Безопасно лято - как да окажете първа помощ на детето ако...

• от

Лято е време за щури игри, безкрайни забавления и слънчеви приключения. Но и готовност за адекватно реагиране при всякакви обстоятелства. Разберете как да окажете помощ в непредвидени ситуации.

Безопасно лято

Безопасно лято

През лятото прекарвате повечето време навън. А изкушенията за дедето са толкова много – ще хвана ли в тревата калинката, а как ли се вижда света от най-високата катерушка.... Детското любопитство обаче увеличава и възможностите за инциденти – в тревата освен калинки може би има и кърлежи, а от високото освен че се вижда различно, се и пада. Важното е да знаете как да окажте първа помощ в непредвидими ситуации.

Ако забележите черна точица

по тялото на детето (най-често в подмишничната яма, слабините, окосмената част на главата) – това вероятно е кърлеж. Не изпадайте в паника, а действайте.

Потърсете лекарска помощ, тъй като е най-добре кърлежът да бъде отстранен от доктор. Ако сте на отдалечено място ви е нужна пинцета, за да се справите сама. Леко завъртайте с пинцетата, като постепенно увеличавате тегленето.

Процедурата е лесна в първите 1-2 часа от забиването. След отстраняването на паразита трябва да дезинфекцирате с йод или спирт.

Погрешно е мнението, че е добре кърлежът да бъде задушен с мазнина или алкохол, както и че отстранявайки го трябва да се върти по посока обратна на часовниковата стрелка. В единия случай може да се ускори инфекцията, а в другия – да се предизвика разкъсването му.
След всяка разходка внимателно проверявайте детето и при най-малкото съмнение потърсете лекарска помощ.

При ужилване

Можете да натриете мястото със скилидка чесън или зелен домат (според народната медицина). Другото, което можете да направите е да се опитате с пинцета да извадите жилото и да дезинфекцирате мястото със спирт, след което да поставите студен компрес от вода или лед.

Най-опасни са ужилванията около гърлото – устата, езика, небцето, вътрешната страна на бузите (а това се случва ако си оставила навън отворено шишето с безалкохолна напитка и при отпиване може да последва ужилване). Тогава непременно се обърнете към лекар.

Смята се, че ако ужилването от пчела или оса е за пръв път, не би трябвало да има сериозни проблеми. Но ако детето е алергично към ухапване от насекоми, са възможни усложнения. Понякога се стига до класическия алергичен шок (спастична кашлица, усещане на задух, изпотяване, спадане на кръвното налягане с виене на свят и колапс). Тогава намесата на лекар е задължителна.

Без синини и охлузвания

не може. Всеки родител знае, че активността е залог за здраве и добро настроение. Но също така и за чести падания и контузии. За щастие в повечето случаи юнашките рани минават бързо. Ето какво можете да направите при:

  • охлузвания – като начало внимателно промийте раната с вода и сапун (той е добър антисептик, нанеси сапунената пяна и отмий с вода) или с кислородна вода. Накрая можете да използвате и йод.
  • синини – те преминават през няколко стадия на „оцветяване“ (червеното преминава в лилаво, после към вишнево, синьо и накрая жълто-зелено). Бъдете внимателна към синините на колената и лактите. Специалистите считат тези места за опасни, тъй като освен кожата и меките тъкани страдат ставните връзки и сухожилия.
  • При натъртване, подуване, синини добре действа студения компрес – той намалява отока и предотвратява развитието на хематоми. Ето защо на всеки 2-3 часа за по около 10 минути слагайте на удареното място парче лед, увито в мека кърпа. Добър вариант е и използването на алое.
Внимание:
Когато от раната тече кръв в продължение на няколко минути, това помага за естественото ѝ прочистване.
Ако кръвотечението е по-силно вдигнете засегнатия крайник над нивото на сърцето. След като кръвта намалее промийте с вода.
Ако раната е дълбока повече от 1 см е нужна намесата на специалист, който ще прецени дали ще залепи или зашие удареното място.
Имайте предвид, че в повечето случаи когато детето се удари, плаче не толкова от физическа болка, колкото от емоционална – то е изплашено от случилото се. Затова не му се карайте, колко е щуро и невнимателно, а го успокойте и му обяснете, че това няма да е нито първата, нито последната рана, а след известно време и следа няма да има от нея.

Ако ви изненада нослето

с кръвотечение бъдете подготвена за адекватна реакция. Причините за подобен инцидент биват различни – вследствие на удар, някаква инфекция и др. Ако разбира се кръвотечението регулярно се повтаря следва да се обърнете към лекар, за да се изясни точната причина. Но при единични случаи не винаги се налага консултация, ако успеете и сама да овладеете ситуацията. За целта ето какво трябва да знаете:

Важното е не да накланяте главата на детето назад, а напред. Така кръвта може да се засили, но това не бива да те притеснява. Това е необходимо, защото в противен случай ако главата е назад кръвта отива към гърлото, а това провокира кашляне, а понякога и повръщане. Така че успокойте детето, намерете сенчесто и прохладно място (ако сте навън) и нека главата е наведена надолу. Можете да сложите на челото нещо хладно (кърпа, потопена в студена вода или лед ако ти се намира). Ако до 10 минути кръвотечението не спира, тогава можете силно да стиснете с пръсти края на ноздрите за около 3-5 минути. Ако и това не помогне, потърсете лекарска помощ.

Морски нападатели

могат да се окажат мидата, камъчето, медузата. Докато детето се разхожда по пясъка току виж мидата или камъчето без да искат са срязали нежното ходило. Нужно е само да промиете с чиста вода стъпалото и да се погрижиш поне ден-два крачетата да не са боси, за да отмине бързо нараняването.
Срещата с медузи в морето не е от най-приятната, но пък е безобидна. Опарването може да предизвика зачервяване, но някакви специални грижи не се изискват. Просто е нужно малко време, за да отмине неприятното усещане.
При толкова много пясък на плажа какво по-естествено от това той да попадне например в окото на детето. В този случай обилно измийте окото с чиста вода. Не го търкайте, за да не попадне пясъка по-надълбоко.

Водни премеждия

може да се случат не само в морето, но и в надуваемия басейн. Ето защо където и да се намира малкото, не го оставяйте без надзор. Ако се случи така, че да нагълта повече вода, кашля и се задъхва, но е в съзнание, достатъчно е просто да го успокоите. Но ако ситуацията е критична, не губете време, а действайте:

  • опитайте се да помогнете на малкото да изхвърли поетата течност. Застанете на една коляно, а другото го свийте и положи на него долната част на гърдите на детето, а горната част и главата нека да висят надолу. След това отвори устата му и леко го потупвайте по гърба. Повтаряйте процедурата докато не започне интензивно изхвърляне на водата, след това ако се налага сложете детето да легне по гръб и направете изкуствено дишане.

Консултант: д-р Павлина Андреева, педиатър, Здраве-14 ООД, София