Бебето в шестия месец

от

Бебето в шестия месец става все по-силно и умно. Нищо не му убягва от погледа. Игрите му са все по-разнообразни и забавни и за него, и за вас.

Бебето в шестия месец става все по-силно и умно. Нищо не му убягва от погледа. Игрите му са все по-разнообразни и забавни и за него, и за вас. Трупа все повече умения, но те изискват и повече внимание и грижа за неговата безопасност.

Хранене на бебето в шестия месец

Ако вече сте въвели храни, различни от кърма или адаптирано мляко, най-добре е да продължите да му ги давате по 2 пъти на ден, а храненията за деня да са 5 на брой, както през 5-ия месец. Ако пък тепърва планирате да започнете със захранването, спазвайте правилата, които вече посочихме. При всички положения имайте предвид, че специалистите съветват в тази възраст поне 75% от приетата храна да е адаптирано мляко или кърма.

Бебето в шестия месец

Зеленчуковото пюре, което давате на детето на обяд, може постепенно да се замени с месно.

За предпочитане са готовите месни пюрета, защото са много фино смлени и са лесни за приемане от детския организъм. Започнете с 1-2 лъжички, като продължавате със зеленчуковото пюре. Постепенно увеличавайте дозата. Накрая редувайте дните с месно с тези със зеленчуково пюре. Важна част от захранването с нови продукти е и приемът на вода или сок. Те може да се дават по време на храненето или след него. Важното е бебето да утолява жаждата си, предизвикана от твърдите продукти. Адаптираното мляко и кърмата не са в състояние да го постигнат, защото са твърде гъсти и богати на хранителни вещества.

При захранването на детето ще продължавате да въвеждате в менюто му все нови и нови лакомства.

Много бебета обаче все още не са готови да ги приемат и проявяват алергия.

Симптомите на алергиите са:

 • обриви
 • запушен нос
 • зачервени, раздразнени и сърбящи очи
 • диария и др.

Най-предпочитани през първите месеци са храните, за които е доказано, че не предизвикват алергии:

 • картофи
 • ориз
 • ечемик и др.

Избягвайте алергените:

 • шоколад
 • ягоди, малини, къпини, боровинки
 • цитруси
 • яйчни белтъци
 • ядки
 • ракообразни
 • соя и др.

Ако имате „фамилна обремененост" с алергии, съобразете се с нея. Например, ако самите вие имате или като дете сте имали алергия към храни или лекарства, имали сте или все още страдате от бронхиална астма или сенна хрема, бъдете особено внимателни кои нови храни да предложите на детето си.

 Бебето в шестия месец 

Понеже бебето на тази възраст вече може да седи, за ваше удобство го хранете на високо детско столче. Така ще имате възможност да сядате заедно с него на масата. Малкото ще бъде много щастливо да споделя компанията на родителите си.

Развитие на бебето в шестия месец

Физическо развитие

През този месец бебетата надават с 500-600 г. Теглото варира от 7,8-8,4 кг, а  височина 67-69см. Наддаването на тегло е зависимо от все по-нарастващата физическа активност.

Масаж игимнастика

Начинът, по който се прави масаж на бебето, е същият като в предходния месец. Упражненията обаче са различни. Когато е по корем, подпирайте ходилата му, за да се научи по-лесно да пълзи. В легнало положение повдигайте крачетата му, като те трябва да са изправени. Вдигайте го за ръчички, за да седне, след това правете кръгови движения с тях. Упражненията изпълнявайте всеки ден.

Моторно развитие

Бебето в шестия месецОт пръв поглед се забелязва огромният напредък, който бебето ви е постигнало в развитието си. То прави опити да седи само без чужда помощ, търкаля се от корем на гръб и обратно, като по този начин успява да се придвижва, протяга ръчички към вас, когато иска да го гушнете. На тази възраст децата вече са с добър контрол на главата, раменния пояс и със свободни и координирани движения на ръчичките.

Време е за крачетата. Все повече наближава мигът, когато ще започнат уверено да пълзят, а след това пък ще направят първите си самостоятелни крачки. Ето защо е важно да им помагате, като ги придържате за подмишниците, за да стоят изправени.

Бебето  се учи на все по-прецизно използване на пръстчетата си - поотделно или всичките заедно.

Вече знае, че те служат за хващане на различни неща, с които да се забавлява или да слага в уста. Време е да осъзнае, че с пръстчетата си може да вдига от земята много малки предмети. Досега зрението на бебето е станало доста остро. Може да забележи дори обекти с големината на стафида.

