8-те фази на растеж през първата година на детето

от

В Швеция, Испания и Холандия, над 25 години се правят проучвания върху развитието на бебетата. Резултатите от тях са в подкрепа на теорията за „скоковете в растежа”, според която бебетата преминават през фази на ментално развитие и такива на физическо развитие в определени моменти от живота си. Разберете кои са 8-те фази на растеж през първата година на детето.

8-те фази на растеж през първата година на детето

8-те фази на растеж през първата година на детето

© iStock.com

ПЪРВА ФАЗА НА РАСТЕЖ – ОКОЛО 5-А СЕДМИЦА СЛЕД РАЖДАНЕТО

Времето, в което нещо ново и неочаквано ще се случи с бебето ти. Разбира се не става въпрос за нещо страшно. Просто сетивата му се развиват бързо и за него е сложно да овладее целия хаос, който това му причинява. И става неспокойно. Плаче и търси внимание от мама. И за двамата родители тази фаза идва в тежък момент, когато все още не разпознават сигналите, които им дава бебето. Единственото, което е правилно да се направи е да се опитате да го успокоявате, да сте до него при всеки плач, да го гушкате и мама да го кърми. Всичко, от което то има нужда е да усеща, че не е само. Този период е типичен „ментален скок” или „криза на растежа”.

Обикновено преминава за ден до седмица време и след това внезапните пристъпи на плач просто спират. Добрата новина е, че след всяка такава криза бебето научава по нещо ново. И вие ще отбележите промяната, ако се вгледате внимателно. Може би ще видите нещо от следните нови умения:

 • Фокусира се върху предмети на по-далечно разстояние;
 • Заглежда се в лицата ви или в движещи се обекти за по-дълго време;
 • Започва да издържа будно по-дълго време и да е по-активно;
 • Станало е по-чувствително към звуци от заобикалящата го среда;
 • Промяна в метаболизма – намаляване на честотата на изпражненията или спиране на кризите на колики.

ВТОРА ФАЗА НА РАСТЕЖ – ОКОЛО 8-А СЕДМИЦА СЛЕД РАЖДАНЕТО

Следващият скок в растежа е доста скоро след първия. Съвсем естествено е, след като току-що се е появило на бял свят, бебето да има много за учене. В последствие кризисните моменти ще се разреждат. Ще разпознаете фазата по това, че бебето ще започне да се храни по-малко и за по-кратко време, ще спи по-малко, ще плаче повече и непрестанно ще търси внимание.

Периодът на раздразнение и безпокойство този път ще трае от няколко дни, до 2 седмици. По време на тази криза бебето отново ще е придобило нови умения – ще е открило ръцете си и ще бъде много по-активно физически. Също така ще има контрол върху лицевите си мускули и ще започне да гримасничи повече. Това включва и първите осъзнати усмивки. Ще започне да гука и да издава други звуци и ще се опитва по този нов начин да привлече вниманието ви.

Не се колебайте да помагате на бебето в новите умения, които се опитва да развие:

 • Променяйте често заобикалящата го среда, защото най-вероятно ще започне да му омръзва;
 • Научете го да държи играчка в ръчичката си;
 • Отговаряйте на звуците, които издава по подобен начин, но и не спирайте да му говорите с простички думи, описвайки му света, който ви заобикаля.
Как расте бебето? Какво да очаквате?

Как расте бебето? Какво да очаквате?

Всяко бебе има свой индивидуален темп на растеж, но все пак съществуват ориентировъчни стойности, извън които детето заслужава специално внимание. Разберете как расте бебето и какво...

ТРЕТА ФАЗА НА РАСТЕЖ – ОКОЛО 12-А СЕДМИЦА СЛЕД РАЖДАНЕТО (3-И МЕСЕЦ)

Надали ще се изненадате, че и тази криза е свързана със зачестяване на плача и опити да се привлече вниманието на майка си и баща си. За много родители тези периоди са доста стресиращи, защото са свързани с промяна на хранителните и навиците за сън на бебето. Точно нещата са започнали да изглеждат подредени и ежедневието малко предвидимо и – нов скок в растежа.

Този път бебето ще усъвършенства сетивата си, а именно – зрението, слуха, обонянието, вкуса и допира.

Ще започне да извърта глава по посока на познати звуци и най-вече гласа на близките. Може да започне да реагира на промяна на вкуса на кърмата и в определени случаи да отказва да суче.

Помогнете на бебето да се усъвършенства:

 • Променяйте гласа си, докато му говорите, за да го провокирате да отвърне на звука;
 • Слагайте играчки близо до него, за да го стимулирате да посяга и да ги хваща само;
 • Подавайте му предмети с различна текстура – дървени, метални, от плат – нека усети разликата;
 • Помогнете му да започне да се обръща от коремче по гръб и обратно;
 • Подавайте му ръце, за да го стимулирате да се опитва да сяда от легнало положение.

