Анемия през бременността

• от

Анемията е едно от най-честите заболявания по време на бременността. Ако имате анемия, това ще рече, че броят и размерите на червените кръвни телца са под нормата.

Анемията е едно от най-честите заболявания по време на бременността. Ако имате анемия, това ще рече, че броят и размерите на червените кръвни телца са под нормата.

Желязодефицитна анемия

Към анемиите предизвикани от бременността, най-често срещана е желязодефицитната анемия, при която намаляването на важния минерал е следствие на редуциран хемоглобинов синтез. При повече от 90% от всички бременни с установен нисък хемоглобин е диагностицирана желязодефицитна анемия. Железният недостиг може да бъде предизвикан от смущение при резорбцията на желязото при функционални и органични заболявания на стомашно- чревния тракт. Анемията и хипохромията (патологично състояние на еритроцитите - червените кръвни клетки) водят до тъканна хипоксемия (понижено съдържание на кислород), която води до усложнения в организма на бременната и развитието на плода.

Клиничната картина се характеризира с безсилие и бърза уморяемост.

Възможни са и други неразположения, като виене на свят, сърцебиене, променен вкус в устата, рани в устата, задух, липса на концентрация.

Важно!

  • За първи триместър за анемия се приема състояние, при което кръвните изследвания показват следните норми: хемоглобин под 110 г/дл и хематокрит под 33%,
  • За втори триместър за анемия се приема състояние, при което кръвните изследвания показват следните норми: хемоглобин под 105 г/дл и хематокрит под 32%.
  • За тежка анемия се приема хемоглобин под 85 г/дл.

Анемията е свързана с повишен риск от преждевременно раждане, преждевременно спукване на околоплодния мехур, инфекции и изоставане в развитието на плода.

Анемия през бременността

Лечението е с железни препарати и хранителен режим.

Ето и кои храни са богати на желязо: червените меса (телешко, говеждо, свинско, агнешко, овче, козе), птичето месо и рибата, пълнозърнестият хляб и други зърнени продукти, зелените листни зеленчуци (коприва, спанак, лапад, салати), бобовите храни (боб, леща, соя), яйцата, сухите плодове.

Железните препарати се приемат на гладно с витамин С или чаша прясно изцеден сок от портокал.

Това подпомага усвояването им. Страничните ефекти от тези медикаменти са констипация (запек), промяна цвета на фекалиите, гадене или диария.

„Американската асоциация по гинекология и акушерство препоръчва прием на 30 мг желязо и поне 800 мг фолиева киселина на ден, за да се набави количеството, необходимо за бебето и майката.“

д-р Силвия Савова, акушер-гинеколог, клиника „Фетална медицина“, СБАЛАГ „Майчин дом“, София