Бебето вече може да се опита да ги вземе с палеца и показалеца си, вместо да използва цялата си шепа, както досега. Това е огромен прогрес в развитието на фината моторика на бебето. Ако точно вашето дете не го прави, не се тревожете. Някои малчугани оставят тази сложна дейност за идните месеци от развитието си. Важното е обаче, че вече трябва да сте внимателни с миниатюрните нещица, които оставяте на пода и по мебели, достъпни за бебето, защото то може да ги погълне и да се задави. Особено опасни са лекарствата, които го привличат с цветовете си и често - със сладкия си вкус. Внимавайте и за всякакви корди, здрави конци и парчета връв, с които детето може да се задуши. Както се учат да „прибират" всякакви предмети, децата се учат и да ги изхвърлят. Сигурно ще видите вашият палавник да взима нещо от пода и след това да го захвърля обратно.

Главичка

Бебето в шестия месец

През този месец грижите за главичката на малкото същество се различават значително от тези през изминалите пет месеца. Вече не е нужно да я придържате, а и фонтанелата се затваря все повече. Бебето обаче става все по-активно и непредвидимо в движенията си. За него подът на жилището е един нов свят, пълен с чудеса, които само чакат да бъдат открити. Това обаче крие опасности, защото, докато се търкаля по пода, детето има вероятност да се удря в мебелите. Затова направете всичко възможно да обезопасите къщата си и да не изпускате бебето от очи, когато си играе на пода.

Сензорно развитие

Детето опипва предметите с пръсти и ги слага в уста. Пуска дадена вещ и отново я взема, премества я от едната си ръка в другата. Ако държи играчка и му покажете нова, веднага посяга към нея и захвърля тази, с която се е забавлявало.

Емоционално-социално развитие

Малкото започва да се смее с глас. Харесва му да слуша звуците, които то самото издава. Обича да се оглежда. Предпочита да е в компания и ако някой му вземе играчката, започва да плаче. Често сменя настроенията си.

Говор и игри на бебето в шестия месец

Развитие на говора

Ако досега детето от време на време ви е изненадвало с подобия на срички и ви е забавлявало с интонациите на своя „език", като се е опитвало да ви имитира, време е да чуете първото истинско „ма-ма" или „та-та", което толкова дълго сте чакали.

Не е съвсем сигурно дали малчуганът знае какво означават първите му думички и дали се обръща точно към вас, когато ги изрича.

Не мислете също така, че ако каже „мама" преди „тата", е привързано към майка си повече, отколкото към баща си.

Бебето в шестия месецПросто вашата рожба се опитва да произнесе различните съчетания от звуци, които „открива" постепенно. Повечето родители се чудят дали детето им ги вика чрез тези свои първи подобия на думи. Най-вероятно то все още не влага никакъв смисъл в тях. Много скоро малчуганът ще започне да свързва думата с нейното значение.

Игри

На тази възраст те зависят от индивидуалния характер на самото бебе, както и от неговите лични умения. Ако вашето вече пълзи, вероятно ще се забавлява най-много с това, което само успява да намери на пода, особено ако е нещо, което по принцип не е предназначено за игра. Колкото до истинските играчки, дрънкалките и цветните животинчета все още са актуални.

Обикновено в тази възраст момченцата вече започват да се радват на камиончета и колички, а момиченцата - на кукли.

Бебето ви сигурно ще хареса и проходилката.

Тя ще му осигури невероятни възможности за нови забавления. Все пак внимавайте с нея. Както вече сме споменавали, много бебета, които са слагат в проходилки, прохождат значително по-късно в сравнение с тези, които никога не са ползвали подобно съоръжение.

Особено важни и сега са игрите с хората - възраст или просто по-големи как и батковци, които си говорят с малчугана, държат го на ръце, правят забавни физиономийки, провокират го да мисли и да „отговаря" на предизвикателствата, които му отправят. Те не само са полезни за неговото развитие, но му доставят и най-голямо удоволствие.

Сън на бебето в в шестия месец

Повечето бебета вече са си изградили навик да спят непробудно през нощта 8-10 часа и да не изпитват глад, който пречи на сладките им сънища.

Сега обаче идва друг проблем - болките от никнещите зъбчета, които стават все по-дразнещи и мъчителни за детето ви.

За съжаление, не можете да ги предотвратите и ще трябва да изтърпите сърцераздирателните викове. Не се тревожете! Обикновено те преминават до 3 дни и зъбчето се показва на повърхността на венеца.

 Бебето в шестия месец 

Ако пък детето просто не иска да заспи, вероятно има енергия в излишък.

Можете да изградите т.нар. ритуал на заспиването, като използвате едни и същи песнички, погалвания и полюшвания, без детето да се вдига от леглото му. Ако бебето ви има любима играчка, която го успокоява, слагайте я вечер в леглото до него. Това ще го накара да се чувства по-сигурно и ще започне да предизвиква асоциации за сън, които също ще помогнат за по-лесното му заспиване.

Имунизации и изследвания на бебето в шестия месец

Имунизации 

Ваксинира се срещу хепатит В. Това е третият прием.

Изследвания

В края на месеца трябва да се направи пълна кръвна картина и да се изследва  урината.

calendar

Календар