Бременна на море – какво трябва да знаете?

• от 1

Да тръгнете бременна на море може да е истинско изпитание за организма и търпението. Разберете в редовете по-долу какво трябва да знаете, ако сте планирали да отидете бременна на море.

Почивката на море винаги носи приятни емоции. Бременността пък е най-щастливото събитие в живота на една жена. Да тръгнете бременна на море обаче може да е истинско изпитание за организма и търпението, особено ако сте в по-напреднала фаза.

За щастие с малко повече самодисциплина и внимание можете да си спестите всички потенциални усложнения от лятната почивка. И да се възползвате максимално от последната ваканция без дете.

Вижте какво трябва да знаете, ако сте планирали да отидете бременна на море.

Много жени се притесняват, че една почивка на море може да се отрази неблагоприятно на бременността им. Но истината е, че тя дори е полезна. Не се тревожете, че излагането на слънце ще навреди на бебето - вътрешната температура не се влияе от външното нагряване. Освен това лечебният ефект на морската вода ще спомогне за по – комфортно усещане на натежалото тяло и за облекчаване на страничните нереазположения.

Основното правило при почивка с коремче на море е да бъдете предпазливи по отношение на топлината и слънцето и да спазвате някои основни мерки за безопасност.

Разбира се, нужна е и прдварителна консултация с наблюдаващия ви гинеколог, за ви даде някои професионални препоръки. Но ето на какво основно да обръщате внимание:

Къпане в морето

Морето действа благотоврно на организма, включително при бременност. Но все пак бъдете предпазливи – водите му са коварни. Ако са твърде студени или твърде дълбоки, могат да прдизвикат контракции. Ако са твърде бурни, може да се отлепи плацентата. Влизайте често за по няколко минути в ясен и топъл ден и стойте на плиткото. Вълничките ще се плискат в краката ви и ще облекчат подуването, болката и разширените вени.

Плуване в басейн

В случай, че предпочитате басейна пред морето, проверете pН нивото на хлора във водата – трябва да е в диапазона 7,4 – 7,6. Хормоналните промени предизвикват промяна във влагалищната екосистема (увеличените нива на прогестерон намаляват естествената киселинност), което отслабва естествената защита срещу гъбички и бактерии. Препоръчително е след всяко съприкосновение с морска или хлорирана вода да използвате интимен сапун за регулиране на киселинността.

Слънчеви бани

Умерено количество слънчева светлина върши чудеса с организма ви. 15 минути дневно са достатъчни да подобрят настрението ви, да осигурят нужното количество витамин D и да поддържат здравия ви и жизнен вид. Но имайте предвид, че под влияние на хормоналните промени, кожата ви е по-чувствителна и изгаря по-бързо. Възможно е да се появят обриви, хлоазма, пигментни петна. Затова стойте предимно под чадъра, особено между 11:00 и 16:00 ч.

Слънцезащита

Задължителна! Нанасяйте върху цялото тяло, включително върху корема, на всеки два часа. Използвайте продукти с по-висок слънцезащитен фактор от обичайното и подбирайте такива с противоалергично действие. Взимайте допълнителни предпазни мерки като покривате тялото си максимално, дори на сянка. Носете шапка с широка периферия, за да предпазите кожата на лицето си от изгаряне, хиперпигментация и бръчки, слънчеви очила и широка блуза от ефирна материя.

Спортни занимания

Излишно е да се казва, че сърфът, плаването с ветроходна или надуваема лодка, водните ски, гмуркането с шнорхел и всички спортове, криещи пряка или косвена опасност за вас и бебето, са строго забранени. Можете обаче да плувате (като съчетавате с водни упражения), да карате колело или просто да се разхождате боси по плажа сутрин рано или по залез слънце. Движете се за удоволствие и почивайте, щом се уморите.

Облекло

Правилният подбор на дрехи намалява риска от прегряване. Носете естествени материи (лен, памук) в светли тонове. Те охлаждат тялотo, позволяват на кожата да диша и отблъскват слънчевите лъчи (тъмните и изкуствени материи ги привличат и предизвикват обриви). Съчетавайте ги със сандали с каишки или с джапанки. Носете цял бански костюм, който защитава опънатата и изключително чувствителна кожа на корема от влиянието на слънцето.

Хидратация и хранене

През бременността трябва да консумирате 2 л. повече вода дневно от обичайния прием. За всеки час на слънце се полагат най-малко 250 мл. Можете да разнообразявате със студен чай от джинджифил, лимон или лимонова трева, който действат изключително разхлаждащо. Избягвайте кофеиновеите напитки и солта (стимулира подуването), непреработените и сурови продукти. Подбирайте менюто си внимателно и винаги носете закуска в чантата си. Въздържайте се от морски дарове и не се стеснявайте да поръчвате нещо, което не присъства в менюто.

Свободно време

Стремете се към максимална почивка. Четете, разхождайте се, спете, спортувайте. Поддържайте телесната си температура умерена (взиамйте често душ и стойте в добре охладено помещение) и при всяка възможност вдигайте краката си на високо. Ако правите туристическа обиколка, сядайте от време навреме да си починете – така ще си спестите болките в гърба и кръста по-късно. Използвайте репеленти против насекоми и избягвайте СПА процедури, които могат да навредят на бебето (кални бани, ароматерапия, термални вани, сауна...).

Накрая, един съвет: не ставайте прекалено обсебени от евентуалните рискове. Просто бъдете предпазливи и се наслаждавайте на момента.