9 съвета за 9 месеца спокойна бременност

от

Към всички изнервени бъдещи майки: дори и килограмите ви да растат главоломно, а танцът на хормоните да ви влудява, не губете присъствие на духа. Запазете усмивката си, като следвате нашите съвети.

9 съвета за 9 месеца спокойствие

9 съвета за 9 месеца спокойствие

1. Погледнете над... коремчето си

Именно – не се вторачвайте в пъпчето си :) и не превръщайте растящото коремче в център на Вселената (вашата и на всички останали). За вас бременността и раждането са най-най-вълшебното и дългоочаквано събитие в живота! За околните обаче (близки, съседи, колеги и т.н.) - това са просто 9 месеца от календара. Не очаквайте изведнъж да започнат да се съобразяват с вас и да изпадат в умиление при вида на нарастващата ви талия. За съжаление дори и етикетът „Бременна съм!“ може да не ви помогне в автобуса например – „старомодните мъже“, които отстъпват мястото си на дамите май са на изчезване... Така че време е да погледнете трезво на нещата. Избягвайте „приключения“ като редене на опашки и пътуване в маршрутка. Отдайте се на 9 месеца разходки и хубава релаксираща музика :).

2. "А когато аз раждах.."

Има неща, които е най-добре да останат само между вас, любимия мъж и вашия лекар. Ясно е, че на хоризонта се задават разширени вени, прилошаване и смущаващи подробности около Големия ден. Докато преодолявате обаче всичките тези препятствия, не е нужно да информирате обстойно съседките от блока например. Спомнете си само как се почувствахте, когато първата ви братовчедка ви разказа за 24-часовото си раждане... В крайна сметка медал за храброст досега никоя от вас не е получила, а от разказите за „бойното кръщение“ на майчиния фронт най-много някоя бъдеща мама да сънува 9 месеца кошмари.

3. Разплете кълбото от нерви

Дори и в тежките моменти, когато все едно ви залива океан от плашещи въпроси, не позволявайте на негативните емоции да вземат връх. Опитайте се да контролирате гнева, избухванията, сълзите... Не забравяйте, че твоето емоционално състояние се предава и на бебето. Сигурно сте чували да казват: „Спокойна бременност – добро и спокойно дете.“

4. "Да ям или да не ям... за двама?"

За този въпрос и друг път сме го дискутирали онлайн. И отговорът му е: не! Това, че сте бременна и всички наоколо ви изкушават „само да опитате“ това или онова, не значи че имате зелена светлина да счупите кантара. Сега повече от всякога трябва да се замислите дали се храните здравословно (и няма да спрем да повтаряме златната формула: много плодове и зеленчуци, нетлъсти меса и пълнозърнест хляб, сирене и млечни продукти).

5. Палатката на мама

Уви, идва един момент в който най-удобната дреха се явява нещо с формата на палатка и обема на парашут... Слава Богу, напоследък дизайнерите поразчупиха вкусовете на пазара – три пъти Ура! за всички модерни блузки с висока талия, както и за свежите ярки цветове. Какъв по-лесен начин за повдигане на настроението от малко шопинг за зареждане на гардероба :).

6. Сушааа...

Поредният купон и ви отново преглъщате с чаша... вода в ръката, докато бирата се лее около вас :). Всъщност коктейлите не са необходима предпоставка за доброто парти-настроение. Ако се притеснявате как ще изкарате 9-те месеца без алкохолни прегрешения, ето успокояващ отговор: „Като знам, че не е добре за бебето, дори не ми се близва алкохол. А и открих, че ми е весело, когато съм в компания заради приятните разговори, а не заради вдигнатите за наздравица чаши“, сподели наскоро една близка.

7. Животът с бебе на ръце

Какъв ли е той??? По-сложен и по-весел – без съмнение. Само недейте увлечена в най-голямото чудо на света – раждането на детето, да забравяте за себе си. Трансформацията ви в свръхгрижовна майка-орлица е... погрешна тактика (и за вас,и за детето ви). Не се обезличавайте!

8. Силното рамо до вас...

... също се нуждае от внимание, обич и грижи. Мъжът до вас довчера беше N 1, нали? А сега цялата фамилия + вие самата сте го позагърбили покрай Голямото очакване. Истината е, че 9-те месеца и грижите за малкото човече ще променят и двама ви. Не се отдалечавайте един от друг!

9. Бъди себе си – бъдеге красива!

Довчера бяхте мацка, а в момента - „като малко слонче“ (цитат от влюбен мъж по повод 9-ия месец на любимата)... Смущаваща промяна, която обаче не е основателна причина да зарежете грижите за външния си вид „за после, някой ден – когато пак ще заприличам на човек.“ Няма нищо по-красиво от сияещата в радостно очакване бъдеща майка. Стегнете се и не се отпускайте (така и влизането ви във форма след раждането ще е по-лесно). Поглезете се с хубави дрехи, посещавайте редовно фризьор, запишете се на йога за бременни... Наслаждавайте се на живота!