Бебе в кувьоз

от

Преждевременното раждане – никой не си го пожелава, но когато нещо такова се случва, животът обикновено не пита... Просто започва да тупти в едно мъничко телце, заобиколено от апаратура и нежни грижи.

Бебе в кувьоз

Бебе в кувьоз

©  iStock
Причините едно бебе да се роди преди 37-а г.с. седмица, могат да бъдат много – проблем с развитието му, проблем с матката на майката, който не позволява износва не на плода, инфекция... и още, и още. Понякога състоянието и на мъничето, и на мама изискват раждането да се предизвика преждевременно с цел да се избегнат различни възможни усложнения.

И така бебе родено преди 37-а г.с., с тегло под 2500 гр се нарича недоносено и често се налага за него да бъдат положени специални грижи. Независимо дали лекарите предварително очакват раждането му, или то се случва спешно, в залата ще има екип, който ще е готов да реагира в мига, в който малкото изплаче.

По преценка на неонатолозите (лекарите, които се грижат за новородените бебета) и според състоянието му, човечето може да има нужда от лечение с кислород кислородна палатка (подобна на прозрачно иглу, което се слага само над главичката на бебето) или чрез специални апарати.

В изкуствена утроба

Точно това е предназначението на кувьоза – да имитира средата, от която бебето идва, за да му създаде максимален комфорт за времето, докато се стабилизира. И с помощта на лекарите и сестрите от отделението, това се случва. Наподобяват се влажността и температурата в матката, а състоянието на мъничето се наблюдава и контролира непрекъснато.

Най-големият страх сред майките на недоносени бебета (след този за живота им) е малките да не получат някакви увреждания в следствие на престоя си в кувьоз (най често проблеми с очите).

Истината е, че престоят в кувьоз НЕ води до увреждания на очите. Това може да се случи поради различни причини, като най-рискови са децата с тегло под 1500 гр, родени преди 30 г. с. В съвременните отделения апаратурата е на високо ниво и кислородът се дозира прецизно, именно за да се намали рискът от каквито и да било усложнения.

Твоето мъниче ще изглежда различно от доносените бебета, които си виждала. Кожата му ще е много фина и е възможно да е покрита цялата с мъх (лануго). Главата, която по принцип е непропорционална спрямо тялото при всички новородени, при недоносените често е отличително по-развита. Пелената може да стига до подмишниците му, а гласът му (ако изобщо плаче) да е тънък и приличен поскоро на мрънкане.

В зависимост от степента на недоносеност и темповете, с които бебето се стабилизира, след определено време то се изважда от кувьоза, но за него продължават да се полагат специфични грижи.

Как да се подготвиш

Никой не може да бъде подготвен и не знае как ще реагира, ако се случи неговото бебе да се роди преждевременно. Но бъди сигурна, че твоето мъниче не е толкова беззащитно, колкото изглежда, дори заобиколено от всички тези апарати, тръбички и системи.

Бебето в кувьоз има нужда от същото, което е необходимо и за доносеното мъниче – любов. Ако състоянието му го позволява, екипът, който ще се грижи за него ще ти осигури достъп, за да може да си давате кураж взаимно. И все пак, ако по някаква причина си наясно, че бебето ти ще се роди по-рано ето няколко съвета:)

  • Имаш ли възможност за избор, се спри на болница, която разполага с добро отделение за интензивни грижи. Проучи какъв е режимът на достъп и кога ще можеш да виждаш бебето си.
  • Ще ти се наложи известно време да поддържаш лактацията си и да замразяваш или носиш в отделението изцедената от теб кърма. Снабди се с електрическа помпа, защото ще трябва да „имитираш“ кърмене за гърдите си и да ги изцеждаш през 2-3 часа денем и на не повече от 4 часа нощем.
  • Проучи каква е политиката в болницата, която си избрала и дали ще имаш възможност да ходиш и да храниш мъничето, когато състоянието му го позволява. Важно е да знаеш дали ще ти позволят да носиш кърма в отделението и при какви условия.
  • При приемане на бебето в отделението получаваш редица документи - информирано съгласие за за лечение, рентгенови снимки и др. процедури. Прочети ги внимателно и питай персонала за всичко, което не разбираш. Целта на всички работещи в тези отделения е еднаква с твоята - да имаш здраво и хубаво бебенце.
Нужно е да знаеш...
Времето, което бебето ще прекара в кувьоз е строго индивидуално, но ако се питаш кога ще бъдете заедно с малкото у дома, се ориентирай по термина си за раждане.
Това ще чуеш и от лекарите, които ще се грижат за него.

Консултант: д-р Анета Попиванова, неонатолог, началник отделение „Физиологично“ СБАЛАГ „Майчин дом“, София