6 въпроса и отговора за бебешката екзема

• от

Нежната бебешка кожа често създава проблеми, особено през първите месеци от живота на бебето. Как да разпознаете бебешката екзема и да вземете мерки навреме?
Бебешка екзема

Бебешка екзема

Нежната бебешка кожа често създава проблеми, особено през първите месеци от живота на бебето. Как да разпознаете бебешката екзема и да вземете мерки навреме?

1. Как изглежда бебешката екзема?

Засегнатият участък от кожата е зачервен, по-твърд и покрит с люспи и мехурчета. Кожата е суха, груба, сърбяща и болезнена. Това състояние е известно още като атопичен дерматит и засяга около 10-15% от децата. Екземата може да се появи навсякъде по тялото на бебчо, но най-често се среща по лицето (бузките), крачетата и ръчичките. Нерядко може да бъде сбъркана с бебешки крусти, тъй като при тях също се наблюдават люспички по кожата. Те обаче се различават от екземата, като обикновено не са болезнени и изчезват с възрастта (приблизително след около 8-мия месец от живота на бебето). Също така крустите се срещат предимно по главата на бебчо, по нослето, веждите, зад ушите – ако имате съмнение за кое от двете става въпрос, най-добре потърсете съвета на педиатъра и в никакъв случай не предприемайте самолечение.

2. Кои бебета имат екзема?

Точната причина за поява на екземата при бебетата не е напълно изяснена. Приема се, че това е реакция на имунната система при употребата на дадена козметика: сапуни, кремчета и други мазила, които се оказват неподходящи за чувствителната бебешка кожа. Претоплянето, изпотяването и стресът също са фактори, които могат да провокират проявата на този проблем. Като предразполагащ фактор се посочва и наследствеността. Ако мама и татко имат или са имали екземи, е много по-вероятно и детето им да получи такива (при двама родители с подобни проблеми рискът за унаследяването им е около 50%).
Най-често бебетата получават екземи при по-ниски температури навън, когато кожата става по-суха и чувствителна, както и при по-сух въздух на помещенията у дома. Именно тази сухота на кожата провокира и неприятните сърбежи.

3. Може ли да мине от самосебе си бебешката екзема?

Да, възможно е – при повечето деца това се случва преди училищна възраст. Много по-малък процент от тях продължават да имат екземи и след като пораснат. Тогава може в продължение на години да няма никакви видими прояви по кожата, докато в един момент се получи рецидив и екземата отново се появи, вследствие на отключващи фактори.

4. Как да предпазите бебето от екзема?

 • Обърнете внимание на сапуните, козметиката, перилните препарати, омекотителите и всичко, което пряко или косвено влиза в контакт с бебешката кожа. Когато избирате перилни препарати, се постарайте те да са подходящи за бебешките дрешки – най-добре е да не са с оцветители и ароматизатори, тъй като те силно дразнят кожата, особено ако е по-чувствителна.
 • Постарайте се да не навличате детето твърде много, за да го предпазите от спарване и претопляне. От значение са и материите на дрешките – избягвайте изкуствените и избирайте памучните тъкани.
 • Внимавайте и с бижутата – най-добре е да се откажете от тях, докато бебето е още малко.
 • Подбирайте старателно храната, която предлагате на бебето – кравето мляко, яйцата, цитрусите и ядките не са препоръчителни. Добре балансираното меню, избягващо алергизиращите компоненти, може да помогне в предотвратяването на този проблем или поне в облекчаване на състоянието му.

5. Страда ли бебето от бебешка екзема?

Бебето изпитва силен дискомфорт, тъй като проявите на екземата са доста неприятни за него. Възможно е да срещнете трудности с третирането на засегнатия участък, защото бебето реагира остро на дразненето, дори само при допир. В такъв случай е най-добре да потърсите помощта на педиатъра.

6. Как да му помогнете?

Грижата за бебешката кожа е първата стъпка към преодоляването на този неприятен проблем. Опитайте това:

 • Редовно овлажнявайте кожата. Използвайте подходяща козметика (бебешко олио, кремове и пр.), за да хидратирате кожата и да я предпазите от пресушаване. Така ще я поддържате в добра форма и ще намалите риска от поява на кожни проблеми. Разбира се, самата козметика може да ги провокира, затова най-добре попитайте специалиста на какви продукти да се спрете.
 • Подсушавайте добре след баня. Добре е самото къпане да не е по-дълго от десет минути и да става с по-хладка вода от обикновено – това ще успокои сърбежа, ако вече е налице такъв. А след като приключите с къпането, подсушете внимателно с памучна кърпа, без да търкате, само с леки потупвания, като не пропускате гънките по кожата. После намажете телцето му с бебешко олио.
 • Подрязвайте ноктите на бебето. Това се налага, за да го предпазите от одраскване, което може да провокира инфекция. Може да му поставите и специални ръкавички, за да не се нарани неволно.
 • Забравете за антибактериалния сапун. Той не е подходящ за малкото, защото съставките му са твърде агресивни. Най-добре заложете на специализираната бебешка козметика, като не прекалявате с употребата й – не е необходимо непрекъснато да миете бебето със сапун – мийте с него само определени зони (ръчичките, крачетата, интимните части) , а другите части от тялото изплаквайте с вода. Ползвайте сапуна, когато детето наистина се нуждае от това и дайте възможност на кожата да си „почива“ през останалото време.
 • Ограничите контактите с домашния любимец. Най-добре (по възможност) е да не стои в една стая с бебето. Ако имате аквариум с рибки, дръж капака му затворен, тъй като в някои случаи храната им може да провокира алергии.
 • Почиствайте праха с влажна кърпа. Избягвайте употребата на спрейове за почистване на домашния прах, защото те се разпръскват във въздуха и могат да бъдат проблем за бебето. Добре е да използвате и прахосмукачка с воден филтър. Проветрявайте често помещенията, за да влиза свеж въздух.
 • Антихистаминови препарати. Ако педиатърът прецени, той ще изпише специални медикаменти, които да облекчат състоянието. Подходящи за целта са и хидрокортизоновите препарати, но тъй като са твърде силни, се допуска прилагането им само когато това действително се налага. При по-тежките случаи може да се проведе терапия с ултравиолетова светлина или прием на антибиотици, но разбира се, това винаги става по преценка на детски лекар.