Бременност след лечение - 4 разпространени заблуди

от

Когато бременността е планирана, много бъдещи мами са готови да променят начина си на живот, да направят всички необходими изследвания, в името на бъдещото дете.
Бременност след лечение - 4 разпространени заблуди

Бременност след лечение - 4 разпространени заблуди

Когато бременността е планирана, много бъдещи мами са готови да променят начина си на живот, да направят всички необходими изследвания, в името на бъдещото дете.

Ако жената е претърпяла дадено лечение и иска да забременее, идва въпросът кога в случая е уместна една бременност. Нерядко тя се допитва до приятелки, познати или във форумите в интернет. Тогава вместо на адекватен отговор е много вероятно да се натъкне на всякакви „народни мъдрости“ – различни заблуди и предразсъдъци, свързани с „планирането на бременност след лечение“.

1. След каквато и да е хирургична операция трябва да изчакаш поне година до планиране на бременност

Такова безапелационно мнение може да чуеш единствено от човек, който е абсолютно неосведомен по медицинските въпроси. Хирургичната операция не е болест, нито диагноза, а медицинска интервенция. Например оперативна намеса е както премахването на възпаления апендикс, така и на циреи примерно.

Ясно е, че двете хирургични намеси влияят по съвсем различен начин на здравето и съответно препоръките по планиране на бременността след операция също трябва да са различни. Хирургичните операции могат да бъдат по-сложни и по-леки, планирани и спешни, пластични, козметични и т.н.

При едни интервенции за възстановяването може да са необходими месеци, дори и години, а при други – часове или дни. Освен това хирургична намеса се налага и при лечение на безплодие – например възстановяване проходимостта маточната тръба, премахване кисти на яйчниците. Съответно съветите за планиране на бременност може да получиш от лекаря, направил операцията и проследил възстановителния период.

2. Бременност можеш да планираш няколко месеца след всяко лечение

Подобно твърдение е не по-малко неоснователно от предходното. Митът е основан на това, че всички лекарства са вредни за бебето, затова преди зачатие препаратите трябва да се спрат. Подобна „народна мъдрост“ не само, че не е вярна, но и опасна: ако я следваш, има риск както за самата бременност, така и за здравето на бебето.

Ако до настъпването на бременността си приемала определени препарати поради хронично заболяване, то това продължава и след това. Лекарствената терапия тогава не е противопоказна, а необходима за благополучното преминаване на 9-те месеца. В такива случаи самоволната отмяна на препарати може да доведе до обостряне на хроничната патология.

Протичането на бременността и развитието на бебето зависят от здравословното състояние на бъдещата мама. През бременността натоварването е двойно за женския организъм. Препаратите, назначени от лекаря за лечение на хронични заболявания, помагат на бъдещата мама да се справи с увеличеното натоварване и благополучно да износи плода. Ето защо самоволното спиране на лекарства до настъпване на бременността в никакъв случай не е правилно.

При наличие на хронични заболявания още преди планирането на бременността обсъди с лекаря възможностите за прием на тези или онези препарати преди зачатието и в първите дни на бременността. А при първите признаци на „интересното положение“ отново посети специалиста за корекции на терапията и дозировката на лекарствата във връзка с настъпването на бременността.

3. Не бива да забременяваш веднага след спиране на орална контрацепция

Това не е вярно. Има различни видове хормонални препарати. Някои се основават на подтискане овулацията на яйцеклетката, други засягат вискозитета на цервикалния мукус (секретът, който запълва лумена на шийката на матката), трети затрудняват растежа на ендометриума – лигавицата на матката, от чиято дебелина зависи възможността за имплантиране на яйцеклетката.

Повечето съвременни орални контрацептиви са комбинирани, т.е. съчетават хормони от различен вид и дават комплексен ефект на контрацепция. При това, независимо от варианта на въздействие, тези препарати влияят на организма непосредствено по време на регулярния прием: при спиране на който и да е от тях, би трябвало да последва менструация, а след това и нормален менструален цикъл с пълноценно узряване на яйцеклетката, растеж на ендометриума и пропускливост на цервикалната слуз.

Така че, след приключване на приема на орална контрацепция няма никакъв постефект (например натрупване на вредни вещества в кръвта или патологични изменения в работата на репродуктивните органи), който би могъл да бъде опасен за плануването на бременност.

4. След „неуспешна“ бременност винаги е нужно дълго лечение

Дълго лечение може и да е необходимо, но далеч не винаги. Терминът „неуспешна бременност“ предполага всички варианти, при които бременността не се е състояла. Тези варианти са много и те са много различни по отношение на причини, последствия и т.н.

Към „неуспешен“ вариант се отнася и спонтанния аборт, и извънматочната бременност, и изкуственото прекъсване на бременността… Във всеки един от случаите съветите, относно срока за планиране за следваща бременност, са различни.

Например след спонтанен аборт може да се планира бременност обикновено след 3 месеца, а в случай на извънматочна бременност може да са нужни няколко години за лечение и възстановяване на организма. Единственото общо за всички случаи е, след „неуспеха“ да се проведе задълбочен медицински преглед, който ще помогне за идентифициране на причините и избягването им за в бъдеще.

Консултант: д-р Даниела Велкова, акушер-гинеколог, болница „Вита“, София