ЧЕТВЪРТА ФАЗА НА РАСТЕЖ – ОКОЛО 19-А СЕДМИЦА СЛЕД РАЖДАНЕТО (4,5-5 МЕСЕЦА)

И тя е свързана с повишено безпокойство и нужда от внимание от страна на майката и бащата. Освен това може да отнеме малко повече от 2 седмици, като през това време ще имате усещането, че детето е „забравило” наученото по време на предходната криза и започвате всичко от начало. В последствие най-вероятно ще установите, че бебето е научило следните нови неща:

 • Обръща се само от коремче по гръб, а по-сръчните и обратно;
 • Иска да седи, докато е в теб;
 • Прави повече движения с устата си;
 • Взима и хвърля играчки;
 • Обръща се, когато чува името си и разпознава често използвани думи;
 • Показва предпочитание към някои играчки пред други. Може да му помогнете като го насърчавате да „пълзи”. Сега е времето да включите активната гимнастика в действие, ако разполагате с такава – сменяйте играчките по нея, показвайте му различните възможности и т. н.

ПЕТА ФАЗА НА РАСТЕЖ – ОКОЛО 26-А СЕДМИЦА СЛЕД РАЖДАНЕТО (6-И МЕСЕЦ)

Плачът и „драма”-изпълненията ще започнат отново. Всеки път по-осъзнати. Сега обаче кризите могат да продължат около 3-4 седмици. Бебето вече може да прави връзката между различни предмети и събития, например:

 • Натиска бутон, тъй като знае, че така ще стартира мелодия или ще накара кутия да се отвори;
 • Смее се, когато нещо го изненадва приятно и плаче при стрес. Съвсем нормално е бебето да иска да седи или да е изправено в скута ви. Не му отказвайте тези радости. На тази възраст детето вече знае коя храна му харесва и коя не и няма как да се опитате да му дадете разни неща, които не харесва.

ШЕСТА ФАЗА НА РАСТЕЖ – ОКОЛО 37-А СЕДМИЦА СЛЕД РАЖДАНЕТО (8,5 МЕСЕЦА)

Бебето пищи в мига, в който излезете и не желае да общува с непознати. Вече знаете какво да очаквате – промяна в съня и храненето. Какво ще научи в тази фаза бебето:

 • Осъзнава, че някои предмети са еднакви или правят еднакви неща – издават един и същ звук и т. н.;
 • Заглежда се по хора, животни и предмети и изследва всичко с любопитство;
 • Опитва се да имитира звуци и жестове;
 • Разпознава предметите по названието им, както и хората по имена;
 • Познава себе си в огледалото или на снимка. Говорете с кратки изречения и използвайте думи, които дедето разпознава. Научете го на „дай” и „вземи”. Ръкопляскайте, когато направи нещо, което одобрявате.

СЕДМА ФАЗА НА РАСТЕЖ – ОКОЛО 46-А СЕДМИЦА СЛЕД РАЖДАНЕТО (10,5 МЕСЕЦА)

Продължава около 3-7 седмици и отново е свързана с познатото безпокойство.

Не го изпускайте от поглед, защото за секунди може да достигне до опасни места (балкона например). Детето вече е личност със свои собствени нужди, емоции и мнения. Сега бебето ще се научи да използва „инструмент”, за да свърши дадено действие – примерно да сипва пясък с лопатка в кофичка. Ще ви стане по-лесно да го обличате, защото ще може да пъха ръце в ръкавите и крачета в крачолите. Тази фаза може да ви се стори най-трудната, защото бебето вече осъзнава, че може да прави много неща само, което всъщност не е съвсем така. Може да не иска помощта ви в определени ситуации, което означава, че трябва да се научите на търпение, за да му дадете възможност да се справи само.

ОСМА ФАЗА НА РАСТЕЖ – ОКОЛО 55-А СЕДМИЦА СЛЕД РАЖДАНЕТО (12 МЕСЕЦА)

Финална, но само за периода на първата година от живота на детето. Трае между 3 и 6 седмици.

Детето може да яде почти всичко от вашата храна, стига да не готвите с много подправки. Сервирайте му, но в подходящи съдове, които трудно се обръщат (заедно със съдържанието им) на пода.

Проявява желание да облече дадена дреха и може да се опитва да го налага. Описвайте с кратки думи действията, които извършвате – излизаме, ходим, къпем се – по този начин развивате речника му. Стимулирайте го да се заиграва само – да рисува или да „чете” книжки.

Започнете като го оставяте за кратки периоди (примерно 5 минути) и постепенно увеличавате времето. Все пак е важно то да се научи, че вие също заслужавате време за себе си.