
Пастет и меки или сини сирена от типа Бри, камембер, Стилтън, Рокфор, Борсин, меко козе или овче сирене, могат да бъдат заразени с листерия, както и сладоледите с мек крем и непастьоризираните млека (въпреки че рискът от непастюризираните сирена, като Пармезан и Грюер, е толкова малък, че можете да си ги ядете спокойно). Твърдите пастьоризирани сирена, като Чедар или козето сирене са безопасни.
Суровите яйца и домашните птици могат да пренасят салмонела. Затова се убедете, че сте ги сготвили добре (за яйцата това значи твърдо сварени) и избягвайте да купувате охладени полуготови пилета или да ядете храни, които съдържат сурови яйца, като майонеза или шоколадов мус.
Суровите миди и сушито, освен ако не са наистина пресни, могат да причинят сериозни отравяния, затова е по-добре да ги избягвате. Сушито може да съдържа паразити, ако не е приготвено правилно. Заради високото съдържание на живак е препоръчително да избягвате някои риби, като акули, риба меч и марлин и да ограничите риба тон до веднъж седмично, ако изобщо държите да я ядете.
Зелените или погълналите картофи съдържат отровни субстанции, които са свързани със Спина бифида. Затова избягвайте да ядете покълнали картофи и изрязвайте зелените им части преди да ги сготвите.
Мийте плодовете и зеленчуците добре, за да премахнете остатъците от почва и бактериите. Дори готовите салати могат да бъдат замърсени, затова измивайте и тях.
Гответе месото добре, за да убиете всички бактерии и дръжте наготвеното месо далеч от готвените храни в хладилника, за да избегнете замърсяване. Измивайте добре ръцете и съдовете след като приготвите месото и не използвайте една и съща дъска за рязане, когато режете зеленчуци или хляб.
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.