ако секретът от носа е гъст и зеленикав, а кашлицата не отминава повече от седмица. Болките в ушите също не бива да се пренебрегват, защото могат да сигнализират за възпаление на средното ухо (отит). Високата температура (над 38°С) също трябва да се възприема сериозно и изисква незабавна консултация с педиатъра.

Как да се грижиш за бебето?

Осигури му спокойствие. Болното дете има нужда от почивка и тесен контакт с майката, за да възстанови силите си.

Проветрявай стаята му. Микробите са навсякъде из въздуха, затова е важно помещението, в което се намира детето, да се проветрява редовно по няколко пъти на ден.

Давай подходящи за възрастта му лекарства. Лечението на малчуганите не е аналогично с това при възрастните. Чети внимателно всички листовки и се вслушвай в съветите на лекаря. Не смесвай няколко медикамента със сходно действие, за да не ги предозираш. Записвай точната дозировка и задължително я спазвай!

Не давай нищо за кашлица, ако детето ти е на възраст под 3 години, без консултацията на педиатъра.

Помогни на детето да диша. Ако нослето му е запушено и със секрет, можеш да облекчиш състоянието му, като капнеш няколко капки физиологичен разтвор в ноздрите. А в стаята му можеш да поставиш овлажнител за въздух, който да му помогне да диша по-леко и да намали чувството за сухота в носоглътката.

Не го насилвай да се храни. Подобно на възрастните, малчо няма апетит, когато е болен. В такъв случай не бива да го караш да яде насила. Щом оздравее, ще възвърне нормалния си ритъм на хранене и апетита си.

В кабинета на педиатъра...

В лекарския кабинет винаги трябва да носиш със себе си предишните изследвания. Това не само улеснява диагнозата, но и дава възможност да се проследи състоянието на малкото, както и да се избегнат ненужни процедури.

Ако смяташ, че моментът за консултация с педиатъра е настъпил, е добре предварително да намислиш какво ще му кажеш. В случай, че консултацията е по телефона, е важно да даваш точна и ясна информация, да не преувеличаваш, но и да не омаловажаваш симптомите. Разказът трябва да е построен логически, а не хаотичен, защото така ще объркаш и лекаря, а това ще попречи на преценката му. Разказвай хронологично, синтезирай целия поток информация, която ти се иска да излееш на един дъх като се съсредоточиш най-вече върху:

 • вида на оплакванията (хрема, кашлица, висока температура)
 • кога са започнали
 • по кое време се засилват
 • възрастта на детето
 • какви лекарства си дала
 • как са повлияли
 • предишни заболявания/болести в семейството

Опитай се да говориш бавно и спокойно, за да може специалистът да осмисли онова, което му казваш. Разбира се, съвсем естествено е в този момент да си притеснена и да пропуснеш някои подробности. Не се притеснявай! Лекарят ще те подсети и ще ти зададе уточняващи въпроси. Затова, вместо да го залееш с куп информация, се концентрирай върху основното и направи пауза, за да му дадеш възможност да проведе диалог.

За да се улесниш, можеш предварително да си напишеш на листче най-важното. Може да ти се струва, че така ще загубиш време, но ако си обзета от паника и объркана, ползата няма да е кой знае каква.

Нужно е да знаеш...

Как да измериш температурата на бебето?
Най-точното измерване при новородените е ректалното. Намажи обикновения живачен термометър в издължената част с мазнина (олио, кремче). Сложи детето по гръб, повдигни крачетата нагоре и постави термометъра в ануса. Следи движението на живака и щом престане, извади термометъра.
При това измерване температурата е с половин градус по-висока от измерената под мишниците, в ухото или слабините. Изборът на термометър и мястото на измерване на температурата зависи от състоянието на малкото.


Консултант: д-р Виолета Алексиева, педиатър, болница „Вита“, София