9 месеца здраве

• от

Няма майка, която да не желае живо и здраво бебенце. Ето няколко общодостъпни варианти, с които може да спестиш на себе си и на бебето вредното влияние около нас.

ЗДРАВО БЕБЕНяма майка, която да не желае живо и здраво бебенце. За съжаление, не всяка обаче може да си позволи идеалните условия за живот, които изискват и сериозни финансови вложения. Ето няколко общодостъпни варианти, с които може да спестиш на себе си и на бебето вредното влияние около нас.

Въздух

Всички специалисти препоръчват на бъдещите майки да избягват продължителен престой около големи промишлени предприятия, особено металургични и химични заводи. Същото важи и за големи магистрали, пътни артерии и кръстовища. Тежките метали, изпарения и всевъзможна химия са изключително вредни за човешкото здраве, но е ясно, че ако живееш в близост до такива чудеса на индустрията, едва ли ще ти е по възможностите да се изселиш от там. Но пък ако работиш на такова място е направо задължително да поискаш от наблюдаващата лекарка болничен и да си спестиш дозите химия. Препоръчваме ти да проветряваш ежедневно дома си рано сутрин и късно вече, когато смогът е по-малко. Проветрявай и след дъжд, когато въздухът е свеж и прочистен. Разхождай се максимално точно в тези часове, задължително на зелено в близката градинка или парк.

Вода

Водата е другата важна точка от ежедневието, на която трябва да обърнеш внимание. Тя е основна съставна част на клетките ни и е жизненоважна за нормалното протичане на всички физиологични процеси, включително и на развитието на плода. Задължително е да пиеш поне литър и половина на ден. Може да е под формата на минерална или филтрирана вода, чай или прясно изцедени сокове от плодове и зеленчуци. Ако водата съдържа много флуор, може да доведе до пренатрупване на този елемент в тялото, което води до повишен риск от различни заболявания при бебето. Повишеното съдържание на хлор пък се наблюдава във водата от градската канализация, тъй като така се прочиства от вредни елементи. Но съединението между хлор и азот се счита за много опасно, усилва токсикозата и увеличава риска от появата на вродени дефекти в бебето.

Храна

Храната е основен фактор за здраве и висок имунитет. За предпочитане са суровите плодове и зеленчуци, немазното месо, варената и печена храна, а не пържената. Овкусявай със зехтин и студено рафинирани масла. Не пропускай пълнозънестите храни, кълновете и семената. От кисело млечните храни за препоръчване е истинското кисело мляко. Може да го правиш лесно у дома, като за закваска използваш био кисело мляко, за да си сигурна, че ще има от полезните бактерии. Избягвай океански риби, тъй като водите са силно замърсени и много често съдържат тежки метали, опасни химически съединения, които нарушават обмяната на веществата. Избягвай суровата риба, дори и малките парченца в сушито, както и пушената. Липсата на топлинна обработка те излага на опасности, тъй като в месото може да се развиват вредни бактерии.

Битова химия

Спести си възможно повече химични елементи, подмени домашната химия с алтернативни варианти, които не вредят. Ако нямаш възможност за био препрати  може да се насочиш към почистване с гореща пара, със сода, лимон или оцет. Все възможности, които почистват не по-зле от всички, продавани в магазините препарати.