Апендицит през бременността

от

Бременна съм в 17 г. с. и лекарите имат съмнение за възпален апендикс. Предлагат ми операция, но се страхувам за бебето. Не мога да преценя дали, ако изчакам, докато родя, рискът е по-голям или обратното.
Апендицит през бременността

Апендицит през бременността

Бременна съм в 17 г. с. и лекарите имат съмнение за възпален апендикс. Предлагат ми операция, но се страхувам за бебето. Не мога да преценя дали, ако изчакам, докато родя, рискът е по-голям или обратното.

Апендицитът при бременната е сериозно и спешно хирургично състояние. Типичните за апендицит оплаквания се сливат с обичайните за бременността неразположения като гадене, повръщане, често уриниране, болки в кръста и затова поставянето на диагнозата е затруднено.

С напредването на бременността и нарастването на матката нормалното положение на апендикса в корема се променя, като постепенно се избутва нагоре. В зависимост от срока на бременността това води до промяна на мястото на болката. Възможно е да се засилят симптомите на неразположение (като гореописаните) и да се повиши телесната температура. Прогресивно се влошава общото състояние.

Ако диагнозата е точна и навремена, хирургичното отстраняване на апендикса, въпреки наличието на бременност, е правилният подход. Отлагането на операцията при остър апендицит в голям процент от случаите е рисково. Може да се стигне до спукване на апендикса, развитие на перитонит и преждевременно раждане или аборт.

Пълна гаранция за благоприятен изход от операцията никой не може да даде, но се приема, че животът на майката е приоритет и не може да се залага на карта, а съвременната медицина разполага с големи възможности, така че рисковете за плода също да бъдат сведени до минимум.

След операцията бременната е на постелен режим и приема антибиотици, които не преминават през плацентата и не увреждат плода. Дават се препарати за успокояване на мускулатурата на матката и се предписва физиотерапия за по-бързо възстановяване на коремната стена.

Бъдещата майка, преживяла операция от апендицит, влиза в рисковата група на жените с опасност от преждевременно раждане. Плодът подлежи на по-често наблюдение – ултразвуково, електрокардиограма и др., които да контролират неговото състояние и развитие. Това е свързано с по-чести посещения при гинеколог и задължително планово секцио след влизане в деветия месец.

Около 1 -2 жени на 2000 имат възпаление на апендикса през бременността.

Внимание: Към всяка болка в корема си бременната жена следва да се отнася внимателно. Затова е задължително в тази ситуация да посети лекар, вместо да търпи и да губи ценно време. Късно откритият апендицит при 30% от болните води до загуба на плода.