Баща в родилното

от 5

Баща в родилното все още звучи еретично за доста лекари и дори за бременни. Но това, което у нас изглежда просто като мода или каприз, по света отдавна е нормален стандарт и неотменимо право на всеки баща.

Баща в родилното все още звучи еретично за доста лекари и дори за бременни. Но това, което у нас изглежда просто като мода или каприз, по света отдавна е нормален стандарт и неотменимо право на всеки баща.

Баща в родилното

Да родиш заедно с партньора си носи много позитиви, стига да осъзнаеш факта, че раждането е прекрасен и интимен момент за семейството, а не просто медицинска манипулация, която лекарите да извършат в болницата.

Ето няколко причини, които затвърждават факта, че ти и татко сте най-добрата компания за появяващото се бебе.

Баща в родилнотоВ нашите болници обстановката е далеч от спокойна, предразполагаща, а персонала не винаги е дружелюбен и отзивчив, все неща от които имаш нужда точно в този момент.

Бъдещият татко може да ти „превежда” езика на персонала, да говори с тях, да поиска обяснения за различните манипулации и лекарства, които ти предлагат
. Често в родилните домове прилагат рутинно процедури, които са ненужни.

Говори предварително с партньора си и след като си съставите план за раждане, той може да ти помогне да го следваш. Може да си спестиш хирургическа интервенция или стимулация на раждането с медикаменти, ако имаш и подкрепата на партньора си.

Не е за пренебрегване силата на масажа, а кой по-добре може да усети нуждите ти? Научи партньора си на изкуството на точковия масаж, на кръста и около гръбнака има доста точки, които спомагат за стимулация на раждането, а нагоре по гърба, по дланите и ходилата пък има други, които могат да ти помогнат да релаксираш ефикасно.

Таткото може да те ободрява и да те поддържа, така че да понасяш по-лесно последните контракции преди раждането. Много ефикасно облекчава позата в която бащата е застанал зад гърба на родилката и я е подхванал под мишниците. Съответно тя може да се отпусне на ръцете му, така че кръста и цялата тежест, която носи да се облекчи. Също така бащата може да дава вода и нещо леко за хапване, което много освежава и ободрява, особено ако раждането се проточи.

Баща в родилнотоРодилката има нужда от течности (особено ако са изтекли водите), за съжаление в нашите родилни домове това се забранява неоснователно, но ако имаш самостоятелна стая можеш да си предвидиш шише вода и лека храна.

Психологическата подкрепа не е за пренебрегване. Много е важно да усещаш, че си защитена и подкрепена от любимия човек точно в този момент в чуждата, а понякога и враждебна среда. А психическия комфорт и липсата на страх са основни фактори за протичането на безпроблемно раждане. Целувките на партньора спомагат за релакса и дори въздействат отпускащо на вагиналните мускули.

Партньорът ти може да се справи и с болничната бумащина, която ти тикат в ръцете точно, когато имаш нужда от спокойствие и съсредоточаване върху раждането. Цялата документация може да бъде попълнена и подписана от него, вместо ти да се занимаваш с тази досадна дейност.

Таткото може да гушне бебето, какво по-хубаво посрещане от това?

След като първо ти го прегърнеш и му дадеш време да се адаптира върху теб, кожа до кожа и след като опиташ с кърменето – идва ред на таткото.

Неговият глас също е познат на бебето и то се адаптира по-бързо, усещайки познати гласове и аромати.