Бременност и вегетарианство

от

Въпрос: Вегетарианка съм от 4 години, като съм изключила от менюто си само месото. Мога ли през бременността си да продължа да се храня така?
Бременност и вегетарианство

Бременност и вегетарианство

Въпрос: Вегетарианка съм от 4 години, като съм изключила от менюто си само месото. Мога ли през бременността си да продължа да се храня така?

Цветомира Стоянова

Бременността е физиологично състояние, което поставя по-големи изисквания към организма на жената. Правилният хранителен режим допринася в голяма степен за нормалното протичане на бременността и за раждането на здраво и жизнено бебе с нормално тегло. Пълноценното хранене е необходимо условие бременната да се чувства добре и да има достатъчно енергия през деветте месеца.

В действителност вегетарианството намира все повече привърженици. Научните проучвания сочат, че вегетарианците страдат по-рядко от сърдечно-съдови заболявания, от затлъстяване, от високо кръвно налягане, от диабет и имат по-голяма продължителност на живота.

Във вашия случай не би трябвало да има проблеми нито с вашето здраве, нито с това на нероденото ви дете, тъй като сте от вегетарианците, които включват в менюто си и млечни продукти и риба. При положение, че си хапвате и плодове, зеленчуци, ядки, бобови и зърнени храни организмът ви ще е в състояние да си набави необходимите белтъци, въглехидрати, мазнини и повечето витамини и минерали.

Проблеми могат да настъпят при пълната вегетарианска диета (без никакви животински храни), тъй като организмът на бременната жена има увеличени потребности от белтък, желязо и калций. За да се осигури нужното количество белтък ежедневно трябва да се консумират бобови и зърнени храни, ядки и семена, които е добре да се комбинират, за да се подобри аминокиселинния състав на растителните белтъци.

Същите храни са богати и на калций, той се съдържа в значителни количества и в зелените листови зеленчуци, броколито, фурми и др. Всмукването на калция от растителните храни е значително по-малко от това на калция в млечните продукти. Вие може да подобрите усвояването на калция от зърнените и бобовите храни и от зеленчуците, ако за десерт консумирате плодове или натурални плодови сокове, поради съдържащите се в тях цитрати.

Съществен проблем при вегетарианските диети е достатъчния прием на желязо, защото само месото и рибата са източници на лесно усвоимата форма на минерала. За да избегнете риска от желязодефицитна анемия трябва да знаете как да съчетавате храните, така че желязото от растителните храни да се усвоява от организма по-добре. Някои съставки на храните като фитатите (съдържащи се главно в зърнените и бобовите храни) и фенолните съединения (съдържащи се в кафето, чая и какаото) потискат усвояването на желязото. Високото съдържание на калций в храните потиска всмукването на желязото, както от растителните, така и от животинските храни.

Витамин С и някои органични киселини (лимонена, млечна), съдържащи се в цитрусовите плодове и ферментиралите продукти като кисело мляко и туршии подобряват всмукването на желязото от растителните храни. Приемът на малко количество месо едновременно с растителните храни увеличава значително усвояването на желязото от тях.

Старайте се храненето ви да включва добри източници на желязо, които са пълнозърнестият хляб, бобовите храни, овесените ядки, грах, спанак, коприва и др. Тези храни съчетавайте с богати на витамин С плодове и зеленчуци (чушки, карфиол, зеле, шипки, портокали, лимони, грейпфрут, киви и др.). Например ще поемете много повече желязо от спанак, ако едновременно с това изядете няколко лъжици кисело мляко и изпиете чаша портокалов сок.

Важно!

Жените, пълни вегетарианки трябва да приемат витамин В12 като хранителна добавка, тъй като той се съдържа само в продуктите от животински произход.

За да намалите риска от желязодефицитна анемия:

  • приемайте средно 100 г дневно месо и/или риба и други морски храни;
  • комбинирайте зърнените и бобовите храни с богати на витамини С плодове и зеленчуци;
  • консумирайте бобовите храни, спанак, ориз с малко месо/риба;
  • хапвайте млякото и млечните продукти отделно между основните хранения;
  • ограничете консумацията на кафе и чай, пийте ги между основните хранения.

Консултант: Проф. д-р Стефка Петрова, национален консултант по хранене и диететика, зам.- директор на НЦООЗ към МЗ и ръководител на направление „Храни и хранене“, София