Ако детето е злоядо

от

Злоядото дете често се превръща в проблем на цялата фамилия. Бабите се тюхкат, че не яде достатъчно, сипят се съвети, препоръки.
Ако детето е злоядо

Ако детето е злоядо

Злоядото дете често се превръща в проблем на цялата фамилия. Бабите се тюхкат, че не яде достатъчно, сипят се съвети, препоръки. А мама и тате се опитват да анализират защо и какво пречи на отрочето им да си хапва като децата на съседката.

Предлагаме ти няколко прости правила, с които да си улесниш живота и мисията неусетно ще бъде възможна.

Не се опитвай да пъхнеш заветната лъжица с пюре в устата на малчо, докато е ядосан, разплакан или гневен. Със сигурност ще получиш отказ и дълготрайно подозрение и негативно отношение към храненето. По-добре успокой или разсей детето, изчакай да забрави и пробвай отново.

Най-подходящата атмосфера за хапване се създава, когато на масата седнат мама, татко и другите деца в семейството.

Остави пред него няколко вида храна, без да му натрапваш нещо, изчакай го да разгледа, да избере и най-вече да види как другите похапват. След известно време му предложи да хапне като се водиш от интереса му.

За да стимулираш огладняването, постарай се детето да поизхаби енергията си в игри и разходки на чист въздух. Това почти винаги действа безотказно и води до солидно огладняване.

Добре е цялото семейство да следва един общ режим на хранене. Детето ще се обърка ако всеки ден вижда нещо различно.

Обърни внимание кога похапва най-малко.

Постарай се поне два часа преди това да не даваш нищо съществено за ядене, не му залъгвай апетита със сладки, плодове или други лакомства. Нека има празен интервал, за да може да хапне добре основното.

Съобразявай се с вкуса на детето.

Не му пробутвай това, което отчетливо не иска да яде. Ако не обича определени подправки – промени начина си на готвене. Вложи малко фантазия в рецептата и в оформлението на крайния резултат. Може да оформиш лице върху пюрето с помощта на няколко маслини и резен домат за усмивка. А може под някаква форма да включиш и мъника в готвенето. Така ще се чувства полезен, ще задоволи любопитството си и има много по-голям шанс да хапне от храната, за която е помагал.

Ако искаш детето ти да се храни правилно и здравословно, първо ти и баща му трябва да го направите. Не очаквай мъничето да заобича плодове и зеленчуци ако всички останали в семейството предпочитат пържени храни или полуфабрикати. Ежедневно трябва да има пред очите му купа с измити и плодове или нарязани зеленчуци. Не му ги натрапвай, мъничето трябва да вижда, че останалите членове на семейството си хапват регулярно от тези лакомства. Със сигурност и то ще пожелае от това, което всички ядат, а не му предлагат.

Намали до минимум вредните изкушения.

Ако не искаш детето да яде шоколади, вафли, чипсове, месни и тестени полуфабрикати, пълни с вредни съставки, тогава просто не ги купувай. Няма да ти помогне ако само ги криеш от него, а си хапваш тайно. Така или иначе в един момент ще те види или ще забележи непознатите пакетчета и със сигурност ще поиска. А колкото повече му отказваш, толкова повече ще ги желае.

Ако имаш две деца, храни ги заедно, но първо сипи на това, което има повече апетит. Нека другото да види как се справя братчето или сестричето му. Състезателният и подражателният елемент у малките не е за подценяване. Със сигурност примерът ще бъде заразителен.

Не забравяй да разнообразяваш семейното меню.

Често натоварените домакини имат навика да готвят определен набор ястия и да ги повтарят през период от време. Потърси рецепти в интернет или в някоя от многобройните готварски книги. Почерпи от опита на съседката. Внеси изненада и разнообразие в кухнята с нови вкусове и храни. Децата ще пробват най-малкото от любопитство.

Показвай положително отношение към храната.

Една вечно мърмореща за килограмите си майка, която скача от диета на диета не е добър пример за децата. Здравословното и балансирано хранене е по-добро от всякакви диети. Не забравяй, че негативното ти отношение се прехвърля и върху мъниците, много по-лесно, отколкото предполагаш.

Ако детето е по-голямо и разбира може да му разказваш под формата на приказки как се появяват различните храни. Например как се прави хляб, къде растат плодовете, как се отглеждат, кои животни предпочитат морковите или нещо подобно в този стил. Не го прави по време или непосредствено преди ядене, защото децата са умни, те веднага ще усетят, че искаш да ги манипулираш. Разказвай ги в неутрален момент, вечер като приказка за лека нощ например. Така храната ще означава нещо повече за детето, отколкото ежедневната порция за изяждане.

calendar

Календар