Бахови есенции и бременност

от

Как растенията се грижат за теб през деветте месеца? За да узнаеш, събрахме полезна информация за цветните есенции на д-р Бах.

Как растенията се грижат за теб през деветте месеца? За да узнаеш, събрахме полезна информация за цветните есенции на д-р Бах.

Емоциите са част от моето ежедневие. Но през двете бременности, които изживях, в един момент се оказа, че всъщност ежедневието е станало малка част от бурните емоции, които бушуваха непрестанно в мен месеци наред.

Много от тях бяха положителни и зареждащи, но уви, имаше и немалко тъжни и меланхолични моменти. Тогава все още не бях открила цветолечението и търсех други начини да подобрявам настроенията и усещанията си, независимо от стресовото всекидневие. Ако и ти си изправена пред подобни терзания, тази статия ще ти помогне да влезеш в нежната терапия на д-р Бах.

38 растения ти помагат

Баховите есенции, както ги наричат, са природни „лекарства”, които действат най-вече в емоционален план и възстановяват хармонията между тялото, душата и ума. Казано иначе – честото главоболие при много бременни е твърде вероятно да е породено от негативните усещания след тежък неприятен разговор например. Именно емоции като страх, несигурност, вина, отчаяние и т.н. играят ролята на разрушители на този баланс в нашето тяло и то започва да страда. Физическото проявление може да е в главоболие, болки в гърба, нежелани контракции и ред други „бременни” болежки.

Когато се възстанови емоционалното състояние, оказва се, че и физическият проблем магически изчезва.

Капките на д-р Бах се приготвят, като се прави извлек на различни растения (цветя, храсти, дървета) в изворна вода чрез т.нар. слънчев метод. Английският лекар е оставил система от 38 растения, които оказват влияние върху негативните емоции и ни помагат да ги трансфорираме в положителни. Принципът на действие е като при хомеопатията – цветето оставя своето лечебно послание в паметта на водата и именно то ни помага. А всяка една от есенциите отговаря за различно емоционално състояние или усещане.

„Бременни” есенции

По време на бременност начинът на определяне на есенцията (или няколко есенции) се прави както при всички пациенти. Не се акцентира върху състоянието на жената, а върху нейните усещания от бременността. Есенциите са много подходящи именно през този период. Ти знаеш, че бременността не е болест, но често в емоционален план тогава се оказваме много по-податливи на негативни емоции. А се смята, че всяко твое чувство и мисъл се „улавят” от мъничето и си остават запечатани в него години наред след това.

За да си спокойна и щастлива през деветте месеца, цветната терапия ще ти бъде незаменим, а наред с това нежен и деликатен помощник. Приемането на есенциите ще е от полза по-бързо да регистрираш отрицателните състояния и по-лесно да ги изхвърлиш от себе си или да ги превърнеш в положителни. Това емоционално съхраняване е важно както за неродената ти рожба, така и за теб – все пак след появата на бял свят на бебето ти предстоят още много неизследвани територии на чувствата.

Безопасни ли са?

Както и хомеопатичните препарати, есенциите на Бах също не вредят на плода. Дори погрешка да изпиеш по-голяма доза, това не бива да те притеснява. Влияние оказва запечатаното послание, а не количеството, както е при конвенционалните лекарствата. За да си напълно спокойна, консултирай се с Бах терапевт.

Коя е подходящата есенция?

Първото нещо, което можеш да направиш, е да застанеш пред огледалото и да поговориш със себе си. Може и да звучи несериозно, но определено помага. Гарантираме! Запитай се какво най-много ти тежи на душата напоследък – дали е несигурността от бъдещето, може би си претоварена от отговорности в офиса, възмутена от реакциите на околните, или приижда онзи необясним страх от раждането, или навярно просто ти е мрачно и тъжно без причина. Добре е да направиш твоя списък. А след това да подбереш основните емоционални сътресения, които не ти дават покой.

Ето как да подбереш есенцията, която съответства на твоето състояние.

  • Според предписанията. Можеш да прочетеш описанието на всички 38 есенции. Направи го едва след като си откроила своите основни емоционални проблеми, с които би искала да се справиш. Всяка една от есенциите на Бах има област на действие. Трудността е, че често емоционалните състояния на пръв поглед си приличат и не е толкова лесно сама да откроиш кое е точното описание за теб.
  • Тестовете. В електронната мрежа има вече най-различни тестове за избор на есенции. Ако попаднеш на такъв, който е изготвен от квалифициран Бах терапевт, със сигурност ще сполучиш. Не забравяй обаче, че вероятността да направиш някой псевдовариант не е малка.
  • Бахови есенции и бременностСпоред твоята интуиция. Довери й се. Ще ти се налага да се консултираш с нея още мноого пъти оттук – нататък;) Интуицията ти ще те „насочи” към някоя от есенциите, наглед без никаква логическа причина, дори да ти се струва, че емоционалното състояние, за което се използва, няма нищо общо с усещанията ти в момента. Много често ние трудно успяваме да се видим обективно отстрани. Показателно е, когато за дадена есенция категорично решим, че не е за нас. В последствие е твърде вероятно тя да е точното „лекарство”, от което се нуждаем в момента.
  • С помощта на Бах терапевт. Ако за първи път се срещаш с цветолечението, консултирай се предварително с квалифициран терапевт. Плюсовете от тази професионална помощ ще са в няколко насоки. Терапевтът има възможност да те види отстрани, да отсее всекидневните дребни емоционални неразположения, докато стигне до дълбочината на нещата. Може би си решила, че основното при теб е страхът от раждането. Не усещаш обаче как в разговор с консултанта често разказваш за ситуации, в които си се почувствала онеправдана, критикувана, неразбрана. В този случай вероятно истинският водещ проблем ще е самосъжаление или негодувание.В друга ситуация е възможно дадено лечение първоначално да предизвика криза у теб, която след време отшумява. Без предварителна теоретична подготовка обаче не е лесно да се реагира адекватно.

Консултант: д-р Тодор Господинов, Бах терапевт, София