Бременност и пътуване

• от

Бременна съм във втория месец. Бих искала да разбера дали е безопасно да пътувам на по-дълги разстояния и за какво трябва да внимавам?

Бременна съм във втория месец. Бих искала да разбера дали е безопасно да пътувам на по-дълги разстояния и за какво трябва да внимавам?

Теодора Костадинова, София

Най-благоприятният период за пътешествия през цялата бременност е вторият триместър.

Важно е да знаете, че първите три месеца са критични, защото до 12 седмица се оформя плацентата и рискът от спонтанен аборт е по-голям. Ето защо ви препоръчвам да изчакате поне още месец, преди да отидете на ваканция. Направете го само при условие, че сте се консултирали с наблюдаващия ви гинеколог и че се чувствате добре!

 Бременност и пътуване 

Пътуването трябва да се избягва, когато бременната е с плацента превия (плацентата е разположена по-ниско и блокира шийката на матката), има високо кръвно налягане, страда от хронични заболявания (като диабет), носи многоплодна бременност или бременност, настъпила след ин-витро оплождане.

Пътешествията не са препоръчителни също: при риск от преждевременно раждане, при генитално кървене, при настъпили инфекции.

Не подценявайте и решението с какъв транспорт ще пътувате. Летенето със самолет не е желателно особено през първия и последния триместър от бременността, заради амплитудите в налягането при излитане и кацане. Някои авиокомпании дори не продават билети на бъдещите майки в последните 3 седмици от бременността им. В този период е добре да сте близо до болницата, в която ще раждате и така и вие, и специалистът, който ви наблюдава ще сте по-спокойни.

По-подходящи превозни средства през 9-те месеца са автомобилите и влаковете.

Ако по време на път ви става лошо, избягвайте и пътуването с кораб. Без консултация с лекар не посягайте към медикаментите против гадене по време на пътуване! Добре е на път да се храните с леки храни (плодове, пълнозърнести продукти и др.) и да поемате достатъчно течности.

За да бъде почивката ви приятна и безоблачна независимо от избора ви на дестинация, трябва да се придържате към определени правила. На първо място спазвайте добра хигиена на цялото тяло и особено на ръцете. Пийте само бутилирана вода, предпочитайте приборите за хранене за еднократна употреба и не слагайте нищо в устата си, за което не сте сигурна как е приготвено.

Освен това грижете се внимателно са кожата си. Защитавайте я със слънцезащитни кремове и я хидратирайте ежедневно.

В никакъв случай не излагайте на слънце зърната на гърдите си, защото това може да предизвика дразнене и дискомфорт. Предпочитайте памучното бельо особено през горещите дни, за да не се получава запарване и така да има благоприятна среда за възникване на гъбични инфекции. За добро настроение и тонус се разхождайте и правете гимнастика за бременни (упражненията на Кегел.)

Нужно е да знаеш...

На 2 часа трябва да се правят почивки при пътуване и през тях бременната да се раздвижва.

При пътуване не забравяй да вземеш със себе си:

  • лична карта;
  • документ за кръвна група;
  • здравна книжка;
  • спазмолитици (при стомашни болки, напрежение в маточната мускулатура);
  • номера на личния мобилен телефон на твоя гинеколог.


Консултант: д-р Силвия Савова, акушер-гинеколог, Първа АГ болница „Св. София“, София