Болката при раждане – зависи ли от кръвната група?

от

Ако времето за срещата с мъничето наближава, няма как да не изпитваш и вълнение, и страх. Дори и да ти звучи странно, според някои специалисти (д-р Питър Д`Адамо, Катрин Уитни) твоята кръвна група е от значение как ще приемеш родилните болки и раждането. Съответно има и напътствия как да се справиш и какво би могло да ти бъде полезно.

Болката при раждане – зависи ли от кръвната група?

Болката при раждане – зависи ли от кръвната група?

Ако времето за срещата с мъничето наближава, няма как да не изпитваш и вълнение, и страх. Дори и да ти звучи странно, според някои специалисти (д-р Питър Д`Адамо, Катрин Уитни) твоята кръвна група е от значение как ще приемеш родилните болки и раждането. Съответно има и напътствия как да се справиш и какво би могло да ти бъде полезно.

КРЪВНА ГРУПА 0

Здравата жена с кръвна група 0 е стройна, стилна, с добър метаболизъм и е идеално устроена за износване на дете. Фактът, че кръвна група 0 продължава да бъде доминиращата, свидетелства за генетичната й издръжливост.

 • Хората с кръвна група 0 имат по-ниски нива на някои кръвосъсирващи фактори, което ги прави по-уязвими, ако са необходими хирургически интервенции. За да се предпазиш от прекомерно кървене, в случай че се наложи цезарово сечение, повиши нивата на кръвосъсирващите си фактори.

Ето какво е добре да правиш през последните седмици през бременността:

 • Витамин К е жизненоважен за кръвосъсирването. Яж много зелени листни зеленчуци, особено къдраво зеле и спанак. Ръжта, овесът и чаят от коприва също са добри източници на витамин К;  Рибеното масло също стимулира кръвосъсирващите фактори;
 • Избягвай употребата на аспирин, тъй като той има свойството да разрежда кръвта.
 • При нормални обстоятелства хората от кръвна група 0 поддържат енергията си чрез хранене и спорт. Това може да се приложи и по време на раждането. Първият му етап понякога продължава часове. Пий много течности и дръж подръка лека протеинова закуска. Следи внимателно да си добре хидратирана. През началните фази на раждането се движи възможно най-много. Това ще увеличи енергията и гъвкавостта ти през последните фази.
 • Хората от тази група се справят най-добре в ситуации, в които имат усещане за контрол. Това е голямо предизвикателство по време на раждането, когато лесно може да ти се стори, че се случва нещо, което не можеш да овладееш сама. Тук е от полза визуализацията. Фокусирай се върху това как раждаш бебето си - контролирай мястото и интензивността на процеса чрез дишането си.

Родилките с кръвна група 0 могат да имат полза от помощта на дула по време на раждането, тъй като се чувстват по-силни и емоционално постабилни, когато работят с други хора за постигане на обща цел.

КРЪВНА ГРУПА А

Здравата жена с кръвна група А е стройна и в добра форма, с балансиран метаболизъм и силна имунна система. Кръвна група А е особено податлива на свързани със стреса здравословни проблеми, като настинки и грип, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания.

 • Няколко седмици преди датата на термина започни да се подготвяш за предстоящото. Опитай се да спиш повече от обикновено и яж храни, които са богати на витамини и минерали. Представителите на тази кръвна група са склонни да оставят стресът да се натрупа, което в този момент не е подходящо.
 • Хората с кръвна група А са особено чувствителни към обстановката. Затова би било добре в родилната зала да бъде тихо и спокойно. Използвай успокояваща музика, ако това ти помага. Твоят партньор би ти помогнал, като те насърчава да се съсредоточиш върху ритмичното си дишане и те подкрепя. През този период техниките за релаксация може да се окажат твоят спасителен пояс. Би ти било от полза да практикуваш някаква форма на визуализация или медитация. Упражнението „творческа визуализация“ помага за намаляване на стреса. Някои си представят, че са на плажа, усещат топлината на слънцето и чуват звука от разбиващите се в брега вълни. Други - че са в планината и докато вдишват прохладния чист въздух, над тях кръжат орли. Целта е да заместиш негативните стресиращи мисли с по-отпускащи. Когато умът се успокои, това се случва и с тялото.

КРЪВНА ГРУПА Б

Здравата жена с кръвна група Б е в добра физическа форма и е психически уравновесена. Кръвна група Б носи генетичен потенциал за голяма адаптивност и способност да процъфтява в променяща се среда.

 • За да се предпазиш от прекомерно кървене в случай на цезарово сечение или друга хирургическа интервенция, повиши нивата на кръвосъсирващите си фактори.
 • Няколко седмици преди датата на термина започни да се подготвяш за наближаващото раждане. Пий богати на минерали коктейли (такива с Шуслерови соли или пък зеленчукови смутита).
 • Когато раждането стартира, а си още у дома пий много течности и яж малки количества питателна храна - зеленчуков бульон, соево или кисело мляко, няколко лъжици мед.
 • Един от най-добрите начини за справяне със стреса при кръвна група Б е организацията. Когато имаш ясен план за действие, ти ще си по-спокойна и уверена. Затова е добре дни преди раждането да поговориш с лекаря за това как ти си представяш нещата и как бихте могли да действате в различни ситуации. Медитацията и визуализациите също ще ти помогна. Не забравяй, че дишането е важен компонент на медитацията. Нищо чудно, че дихателната техника „редуване на ноздрите“ (нади шодхана/ анулома вилома) е могъщо средство за управление на твоята физиология.
ВАЖНО!
Независимо от индивидуалните обстоятелства, доброто хранене и редовното спортуване по време на бременността ще направят раждането ти далеч по-лесно.
Ето някои важни правила за всички бъдещи майки:
 • ДА на богатото на белтъчини меню;
 • ДА на приема на храни, богати на витамин С и витамин А. Тези витамини са жизненоважни за зарастването на рани и възстановяването на тъканите - особено тези на гениталиите и отделителната система, които ще бъдат подложени на голямо напрежение по време на родилните болки и раждането.
 • ДА на всекидневната консумация на храни, богати на витамин К, за подобряване на циркулацията и кръвосъсирващите фактори.

КРЪВНА ГРУПА АБ

Кръвна група АБ е най-рядката кръвна група и обхваща по-малко от 5% от населението. В някои отношения си по-уязвима за здравословни проблеми, тъй като сложната ти имунна система споделя някои особености на кръвна група А и някои от особеностите на кръвна група Б.

 • Нужно е още от началото на бременността да се погрижиш в менюто ти да не липсват храни, богати на магнезий и желязо. Когато раждането наближи, опитай да спиш повече от обикновено и заложи на диета, която съдържа спанак, коприва, цвекло и други храни, богати на желязо. Също както и при група Б, се постарай през първия етап на раждането да пиеш много течности и да хапваш малки количества питателна храна - зеленчуков бульон, соево или кисело мляко.
 • Хората с кръвна група АБ имат голяма физиологична полза от положителните контакти и подкрепа. Обмисли дали присъствието на дула няма да ти бъде от полза, за да се чувстваш по-сигурна и по-спокойна. Таткото също би могъл да е от помощ, но само ако той самият желае. Страхът от непознатото засилва безпокойството. Предварително се уговори с лекаря, медицинската сестра, акушерката да ви информират за процеса и преценките си за всички проблеми и усложнения. Добре е доста преди датата на раждане да създадеш партньорски отношения с родилния екип.