Алергия към белтъка на кравето мляко при бебетата

от

Разговор д-р Тихомир Мустаков, който даде конкретни отговори на въпросите ни за храненето и присъствието на кравето мляко в менюто на най-малките.
Алергия към белтъка на кравето мляко при бебетата

Алергия към белтъка на кравето мляко при бебетата

В последните години все повече нараства процентът на алергичните деца. Една от първите изяви на хранителна алергия е тази към белтъка на кравето мляко. При навременна диагностика и лечение е напълно възможно до около 3-4-годишна възраст проблемът да бъде преодолян.

Ето защо разговаряхме с д-р Тихомир Мустаков, който даде конкретни отговори на въпросите ни за храненето и присъствието на кравето мляко в менюто на най-малките.

Какво представлява алергията към белтъка на кравето мляко?

– Алергията е състояние на имунната система, при което тя разпознава като застрашаващи редица иначе безвредни вещества. Алергията към храна е само част от видовете непоносимост. Изразява се с различни симптоми – обриви, пристъпи на бронхиална астма, алергична хрема, зачервяване на очите и др.

Кога най-рано майките могат да забележат, че детето им е алергично?

– Най-ранните прояви са веднага след раждането, но те са изключително редки. Обикновено проблемите започват след въвеждането на различна от кърмата храна. Затова месеците между 3 и 6 са характерни за ранната изява на атопичния дерматит и алергичните ентероколити. В много редки случаи към тези оплаквания от страна на кожата и храносмилателната система се добавят и оплаквания от страна на дихателната система. А в още поредки случаи се наблюдават шокови реакции към включените храни. Тъй като става въпрос за имунна реакция, за целта наистина трябва да има храна различна от човешките белтъчини и тъй като първата такава храна обикновено е адаптирано краве мляко (млеката за кърмачета), затова и найчестата причина в ранна детска възраст за проява на хранителна алергия е кравето мляко. Наблюдават се реакции и към някои растителни храни, каквито са соята, морковите, ябълките, пшеницата.

При въвеждане на сок в менюто на бебето се използват точно моркови и ябълка. Не би ли следвало тези храни да не са алергени?

– По принцип ранното въвеждане на всякакви храни отдавна е отречено. До 6-ия месец храносмилателната система приема почти без обработка постъпващата храна и това е именно кърмата, към която няма как да се развие хранителна алергия. Кърмата има много други функции – хормонални, имунни, и целта е протеините, които се доставят, да минат колкото се може по-малко преработени през храносмилателната система. След 6-месечна възраст постепенното захранване е значително побезопасно и по-рядко води до алергизиране, отколкото ранното захранване. А морковите и ябълките дават реакции, защо то най-често се въвеждат като първи храни. Тъй като съдържат изключително полезни вещества, присъстват като съставка във всички пюрета и сокове. Реакцията не закъснява и децата стават чувствителни именно към тези храни, с които са в непрекъснат контакт.

Кога се въвежда краве мляко в менюто на дете, което не е алергично?

– Белтъкът на кравето мляко е сравнително лесно усвояем и предоставя в доста добра форма градивни вещества за организма. Въвежда се след 10-ия -11-ия месец – това е времето, в което се включва голяма част от животинската храна. От предлаганите на пазара млечни продукти трябва много внимателно да избираме тези за кърмачето. Ако говорим за истинско квасено мляко, то внася в развиващия се организъм на детето полезни бактерии, които спомагат за предпазването му от чревна дисбактериоза (състояние, което може да доведе до други проблеми).

По-безопасно ли е да се въведе мляко за кърмачета след кърмата?

– Повечето майки кърмят до около 6-месечна възраст и поради това се налага бебетата да бъдат дохранвани с чуждовидово мляко, каквито са млеката за кърмачета. При всички случаи те са по-подходящи от ранното въвеждане на прясно и кисело мляко. Трябва да се прецени дали детето е с повишен риск от алергична реакция и ако случаят е такъв, тогава се препоръчва хипоалергенно мляко (продукт, обработен по такъв начин, че белтъчните молекули в него са предварително раздробени и е намалена тяхната алергенност).

До каква възраст е добре да се дава мляко за кърмачета?

– По принцип няма някакво ограничение, освен финансово. Въпросът е какво трябва да бъде количеството мляко, което изяжда детето. Има много отрезвяващи гласове в медицинските среди, които са против прекаляването с млечни продукти. Всъщност човекът е един от малкото бозайници, които продължават да ядат мляко, след като му пораснат зъби. Според мен млякото не трябва да бъде ежедневна храна, след като детето навърши една годинка. Когато човек се храни монотонно, той започва да изгражда имунен отговор към съответния протеин и това повишава риска от алергии. Отделно по този начин обмяната се снабдява доста едностранчиво с микроелементи и други вещества, от които се нуждаят органите и системите.