Как да отучиш бебето от биберон залъгалката?

от

Как да отучиш малкото от залъгалката? За да се справиш с проблема без детски сълзи, отчитай характера и особеностите на твоето съкровище
Без биберон залъгалка

Без биберон залъгалка

Как да отучиш малкото от залъгалката? За да се справиш с проблема без детски сълзи, отчитай характера и особеностите на твоето съкровище

По една или друга причина майките често прибягват до използването на биберон залъгалка. Докато в един момент започват да се се чудят как да отучат вече порасналото дете.

Избери правилното време

Ако си решила точно днес да кажеш „край, от тук нататък никаква залъгалка повече“, помисли доколко моментът е подходящ. Със сигурност не е добре, ако детето тръгва на ясла, болно е, никнат му зъбки или очаквате например появата на неговото сестриче/ братче. Стресът ще е в двойна доза, което няма да е от полза за никого.

Действай последователно

Понякога е по-разумно да не изхвърляш залъгалката директно в кофата за боклук, а да ограничиш използването й постепенно. Първо нека е само вкъщи, после само в детската стая, после само по време на заспиване. Докато дойде моментът, в който решите да дадете залъгалката на котето, което е пред блока (примерно).

Излезте от вкъщи без залъгалка

Ако си забелязала, че бебето не търси залъгалката по време на разходка, не я вземай. Така самата ти ще избегнеш изкушението да я използваш в трудна ситуация. Вместо залъгалката ще изпробваш други начини ще се опиташ да отвлечеш вниманието на малкото, ще го гушнеш и успокоиш и т. н.

Забрави за заплахите

Заплахи като „ще ти се изкривят зъбите“, „навън всички ще ти се смеят, като си със залъгалка“ са лоши помощници в борбата с въпросния навик. Твоето раздразнение, критика и недоволство ще предизвикат нуждата от успокоение, което детето ще потърси отново в залъгалката. Не забравяй, че никой не може да успокои мъничето така, както ти.

Измисли приказка

Можеш да измислиш интересна история, която да впечатли детето. Например за враната, която търси залъгалка за своето вранче, което е толкова мъничко и тъжно. Предложи на малкото да подарите неговата залъгалка, като я опаковате в красива кутайка.