8 неприятни изживявания преди и след раждане

от

Предстои ти този тъй дългоочакван момент – раждането. И имаш нужда от информация какво може да ти се случи тогава и непосредствено след това.
8 неприятни изживявания преди и след раждане

8 неприятни изживявания преди и след раждане

Предстои ти този тъй дългоочакван момент – раждането. И имаш нужда от информация какво може да ти се случи тогава и непосредствено след това.

Безспорно най-важното е да се настроиш позитивно и да си убедена, че всичко ще бъде наред. Не пренебрегвай лекарските препоръки, както и не забравяй да се вслушваш в интуицията си. Най-хубавото ти предстои съвсем скоро – да гушнеш малкото си съкровище.

А ако ти се случат и не дотам приятни неща, повярвай, съвсем скоро ще се сещаш за тях с усмивка. И все пак, за да не бъдеш изненадана, ще ти споделим възможните неприятни изживявания, които, разбира се, съвсем не са задължителни.

1. Изпускане

Струва ти се ужасно, но е съвсем естествено при цялото напъване да излязат и други неща на родилната маса, преди всъщност да се появи бебето. Със сигурност лекарят е виждал какво ли не и едва ли ще се впечатли от малко изпражнения по родилната маса. Акушерката просто ще ги отстрани и всеки ще продължи да си гледа работата. Притеснението и неудобството от твоя страна са неизбежни, но се постарай бързо да ги превъзмогнеш.

Съвет: Колкото и да е неприятна клизмата, тя е необходима. Ще ти спести именно това неприятно изживяване. Но дори и да се случи да се изпуснеш, не се притеснявай. Продължавай да следваш напътствията на лекарския екип и се постарай да мислиш единствено за бебето.

2. Разкъсвания и епизиотомии

При раждането може да се наложи разрязване на перинеума, наречено епизиотомия, което има за цел да разшири родовия канал и да предотврати неправилни разкъсвания на отвора на влагалището. Това може да се случи, тъй като бебето трябва да премине през влагалището и ако не с главата, то с раменцата може да причини разкъсвания. Резултатът е – няколко шевчета.

Съвет: Тъй като няма как да не кървиш, вземи си достатъчно дамски превръзки (не разчитай само на лигнина, който ще ти дадат от болницата). Може да си купиш и чаршафи за еднократна употреба, които да постилаш под ханша. Така ще се чувстваш вероятно по-комфортно през първите дни след раждането.

3. Ходене до тоалетна след раждането

Възможно е да изпитваш дискомфорт, но не е толкова страшно. Първите пъти, когато ходиш по малка нужда, може да усещаш парене, но бързо ще отшуми. След раждането не се учудвай, ако не успяваш да контролираш пикочния си мехур и леко се изпускаш, когато се смееш или плачеш. И този проблем отшумява бързо, но ако това не се случи до времето за стандартния гинекологичен преглед, задължително говори с лекаря си, защото трябва да се приложи терапия.

Съвет: Първите пъти след раждането при ходенето по малка нужда можеш да взимаш бутилка с вода и да се пръскаш, докато пишкаш. Това намалява киселинността на урината, а с това и парещото чувство. За изхождането по голяма нужда може да се наложи да вземеш и разслабително. Имай предвид, че сок от сини сливи, смесен със сок от круша е идеален вариант за случая.

4. Хемороиди

Дори ако не си имала хемороиди по време на бременността, напрежението по време на раждането може да предизвика появата им. А може да се появят и като следствие на следродовия запек. В повечето случаи проблемът е временен и обикновено отшумява след 3-5 седмици.

Съвет: Добре е да си купиш крем против хемороиди, преди да отидеш в болницата. В случай, че ти потрябва, да ти бъде под ръка, когато раждането приключи, а не когато мъжът ти най-сетне се сети да ти го донесе :).

