Хранителен режим, богат на бял хляб и тестени изделия, може да удвои риска от сърдечни заболявания, показа ново изследване. Диета, съдържаща голямо количество бях хляб, увеличава опасността от проблеми със сърцето.
В изследването взели участие над 47 000 души, на които учените измерили т.нар. среден гликемичен индекс. Той е показател, който определя до каква степен ще се повиши съдържанието на захар в кръвта след консумацията на определена храна. Храните с високо съдържание на този индекс включват бял хляб, ориз, макаронени изделия, както и закуски от типа на корнфлейкс. Резултатите показали, че особено при жените, храните с висок гликемичен индекс, увеличават с 2,24 пъти повече риска от развитие на сърдечни проблеми. Проучванията продължават в опити да се установи защо тестените храни и хляба не влияят толкова нездравословно на мъжете. /БГНЕС
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.