
Бременна на празниците
Честито! Бременна си в най-изпълнените с вълшебства и добро настроение месеци. Трапезата е пълна с вкусотии, чашите – с вино. А ти искаш да опиташ от всичко. Но може ли?
Най-лесно е да махнеш с ръка и следвайки принципа „на бременна жена нищо не се отказва“, да се впуснеш в голямото празнично преяждане (а за някои и препиване). Ние обаче сме твърдо убедени, че именно защото носиш малък живот в себе си, трябва да си изключително внимателна с предстоящите изкушения. Ще се опитаме да ти помогнем, като все пак останем верни на традицията по празници всичко да е пълно – и душата, и стомахът :).
Бременна сте в самото начало (до 12 седмица)
Тук и да те съветваме, и да не те съветваме, знаем, че нищо не зависи от теб. Може цял живот да си обожавала пържолите на мама и онази специална салата, която приготвя само за Коледа, но тази година... Тази година е специална. Няма как да ти наложим каквито и да е забрани. Организмът ти се грижи сам за това. Да не говорим как любимите ти аромати могат изведнъж да те изпратят на бегом до тоалетната.
- Заложи на леки храни – салати и евентуално супи. Тестените изделия може и да ти понесат, но бъди внимателна, ако погачите и баниците у вас се приготвят традиционно с повече мазнина (особено животинска).
- Кисело :) Да, клиширано е, но тази година туршиите и краставичките са твоята храна.
- Усетиш ли тежест, стани от масата. И помоли всички да проявят разбиране, ако тази година решите да си останете у дома и да пропуснете семейните събирания.
- За теб алкохолът е табу. В момента на органогенезата не рискувай.
- Не се претоварвай или директно откажи домакинство, ако току-що си разбрала, че си бременна. Приготвянето на различни ястия и смесването на аромати може да ти се отрази много зле.
- Бъди особено внимателна с мазните меса и храни.
Бременност от 13 до 34 седмица
Въпреки че вече може би не ти се гади, това е времето на киселините и затрудненото изхождане. И двата проблема не са за подценяване, затова подбирай храната си с риск да те обвинят в капризи. В крайна сметка – сега си бременна и имаш официалното ни разрешение да се възползваш максимално.
- Сега влизаш в период, в който ще ти се хапват повечко тестени храни. Ако можеш и ти се занимава, приготви ти питката или баницата. Измий старателно яйцата и използвай само зряло сирене за плънката.
- Тъй като периодът не е най-подходящ за свежи салати,заложи на тези, които се приготвят с кисело мляко. И смени майонезените сосове с млечни.
- Пърженото може да увеличи киселините, затова го избягвай. Същото се отнася за прекалено мазните и подправени ястия. Тази година заложи на по-натуралните вкусове.
- Пропусни и лютите чушки, особено ако са гарнирани с много мазнина и чесън.
- Тиквата е много подходяща храна. Използвай я при приготвянето и на основни ястия, и на десерти (не образува киселини и влияе прекрасно на отделителната система).
Бременно сте на финалната права (след 35-ата седмица)
Внимание, внимание и пак внимание! Тази година празниците за теб са малко по-специални.
В дългия им списък ще прибавиш и още един – рождения ден на най-специалното същество на света. Знаеш, че не е добре да си с много пълен стомах, като се запътваш към родилното отделение, затова сядайки на трапезата, имай едно на ум.
- Хранене често и на малки порции, за да избегнеш преяждането.
- Сушените плодове ще те заредят с много енергия, а сега имаш нужда от такава.
- Бъди с повишено внимание във вечерните часове.
- Статистически повечето раждания започват тогава, затова нека последните хапвания за деня бъдат най-леки.
- Киселините най-вероятно вече не са ти проблем, особено ако мъничето се е смъкнало надолу. Но това не означава да се отпускаш и да прекаляваш с мазните и
- подправени храни.
- Плодовете са твоята храна. Храносмилат се бързо, не натоварват и в същото време хидратират. И след половин килограм мандарини можеш да се запътиш към родилното.
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.