Болки ниско в корема през бременността

от

На какво се дължат болките ниско в корема през бременността?

На какво се дължат болките ниско в корема през бременността?

Дияна Рангелова, Пловдив

Болките, които възникват ниско в корема по време на бременността, могат да се дължат на различни причини. Ако са постоянни бременната жена трябва да бъде под лекарско наблюдение, за да се установи точната причина и да се вземат необходимите мерки.

Болки ниско в корема, възникващи при:

опасност от прекъсване на бременността

В тези случаи болката в корема е тъпа, може да опасва и кръста. Понякога се появява и кръвотечение. Постъпването в болница е задължително, за да се направят нужните изследвания и да се назначи правилното лечение.

  • извънматочна бременност

При извънматочната бременност оплодената яйцеклетка се развива извън маточната кухина. Това може да се установи при ултразвуково изследване. Но ако не е направено такова, а тестът за бременност е положителен и болките в корема са внезапни, то бъди внимателна. Възможно е в резултат на растящата яйцеклетка, която разкъсва тъканта на маточната тръба да се появят болки и кръвотечение (това обикновено се случва в 5- 7-а седмица). При такива признаци незабавно потърси медицинска помощ.

  • преждевременно отлепване на плацентата

Това може да се случи както спонтанно, така и при травма на корема, физическо напрежение, заболявания като хипертония и др. Тогава се получава разширяване на кръвоносните съдове и болки в корема, съпроводени с кръвотечение. Нужна е незабавна лекарска помощ!

болките ниско в корема през бременността

Болки ниско в корема, свързани с:

  • храносмилателните органи

Тези органи се намират в непосредствена близост до растящата и притискаща ги матка. Няма как да не реагират на подобно „притеснение“. Освен това настъпват промени и в предпочитанията към хранителните вкусове, а някои продукти могат да предизвикат раздразнение на стомаха.

Лечението в тези случаи изисква здравословно хранене, а по преценка на лекаря е възможен и прием на лекраства.

  • разтягане на мускулите и връзките

Растящата матка  води до разтягане на връзките, които я поддържат – това може да бъде причина за кратки резки болки в корема, които се усилват при движения, кашляне, вдигане на тежко. Посети лекар и ако действително няма друг проблем, просто си почивай повече.

  • други заболявания

Както на всеки човек, така и на бременната жена може да се случи болката в корема да е свързана с апендикс, с остър холецистит (възпаление на жлъчния мехур) и др. Тогава се налага хирургическа намеса.

Приблизително 20 % от бременните жени се оплакват от болки ниско в корема през I-ви триместър на бременността.

Нужно е да знаеш...

Някои по-леки болки в корема са нормални през бременността, но силните никога не са нещо обичайно.

Причините могат да бъдат различни през отделните етапи на бременността. Дори и да са безобидни, болките предизвикват стрес и безпокойство.

Ето защо споделяй всяко свое оплакване с наблюдаващия те гинеколог. Той най-добре ще ти обясни на какво се дължи дадена болка, ще назначи нужното лечение и така ще се избегнат евентуални усложнения.  

Консултант: д-р Росица Иванова, акушер-гинеколог, МЦ „Биочек“, София