
Без коледни килограми
Предстои сезонът на коледните килограми, веселби, преяждания и напивания. За съжаление все повече семейства разбират Рождество Христово само като повод за събиране около масата, безкрайно готвене, хапване и пийване.
В това принципно няма нищо лошо, стига да не се измества основния акцент на празника, който е раждането на Спасителя. Децата получават подаръци, учат ги да вярват в дядо Коледа, но малко родители се сещат да им разкажат за това, какво наистина се празнува в тези дни и в какво се състои християнската вяра. Ако искаш празниците да преминат по-смислено, да се обогатиш духовно и да не отпадаш физически – обърни внимание на смисъла на раждането на Спасителя, освен това си спести поне донякъде безкрайното въртене в кухнята, изморителните часове пазаруване, готвене и чистене, а след това и задължителното преяждане.
Първите дни след Нова Година обикновено са изцяло запълнени от безкрайни обещания от типа на „Повече няма да ям толкова”, „От утре съм на диета”, „Повече няма да пия”... и други подобни лозунги, ентусиазмът за които се изпарява много бързо при наближаването на следващия празничен повод.
Предлагаме ти прости трикове, с които да си спестиш поне няколко килограма, които неизбежно се трупат в края на годината.
Имай предвид, че през зимата се пълнее по-бързо, метаболизмът е с леко занижени темпове, тоест влизането във форма е по-трудно.
- Подготви си менюто предварително. Ясно е, че всички обръщат внимание на основното, което по нашите географски ширини е червено месо плюс кисело зеле, картофи или ориз. Комбинацията е тежка за стомаха.
- Планирай нещо по-леко, например пуйка, пиле или риба. Масата ти няма да е по-малко ефектна с подобно блюдо.
- Наблегни на видовете салати и на постните храни, и без това на Бъдни вечер по канона на православната църква всички храни трябва да са безмесни.
- Десертът може да е плодова салата или, за да е по-ефектно – плодови шишчета, набодени върху половин зелка, обвита във фолио.
- За празненство в тесен семеен кръг птичето месо ще е предостатъчно, освен това то се готви лесно и бързо.
- За по-голяма компания може да избереш рецепта с пуйка. Има атрактивни варианти – пълнена с кестени или с ябълки, класически вариант с ориз или картофи. Мазнините са около 25-40%, а калориите на 100 грама пуешко са около 400.
- При приготвянето на сосовете към основното наблегни на немазните съставки, освен това избягвай продуктите с червен цвят, защото се смята, че те отварят апетита и привличат вниманието на похапващите.
- Към основното блюдо може да приготвиш зеленчуци на скара, печени или дори панирани.
- Избягвай картофите и ориза, те имат висок гликемичен индекс, с тях бързо се преяжда и стомахът натежава.
- Постарай се да не приготвяш твърде много храна, която да остане неизядена. Често се опитваме да похапнем много повече от нужното, само защото на масата блюдата са пълни и храната е в повече.
- Десертът може да е торта, приготвена от пълнозърнесто брашно, кафява захар и плодове или просто сурови плодове. Печената тиква с мед и орехи също е идеално решение за сезона.
Ако спазваш няколко основни и лесни правила, със сигурност няма да изпаднеш в самосъжаление и в редовните новогодишни обещания няма да присъства досадното „От утре съм на диета”.
- Не преяждай – първо златно правило за всички празнуващи. Престани да похапваш малко преди да се почувстваш сита.
- Започни голямото похапване с леки предястия, със салати или дори с плод. Нискокалоричните зеленчуци и плодове съдържат много вода и фибри, които запълват стомаха и убиват апетита.
- Прави си почивки между хапванията. Изчакай поне петнадесетина минути между предястието, салатата и основното. През това време може да пийнеш вода или прясно изцеден сок.
- Дъвчи добре храната, бавно и спокойно, без да бързаш.
- Чувството за ситост настъпва двадесетина минути след края на похапването, така че не бързай да се нахвърлиш към следващото блюдо.
- Ограничи до минимум газираните напитки. Освен че имат вредно съдържание, стомахът се подува от тях, пълни са с вредни калории, а храносмилането се затруднява.
- Внимавай в хранителните комбинации, съчетанията между орехи, хайвер, яйца, шоколад, алкохол или морски деликатеси може да доведат до силни алергии.
- Облечи си нещо тясно, така че да пристиска стомаха. Когато сме с широки дрехи, някак не усещаме тежестта и подуването от прекаленото хранене.
- Задължително си сложи парфюм преди да седнеш на масата, така хубавият му аромат ще измести този на апетитните храни. А знаеш, че ароматът на храната отваря апетита.
В крайна сметка преяждането понякога е неизбежно, вероятно ти, майка ти или друг около теб готви неустоимо вкусно и няма как да издържиш на чиниите, пълни с празнични вкусотии. След празниците обаче може да преминеш на разтоварващи дни, в които да пречистиш организма си с плодове, вода и чайове.
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.