Анемията

от 3

Често се случва бременните, тийнейджърките и като цяло жените да страдат от липса на достатъчно желязо в кръвта. Понякога това състояние се открива единствено чрез изследвания, за това е задължително ако си бременна да спазваш здравния календар.

Често се случва бременните, тийнейджърките и като цяло жените да страдат от липса на достатъчно желязо в кръвта. Понякога това състояние се открива единствено чрез изследвания, за това е задължително ако си бременна да спазваш здравния календар. Симптомите на анемията са честа умора, световъртеж, бледост, ниско кръвно, безсилие и сънливост. Думата анемия буквално означава „без кръв” и може би звучи пресилено, но е сериозно състояние, което трябва да се следи и лекува, в противен случай може да навреди не само на майката, но и на плода в утробата.

Как се получава
Когато организмът не получава достатъчно желязо, енергийните му ресурси се снижават. Желязото е нужно за образуването на хемоглобин в еритроцитите. Хемоглобинът е преносител на кислород в кръвта и ако желязото е в дефицит, спада нивото на хемоглобина и така тъканите и органите не получават достатъчно кислород.
Това състояние се среща често у жените, тъй като те губят желязо по време на месечния си цикъл, освен това дамите са по-склонни да следят за теглото си и да пазят диети, което увеличава риска от анемия. Но в най-рисковата група са бременните. Те имат нужда от много желязо, тъй като голямо количество от наличното в тялото се изразходва за плода. Според изследванията почти 30% от бременните имат желязодефицитна анемия.

Пушене и анемия
Със сигурност е доказано, че освен всички вреди, които нанася пушенето, то е отговорно и за понижаване нивата на желязо в кръвта. Въглеродният окис в цигарите се съединява с хемоглобина и се образува вещество, наречено карбоксихемоглобин. То не може да пренася кислород и така нивото на хемоглобин започва да се повишава, за да може да се компенсира недостига на кислород. Това от своя страна пък затруднява лекарите при поставянето на диагнозата, тъй като пушачките развиват анемия, но са с висок компенсационен хемоглобин.

Диети
Диетите са последното, което една бременна трябва да прави, те се оказват не особено полезни и за всички останали жени, които не чакат дете. Ако например жената е ограничила дневния си хранителен прием до 1000 калории, значи най-вероятно тя поема едва около 6 мг. желязо – нищожно количество в сравнение с препоръчваната доза от 15 милиграма. Освен това, повечето диети включват кисело мляко, плодове и зеленчуци, изобщо все продукти с много малко количество от нужни елемент.

Как да се компенсира липсата на желязо
Най-естественият начин е чрез храненето. Ако обаче твоите показатели са твърде ниски, ще трябва да си купиш подходящите препарати от аптеката, за да не застрашиш развитието на бебето.
- Добрата профилактика срещу желязодефицитната анемия включва дневно меню, в което задължително има месо. То е основният и най-важен източник на желязо, което се усвоява най-лесно от организма. Телешкото, свинското, пилешкото и дори рибата са изключително полезни. Някои зеленчуци и зърнени култури също съдържат желязо, но то не се усвоява така добре от организма. Бобовите растения са препоръчителни, граха и фасула най-вече.
- Ако се налага да пиеш калциев препарат или консумираш много мляко и млечни продукти, трябва да знаеш, че калцият възпрепятства усвояването на желязо. Опитай се да вземаш железния препарат в часове, когато няма да консумираш тези продукти.
- Съчетавай приема на храна, богата на желязо с продукти, съдържащи много витамин С. Той подобрява усвояването на желязото, така че една чаша портокалов сок ти гарантира двойно по-висока доза.
- Избягвай да пиеш чай или кафе веднага след хранене. Танинът в тези напитки също пречи за доброто усвояване на желязото.
- Ако имаш възможност, готви храната си в чугунени съдове. Наскоро е проведен опит, при който сосът за спагети, приготвен с бавно кипене в течение на 20 минути в такъв съд, съдържа 9 пъти повече желязо в сравнение със сосът, приготвен в друг съд.