8 правила за безопасни игри на открито през лятото

• от

Малкото ти съкровище със сигурност обожава игрите на открито. Ако спазваш няколко правила, лятото ще бъде и забавно, и безопасно.
© iStock.com

Малкото ти съкровище със сигурност обожава игрите на открито. Ако спазваш няколко правила, лятото ще бъде и забавно, и безопасно.

Наблюдавай водата

Проблем: Водните басейни очароват децата през лятото с всички забавления, които предоставят, а това крие своите рискове.
Решение: Ключовата дума е „наблюдение“. Никога не оставяй малкото само около или във водата, докато говориш по телефона например. Не разчитай прекалено на чувството на малчугана за самосъхранение. Това може да ти изиграе лоша шега.

Внимание – алергии

Проблем: Сладоледи, кремчета и други летни лакомства могат да се окажат проблем. При сърбежи в устата, подути устни и език или обриви около устичката след хранене, вероятно става дума за хранителна алергия. Възможни виновници са ядките в сладоледа, някои неподходящи подправки или оцветители в ледените близалки.
Решение: Винаги бъди подготвена да реагираш, като носиш със себе си антихистамини и други противоалергични средства. Ако забележиш проблеми с дишането, незабавно потърси спешна медицинска помощ.

Обриви

Проблем: Излагането под жарките лъчи на слънцето без нужната защита е рисковано и резултатът често е необясним, внезапнопоявил се обрив по кожата на бебчо.
Решение: Обличай леко малкото в горещините, а при дългите пътувания  винаги носи по няколко резервни дрешки за преобличане. Проверявай дали гръбчето му е изпотено и не допускай спарване. При наличието на обрив успокой кожата с хладка вода или компрес. Ограничи употребата на лосиони, които могат да запушат порите. Но не се лишавай от слънцезащитните продукти (тяхната функция е друга).

Играчка-плачка

Проблем: Малкото е наранило крачето или ръчичката си. Важно е да се погрижиш не само за дезинфекцията на раната, а и за това да не остане белег.
Решение: Пресните белези не трябва да бъдат излагани на прекалено високи, или прекалено ниски температури за период от 6 месеца до 1 година. Силната слънчева светлина и UV-лъчите може да окажат отрицателен ефект за възстановяването на засегнатото място. За да предотвратиш белезите, използвай подходящ медикамент - например Contractubex. Той има противовъзпалително и антибактериално действие, и обезцветява синьо-червените белези. Препоръчва се за нежната и деликатна детска кожа.

Течности, течности...

Проблем: Децата се дехидратират много по-лесно от възрастните, поради по-ниското си тегло. Освен това те изразходват далеч повече енергия, като постоянно тичат наоколо. Затова имат нужда от редовен прием на течности. Симптомите на дехидратация включват вялост, замайване, гадене, повръщане, главоболие.
Решение: Давай на малкото да пие течности на всеки час. Ако подозираш, че се е дехидратирало, го заведи на хладно място и му предложи да пие водичка. Ако до час няма промяна в състоянието му, потърси лекар.

  • Малчуганите на възраст между 1 и 3 години би трябвало да пият около 5 чаши вода всеки ден, а около и над 4 г. - от 6 до 8 чаши (или приблизително колкото възрастните). Въпреки това не давай вода насила, ако детето не иска. Когато ожаднее, то ще изпие колкото има нужда.
  • За бебетата тези правила не важат. Чрез кърмата те поемат нужното количество течности и при тях стои по-скоро обратният проблем – прекаляването с приема на вода. В горещо време можеш да носиш със себе си шише с водичка, от което да му даваш малко повече от обикновено.

Слънцето пари

Проблем: Хлапетата са по-застрашени от слънчево изгаряне в сравнение с възрастните, поради по-малкото съдържание на меланин в кожата им. В същото време прекарват голяма част от деня навън в игра. Резултатът може да е едно доста неприятно изгаряне.
Решение: За да избегнеш опасността от претопляне и топлинен удар, не излагай малкото на слънце в часовете, когато то е най-силно. Подходящото време за плаж е сутрин до 11 ч и следобяд след 16 ч. Имай предвид, че стоенето под чадъра няма да го спаси от парещите лъчи, защото те проникват и през него.
Употребата на слънцезащитни продукти ще ти спести много главоболия. Те трябва да са с фактор поне 30 и да са предназначени специално за малки деца. Не пропускай да нанесеш предпазния крем навсякъде - това важи дори при облачно време.

Ухапване от насекоми

Проблем: Ухапванията от насекоми са част от летните „приключения“. Ако и този път малкото се е сдобило с такъв „спомен“ от почивката, е важна правилната ти реакция.

Решение: Студеният компрес ще облекчи сърбежа при ухапване от комар или ужилването от пчела. Смеси малко сода бикарбонат с вода и нанеси получената кашичка с леки потупвания на мястото на ухапването. Внимавай детето да не разчесва мястото на ухапване, за да не го инфектира. Ако забележиш отоци, които се увеличават значително, потърси лекар. Това важи и в случаите, когато ухапванията и ужилванията са на много места по тялото (над 5).

Задължителните дрехи и аксесоари през лятото

Сенник: Бебетата под 12 месеца не бива да се излагат на директна слънчева светлина. Обикновено количките са снабдени с подвижни покривчета с UV филтър, които да нагласяш спрямо лъчите на слънцето.

Облекло:  Избирай дрешки от естествени материи в светли тонове, които да покриват максимално всички части на тялото. Важно е също те да са свободни, а не впити.

Шапка: Не пропускай този важен аксесоар. Препоръките са шапката да покрива врата, ушите, слепоочието и да пази сянка на лицето. Нека детето я носи не само на плажа, а и докато играе навън.

Слънчеви очила: Предпазвай очите на малкото с качествени очила с доказана защита – 99 % UV филтър. Дори някои модели да ти изглеждат много симпатични, не се подвеждай по тях, преди да се увериш, че качеството е добро. Най-добре се спри на такива с нечупливи рамки с добро покритие и с еластична връзка, за да не ги губи.

Сандалки: Не пропускай внимателно да подбереш тази важна част от облеклото на детето. Сандалите трябва да са удобни, да не се плъзгат и да защитават пръстите от евентуални наранявания.

5 неща, които трябва да носиш в чантата си

1. Антисептичен крем или спрей срещу ухапвания
2. Слънцезащитен продукт с висок фактор
3. Прясна вода
4. Превързочни материали (за евентуални наранявания)
5. Мокри кърпички (за почистване на мръсните ръчички преди хранене :). 


Консултант: д-р Виолета Алексиева, педиатър, болница „Вита“, София