Адаптация на детето в детската ясла или градина

от

Срокът за адаптация в детската ясла или градина е различен при всяко дете. Както, между другото, и за вас, неговите родители :). Ако сутринта сте оставили детето си ревящо, попитайте персонала колко време му е трябвало, за да се успокои след тръгването ви. А после се замислете колко време на вас ви е отнело? Почти сигурно е, че малкото човече е преодоляло раздялата ви по-бързо и по-леко от вас:).
Адаптация на детето в детската ясла или градина

Адаптация на детето в детската ясла или градина

Срокът за адаптация в детската ясла или градина е различен при всяко дете. Както, между другото, и за вас, неговите родители :).

Ако сутринта сте оставили детето си ревящо, попитайте персонала колко време му е трябвало, за да се успокои след тръгването ви. А после се замислете колко време на вас ви е отнело?

Почти сигурно е, че малкото човече е преодоляло раздялата ви по-бързо и по-леко от вас:).

А ако ви изглежда невъзможно, че десетина минути делят разплаканото хлапе от веселата игра с пъстрите кубчета, можеш тайничко да проверите - така и вие ще отидете на работа спокойна и сигурна, че всичко е наред.

Продължителността на адаптацията зависи от много фактори – характерът и здравословното състояние на детето, семейната обстановка, вашата готовност за този важен етап от развитието му. Някои деца проявяват неутешима агресия – бият се, хапят, дращят, с ярост хвърлят предлаганите им играчки. Други са в постоянно напрежение, а ако не плачат, гледат в една точка и не искат нито да играят, нито да се хранят. И едните, и другите се нуждаят просто от време и разбиране.

Нужно е да знаете...

Според психолозите срокът за адаптация е приблизително следният:

  •  за ясла – 7-10 дни;
  •  за детска градина (след 3 г.) – 2-3 седмици;
  •  за детска градина (в предучилищна възраст) – до 1 месец.

Спокойната семейна атмосфера ще помогне на малкото човече да се адаптира по-бързо и по-лесно към детската градина.

  • Всяка вечер разговаряйте с детето как е преминал денят му. Тъй като във възрастта около 3 години, на малкото все още му е трудно да разказва за своите чувства и преживявания, много по-лесно можете да разберете за емоционалното му състояние чрез любимата играчка. (Например ако детето е било на градина с любимото си плюшено мече, попитай как се е чувствал неговият приятел Мечо.) Така лесно ще разбереш как всъщност се вписва твоето съкровище в новата обстановка.
  • Не сравнявайте вашето дете с другите. Не казвайте: „Виж, Ели – тя не плаче, а ти се излагаш, сякаш си бебе“ или „О, Пепи е запомнил цялото стихотворение, а ти - нищо“. По-добре кажи: „Хайде да ми покажеш, че вече си пораснал и мама може да разчита на теб!“ Или: „Искаш ли да помолим госпожата да ни напише стихотворението и заедно да го научим?“
  • Интересувайте се какви са заниманията в детската градина и се старайте да обогатявате знанията на детето. Не разчитайте, че единствено персоналът в детската градина трябва да го научи да се храни самичко, да оцветява, да рисува къщичка и т.н. Не бива да прехвърляте цялата отговорност на някой друг. Вашата загриженост и съпричастност до голяма степен биха улеснили процесите на обучение.
  • Създайте си семеен ритуал около воденето и вземането от детска градина. Например разказвайте приказка, пейте песничка, докато стигнете до детската градина, и там се разделете с въздушни целувки. А при вземане може да се договорите кой ден ще бъде за сладкарница, за разходка и т.н.

Обичайте детето си такова, каквото е!

Не се страхувайте да му показвате безпрекословната си любов. Така ще му помогнете да расте уверено, да се чувства можещо и знаещо. А всичко това ще го направи лесно адаптивно към изненадите в живота, които не са малко :).