Бременна съм. Има ли храни, които трябва да избягвам?

• от

Бременна съм. Има ли храни, които трябва да избягвам?

Има ли храни, които трябва да избягвам?Има храни, които обикновено се консумират без никакви проблеми, но за бременните жени могат да се окажат причина за инфекции. Въпреки, че рискът е доста малък (1 на 29 000 е шансът да се заразите с листерия**, ако ядете меко сирене), хранителните натравяния и паразитите могат сериозно да увредят развиващото се бебе. Затова е по-добре да избягвате някои храни и внимателно да приготвяте други по време на бременността.

Пастет и меки или сини сирена
от типа Бри, камембер, Стилтън, Рокфор, Борсин, меко козе или овче сирене, могат да бъдат заразени с листерия, както и сладоледите с мек крем и непастьоризираните млека (въпреки че рискът от непастюризираните сирена, като Пармезан и Грюер, е толкова малък, че можете да си ги ядете спокойно). Твърдите пастьоризирани сирена, като Чедар или козето сирене са безопасни.

Суровите яйца и домашните птици могат да пренасят салмонела.
Затова се убедете, че сте ги сготвили добре (за яйцата това значи твърдо сварени) и избягвайте да купувате охладени полуготови пилета или да ядете храни, които съдържат сурови яйца, като майонеза или шоколадов мус.

Суровите миди и сушито, освен ако не са наистина пресни, могат да причинят сериозни отравяния, затова е по-добре да ги избягвате. Сушито може да съдържа паразити, ако не е приготвено правилно. Заради високото съдържание на живак е препоръчително да избягвате някои риби, като акули, риба меч и марлин и да ограничите риба тон до веднъж седмично, ако изобщо държите да я ядете.

Зелените или погълналите картофи съдържат отровни субстанции, които са свързани със Спина бифида. Затова избягвайте да ядете покълнали картофи и изрязвайте зелените им части преди да ги сготвите.

Мийте плодовете и зеленчуците добре, за да премахнете остатъците от почва и бактериите. Дори готовите салати могат да бъдат замърсени, затова измивайте и тях.

Гответе месото добре, за да убиете всички бактерии и дръжте наготвеното месо далеч от готвените храни в хладилника, за да избегнете замърсяване. Измивайте добре ръцете и съдовете след като приготвите месото и не използвайте една и съща дъска за рязане, когато режете зеленчуци или хляб.