Ах, това голямо бебе - защо се случва, как да износиш и родиш

от

Понякога плодът расте по-голям от очакванията (твоите и на акушер-гинеколога). Защо се случва и как да износиш и родиш малкото-голямо човече.
Ах, това голямо бебе

Ах, това голямо бебе

Понякога плодът расте по-голям от очакванията (твоите и на акушер-гинеколога). Защо се случва и как да износиш и родиш малкото-голямо човече.

Големината на плода може да се определи по височината на дъното на матката (ВДМ). Акушер-гинекологът измерва чрез палпация (опипване), като отчита разстоянието от горната част на срамната кост до най-горната част на корема (дъното/фундус) на матката. Ако ВДМ е над нормата, то е вероятно размерите на плода да са увеличени. Съмнения за големината му може да се появят също, ако обиколката на корема превишава 100 см.

За приблизителното определяне на масата на плода съществуват и няколко формули, чрез които се изчислява след 36-а седмица: например че теглото на плода е равно приблизително на 1/20 от масата на майката. Най-близо до реалността се отчита чрез ултразвуков преглед, но и при него има разминава ния. Или както казват лекарите – най-вярно ще определим колко тежи бебето след раждането, когато го сложим на кантара.

Възможни причини

  • Тегло над средното може да е просто индивидуална особеност на рожбата ти. По-вероятно е това да се случи, ако и родителите при раждането си са били по-едри. При наследствена предразположеност детето е развито пропорционално, увеличена е не само масата, но и ръстът му (54-56 см при среден ръст на новородените – 48-54 см).
  • Ако майката страда от захарен диабет. Увеличеният плод може да е първият симптом на гестационен диабет (диабет на бременните), затова ако ултразвукът определи увеличени размери на плода, майката трябва да провери стойностите на захарта в кръвта си и толерантността към глюкоза.
  • Бебето е по-голямо, ако майката е по-пълна от нормалното.
  • По-едро бебе може да родиш, ако преносиш плода. Освен с увеличено тегло преносеното бебе е със суха кожа, верниксът (защитен слой мазнини по кожата) е недостатъчен и костите на черепа му са по-плътни.
  • Увеличеното тегло на плода може да се дължи и на Резус конфликт – отрицателен Резус фактор на кръвта на майката и положителен на плода.
  • Неправилно хранене на майката също може да доведе до уголемяване размерите на плода.

Раждане

Повечето жени, разбирайки, че очакват едро бебе, веднага си задават въпроса: „Как ще го родя?” Въпреки различните мнения по въпроса по-голямото дете не е абсолютен показател за цезарово сечение. Ако няма други фактори, които да повлияят на лекаря да се реши на подобна стъпка, жената може да роди по естествен начин.

Важно значение в крайна сметка има не толкова големината на плода, колкото размерите на главичката на човечето, както и тези на таза на майката.

Сигурно си задаваш въпроса – защо след като има повишен риск за усложнения пи раждането, не се назначи веднага секцио?

Работата е там, че и за майката, и за плода естественото раждане е по-благоприятният вариант, а и следродилният период протича по-лесно от слеоперативния.

Секциото не е гаранция за липса на усложнения. Ако родовите пътища на майката съответстват на големината на бебето, няма да има никакъв проблем да роди естествено. А и доста често съмненията за голямо бебе не се потвърждават след раждането.

Консултант: д-р Даниела Велкова, акушер-гинеколог, болница „Вита”, София