7 правила за смяната на бебешките пелени, които могат да направят живота ви по-лесен

от

Макар и да се превръща в рутина, смяната на пелените е истинско предизвикателство за родителите, особено в началото.

7 правила за смяната на бебешките пелени

7 правила за смяната на бебешките пелени

Предизвикателството обаче продължава и по време на растежа на бебето, когато относително бързо се преминава през различните размери еднократни пелени. Често това, от което сте доволни в ползваната досега пелена, изгубва значение и започвате да търсите нещо различно в друга. Независимо от марките обаче, най-важен е комфорта на мъника. Също както и при масажа, смяната на пелените покрива не само физическата нужда, но затвърждава и емоционалната близост. Точно това е и най-подходящия момент, в който е добре да се включват и татковците.

Ето няколко правила, които могат да направят живота ви по-лесен:

  1. Постоянният контакт с бебето по време на смяната на пелената е задължителен. Никога не оставяйте мъника без надзор върху масата за повиване. Най-добре е да контролирате положението като поставите едната си ръка върху него и по този начин да усещате всяко негово движение докато подготвяте необходимите аксесоари.
  2. Общуването е важно. Говорете нежно, като описвате всяко действие. Усмихвайте се и ще видите как бебето няма да остане безразлично, а ще отговаря по свой собствен начин. Преди да започнете смяната на пелените, предварително си пригответе всичко необходимо. Най-важни са: чиста пелена, мокри кърпички и крем против подсичане. В зависимост от възрастта на бебето, можете да дадете и любима играчка, която ще го ангажира.
  3. Почиствайте бебето добре. Запомнете, че почистването трябва да е в посока от гениталиите към дупето (от пред назад), за да се избегнат инфекции.
  4. За да избегнете и други нежелани раздразнения по кожата на бебето, избирайте внимателно пелените за еднократна употреба. Най-добре е те да бъдат дерматологично тествани, което ще ви гарантира минимален риск от проява на алергични реакции (вкл. памперсен дерматит). Важни са и материалите, от които са направени пелените. Добре е те да бъдат хипоалергенни и да не съдържат лосион, парфюм и други причинители на алергии.
  5. Поставяйте пелените според указанията. Повечето производители имат схема, към която е добре да се придържате. Това обикновено е картинка върху коланчето, оказваща докъде трябва да стигат залепващите уши. Но винаги имайте предвид, че пелената не трябва да бъде нито прекалено стегната около кръстчето, нито много свободна.
  6. Има много дискусии дали пелените трябва да се сменят преди или след храненето на бебето. Имайте предвид, че често новороденото изпълва пелените със съдържание веднага след храненето, но при преобуването има вероятност да повърне част от приетата храна. Не рядко, по време на или след храненето новороденото заспива и поради тази причина смяната на пелените става невъзможна.
  7. Наблюдавайте вашето бебе и се съобразете с неговите предпочитания и темперамент. Постепенно ще намерите най-доброто за всички решение.