5. Болка

Може би най-големите ти страхове за раждането идват именно от мисълта, че ще те боли. Вероятно вече си изчела достатъчно информация как е важна позитивната нагласа и как нищо не е толкова страшно. Както това е вярно, така е и вярно, че е възможно да те боли, и то много. Особено в периода на получаване на разкритието или пък ако си раждала с упойка. След преминаване на действието й едва ли очакваш да се почувстваш мигновено прекрасно. Но това не бива да те стряска. Целта не е да те изплашим, а да те подготвим и за такъв момент, в който е нужно да се мобилизираш, да намериш сили и да преодолееш болката, защото тя е в името на нещо тъй съкровено. Не й се противопоставяй, защото стягането на мускулатурата я прави по-силна. Приеми я и я пусни да мине през тялото ти. Тя ще отмине, а когато гушнеш бебето, ще я забравиш. Само помисли колко много жени раждат и втори, и трети и т. н. път.

Съвет: Ако трудно понасяш болките, попитай за възможностите за упойка. Информирай се и за последствията от това, за да направиш най-правилния за теб и бебето избор.

6. Различни неразположения

  • Главоболие – може да получиш вследствие на епидуралната упойка и други медикаменти. подпухнало лице – за няколко дни може да остане такова, но с времето ще отмине.
  • Разширени и напукани кръвоносни съдове – резултат са от напъването. Може да са в очите или пък се случва с тънките капиляри на лицето.
  • Дехидратация и напукани устни – погрижи се предварително за балсам за устни и веднага щом ти е възможно, пий най-вече вода.
  • Сърбежи – това е типичният страничен ефект от епидуралната упойка и изобщо от всички упойки, които имат в състава си морфин. Преминават, когато тялото успее да се освободи от упойващите вещества.
  • Болки в гърба – може да се случи да се чудите кое всъщност повече ви боли – родовите пътища или гърбът. Спокойно, ще мине до седмица.
  • Все още изглеждаш като бременна – поглеждаш корема си и... виждаш, че пак си е голям и дори леко увиснал. Спокойно, с всеки изминал ден положението ще се подобрява. Мускулатурата постепенно ще се възстанови. След консултация с гинеколога си можеш да започнеш и нужните упражнения.

Съвет: За всяко едно едно неразположение, което те притеснява, не се колебай да се консултираш с лекаря си. Той най-добре ще прецени на какво точно се дължи и съответно ще се опита да ти помогне. И не забравяй, че това са всъщност нормални и кратковременни неразположения.

7.Секс

По принцип препоръчителният период за изчакване за първи сексуален контакт след раждането е 6 седмици. Много жени веднага след този период са готови да се насладят на ласките на любимия, но други – не. Промените в хормоналните нива, особено при жените, които кърмят, могат да направят вагината изключително суха. Това е нещо нормално. Ако е необходимо, обърни се към гинеколога си, за да ти предпише подходящ медикамент, който да увеличи секрецията на влагалището.

Съвет: Може би след тежкия ден с плачещото бебе подходящото романтично настроение си е истинско предизвикателство за теб. Вземи вана или топъл душ, позволи си чаша вино, пусни любима музика, помоли мъжа до теб да ти направи масаж на раменете и гърба. Отпусни се и се опитай сама да си помогнеш, за да усетиш отново радостта от взаимните ласки.

8. Следродилна депресия

Около 60-80% от жените преживяват т.нар. „родилна тъга“, която обикновено се появява през първата седмица след раждането. Симптомите са това състояние са: склонност към плач и раздразнителност, проблеми със съня – от безсъние до постоянна сънливост, резки промени в апетита – от зверски глад до пълна липса на апетит, невъзможност или нежелание за грижа за бебето. Това състояние е често срещано през първата седмица след раждането и обикновено отминава към края на втората седмица. Но ако продължи повече или се влоши, вероятно си от онези 10-20 % жени, които страдат от следродилна депресия и тя може да продължи до първата ти менструация или докато кърмиш.

Съвет: Ако се „сблъскаш“ със следродилната депресия, то определено се нуждаеш от лечение. Затова е необходимо да се обърнеш към специалист.